Skip to main content

Rotation, anderledes vagter og "værnepligt" skal afhjælpe lægemangelen i udkanten

Ideerne er mange til, hvordan lægemangelen kan afhjælpes især i perifere områder af landet. Lægernes organisationer afviser blankt ethvert initiativ, der indebærer tvang.

Sygehusene langt fra de store byer døjer med at tiltrække læger.
Sygehusene langt fra de store byer døjer med at tiltrække læger.
13. maj 2015
2 min.

Sundhedsøkonomen professor Kjeld Møller Pedersen, Syddansk Universitet, foreslår en form for frivillig værnepligt som en blandt flere mulige løsninger på udkantens lægemangel.

"Man kunne øge antallet af uddannelsesstillinger, så unge læger kommer ud i landet og måske oplever, at der slet ikke er så slemt - en slags udkantsværnepligt", siger han til tvmidtvest.dk.

Men der er andre metoder.

"Man kunne lave rotationsordninger, så læger skifter mellem store og små sygehuse. Og måske mest effektivt kunne man give kraftige økonomiske incitamenter til at vælge et udkantssygehus", siger Kjeld Møller Pedersen.

Andre ideer kommer fra udkantssygehusene selv. Direktør for Nykøbing F Sygehus, Arne Cyron, foreslår f.eks. en regel om, at enhver hospitalslæge bør arbejde mindst 14 dage om året på et perifert beliggende sygehus.

"Ved at få læger ud til de lokale sygehuse, kan vi pointere meningsfuldheden i at arbejde et sted, hvor der er rigtig mange syge, og mange af dem er meget kompliceret syge", siger han til dr.dk.

Han er selv en af de sygehusledere, der har taget nye redskaber i brug for at lokke læger til - f.eks. en vagtplan, der gør, at lægerne arbejder mere koncentreret i en række dage, så de dermed kan holde helt fri andre dage.

Arne Cyron understreger over for dr.dk, at han ikke foreslår at tvinge lægerne til udkanten, men at en form for aftale mellem lægerne kunne være et godt signal at sende.

"Vi skal vise den danske befolkning, at vi står sammen som læger om at løfte sundhedsproblemet i Danmark", siger han.

Lægeforeningen er ligeledes på det bestemteste imod tvang.

Som formand for dens Udvalg for Uddannelse og Forskning, Mads Skipper, kortfattet udtrykket det på twitter: "Godt uddannelses- & arbejdsmiljø er afgørende. Høj faglighed og sikkerhed i job ligeså. Ikke mere tvang!".

Anja Mitchell, formand for FAS, problematiserer også bl.a. fagligheden - for kan de perifert beliggende sygehus overhovedet holde den højt? Hun synes, centralisering i professonalismens navn er løsningen.

"Problemet er, at vi stadig sidder fast i den følelsesladede diskussion om, hvor langt vi ønsker at have til nærmeste sygehus. Men hvis vi vil have mere ekspertise og generelt højere faglighed, er det eneste vej frem, og så må vi tage højde for ulemperne, eksempelvis ved at sikre akut-området med tilstrækkelig helikopterdækning", siger hun til tvmidtvest.dk.

Læs også: Rundspørge: Der mangler mindst 500 speciallæger