Skip to main content

Runeskrift for Læger ser dagens lys

Den historiske interesse blandt danske læger er så stærk som aldrig før. Ugeskrift for Læger tager nu konsekvensen og lancerer et nyt illustreret magasin "Runeskrift for Læger".

Ugeskriftets seneste aflægger, Runeskrift for Læger. Bladet med de ældste nyheder.
Ugeskriftets seneste aflægger, Runeskrift for Læger. Bladet med de ældste nyheder.

Bente Bundgaard bbu@dadl.dk

1. apr. 2015
2 min.

Danske læger kan se frem til et nyt blad, der især henvender sig til de historisk interesserede. Runeskrift for Læger vil fremover udkomme hvert andet kvartal med opdaterede nyheder fra den medicinske verdens guldgruber af for længst forladte teorier, afdanket videnskab, skøre knogler og fakta fra historiens overdrev.

"Vi har i vore dybdeborende læseranalyser konstateret en voksende interesse for historisk stof, og den vil vi gerne imødekomme", forklarer Torben Kitaj, Ugeskrift for Lægers chefredaktør, som også får ansvaret for den "nye" udgivelse.

"Nutiden er så hurtig, og det er som om, at det bagudrettede - historien - derved får større dybde. Den danner en form for bundklang, som sætter nutiden i relief", siger han filosofisk.

Redaktør af den nye satsning bliver forfatter og journalist på Ugeskrift for Læger, Klaus Larsen, som har skrevet flere bøger om medicinsk historie, senest "Smitstof" om mikrober, virus og alskens kryb. Han glæder sig til opgaven.

"Al respekt for lægevidenskabens fremskridt i de seneste 100 år. Men man skal ikke glemme, at allerede middelalderens læger kunne et og andet, som først blev taget op igen langt senere. F.eks. er avancerede neurokirurgiske indgreb som "det hvide snit" slet ikke noget nyt", fortæller Klaus Larsen.

Middelalderens læger var længere fremme, end man lige går og tror. Selv komplicerede indgreb som "det hvide snit" mestrede de, som det fremgår af denne illustration fra 1400-tallet.

Han henviser til en illustration fra en ældre udgave af Lægehåndbogen, som for nylig dukkede op hos en antikvar i Augsburg, og som man troede, var gået tabt.

Forskellige platforme

Chefredaktør Torben Kitaj tror så meget på projektet, at der allerede er indkøbt pergament til de første fire numre. På spørgsmålet, om Runeskriftet også vil udkomme i en netbaseret version, svarer han:

"Nu tager vi ét skridt ad gangen. Hvis de første numre bliver godt modtaget, har vi allerede en bogtrykt udgave på tegnebrættet, som måske allerede kan udkomme 1. april 2016. Vi vil gerne være med på noderne og er bestemt ikke maskinstormere", siger han og tilføjer:

"Jeg vil da ikke udelukke andre udgivelsesformer. Personligt tror jeg nu, det såkaldte internet er en døgnflue".