Skip to main content

Rigsrevisionen giver hård kritik af mangelfuldt medicinkort

Fælles Medicinkort er forsinket og mangelfuldt, konkluderer Rigsrevisionen. Brug lægerne noget mere i arbejdet med kortet, siger Mads Koch Hansen.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

18. sep. 2014
4 min.

Digitalløsningen Fælles Medicinkort anvendes stadig ikke fuldt, selv om systemet skulle have været fuldt indfaset i 2011.

Det skyldes en mangelfuld indsats fra Sundhedsministeriet, National Sundheds-IT (NSI) og regionerne, påpeger Rigsrevisionen i en ny beretning.

Sundhedsministeriet og NSI har ikke levet op til deres del af ansvaret for god ledelse og udvikling af Fælles Medicinkort, og regionerne får hug for ikke at have sikret, at indfasningen af det digitale system kunne løbe uden problemer.

Faktaboks

Fakta

Der mangler test af brugervenligheden og oplæring af både ansatte og brugere, konkluderer Rigsrevisionen.

Det er læger og andre sundhedsprofessionelle, som kender den kliniske hverdag og ved, hvilke arbejdsgange it-systemerne skal understøtte. Det giver dårlige it-systemer, hvis de ikke er involveret i at udvikle og implementere dem. Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen

Og dermed rammer Rigsrevisionen plet, mener formanden for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen, der opfordrer parterne bag medicinkortet til at tage Rigsrevisionens kritik til sig og sikre, at brugerne bliver inddraget i det videre arbejde.

”FMK er et vigtigt og rigtigt projekt, fordi det vil give en større sikkerhed for patienterne og er med til at forhindre fejlmedicinering. Det giver grundlæggende god mening for klinikerne. Derfor er det vigtigt, at vi kommer godt i mål. Det er også vigtigt, at alle, der arbejder med it i sundhedsvæsenet, lærer af erfaringerne fra FMK og sikrer, at de fejl, som er begået undervejs, ikke bliver begået igen i andre projekter”, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.

Han understreger, at læger igennem flere år har peget på, at brugerne bliver overset i arbejdet med it-systemet i sundhedsvæsenet - herunder FMK.

”Det er læger og andre sundhedsprofessionelle, som kender den kliniske hverdag og ved, hvilke arbejdsgange it-systemerne skal understøtte. Det giver dårlige it-systemer, hvis de ikke er involveret i at udvikle og implementere dem”, siger Mads Koch Hansen,

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) siger:

»Vi tager naturligvis kritikken til efterretning. Der er ingen tvivl om, at projektet med at etablere et IT-system, der kan sikre, at patienterne ikke bliver udsat for medicineringsfejl, skulle have været håndteret bedre,« oplyser han i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau, BNB.