Skip to main content

S og V: Nej til certificering

Dagens samråd i Sundheds- og Ældreudvalget endte med enighed blandt Socialdemokratiet og regeringen til, at der ikke skal indføres certificering af speciallæger.

Foto: Claus Boesen
Foto: Claus Boesen

Christine Løvgren Spanggaard, cls@dadl.dk

18. okt. 2016
2 min.

Ved tirsdagens efterårsferie-ramte og derfor tyndt besatte samråd om certificering af speciallæger i Sundheds- og Ældreudvalget, stod det pludselig klart, at hverken regeringen eller Socialdemokratiet går ind for en bred certificering af alle speciallæger.

”Vi synes ikke at en certificeringsordning er en god ide. Der er vi på linje med Lægeforeningen, der ret tydeligt har sagt, at det vil give falsk tryghed, samtidig med at det vil være et stort og dyrt bureaukratisk set-up uden reel praktisk effekt for patienterne”, sagde Sundhedsminister Sophie Løhde til sundhedsordfører for Socialdemokratiet Flemming Møller Mortensen og hans partifælle Astrid Krag, der var de eneste fremmødte til samrådet.

Efter en del spørgsmål frem og tilbage, hvor også forslaget om kompetenceløft til kræftkirurgerne i Kræftplan IV blev nævnt, stod det klart, at heller ikke Socialdemokratiet foreslår en egentlig certificeringsordning.

”Vi siger ikke, at vi skal have en certificeringsordning”, sagde sundhedsordfører for Socialdemokratiet, Flemming Møller Mortensen og forklarede, at han havde stillet spørgsmålet, fordi flere læger i en artikel i Berlingske Tidende i september, havde ønsket sådan en ordning.

Men han og Astrid Krag stillede sig undrende over for, at kun kræftkirurgerne skal gennemgå sådan et løft, når det ikke gælder andre speciallægeområder. Hertil svarede Sophie Løhde, at hun var åben for sådan en drøftelse, hvis det var nødvendigt på andre områder, men at sådan en forslag skal komme fra de faglige miljøer og ikke fra Christiansborg.

I Lægeforeningen er man meget tilfredse med sundhedsministerens udmelding:

”Det er meget opmuntrende, at sundhedsministeren bakker op om, at der er behov for systematisk kompetenceudvikling – fremfor en bureaukratisk re-certificeringsmodel. Vi er glade for, at der er politisk forståelse for, hvad det er, der virker. Næste skridt er så, at regionerne lever op til deres forpligtelse til at sikre den nødvendige efteruddannelse mv., så speciallægerne har muligheder for at holde sig fagligt ajour”, siger Mads Skipper, der er formand for Lægeforeningens Uddannelses- og Forskningsudvalg.