Skip to main content

Så meget tjener private firmaer på nordjyske lægehuse

To private firmaer – Falck og Nordic Medicare – får knap 26 mio. kr. for at drive seks lægepraksis i Region Nordjylland og får helt op til det dobbelte af, hvad en praktiserende læge ville få.

Allan Søgaard Larsen er koncernchef for Falck.
Allan Søgaard Larsen er koncernchef for Falck.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

31. aug. 2015
4 min.

Når Falck og Nordic Medicare den 1. oktober sætter gang i driften af seks lægehuse i Region Nordjylland, bliver det til en betaling, der er helt op til dobbelt så stor i forhold til, hvad det ville koste med en praktiserende læge ved roret. Det viser tal fra Region Nordjylland. (Se tabel i bunden af teksten)

I alt seks praksis med omkring 15.000 patienter blev i slutningen af juni sendt i favnen på de to private firmaer, fordi ingen praktiserende læger ville overtage patienterne. Modsat afregningen med praktiserende læger bliver de private firmaer betalt en fast pris pr. patient pr. år pr. klinik, hvorefter der ikke skal afregnes yderligere uanset antallet af ydelser i klinikken.

Der er dog stor forskel i prisen for driften af de seks praksis. Billigst for regionen er det at få overtaget patienterne i Brovst, der koster ca. 1.600 kr. pr. patient pr. år. Til gengæld koster det ca. 2.800 kr. pr. patient pr. år for patienterne i Dronninglund, og grunden til forskellen i pris i de forskellige klinikker er ifølge regionen, at der er ”valgt det økonomisk mest fordelagtige tilbud for de enkelte klinikker”.

Desuden gør regionen det klart, at den efter sundhedsloven er forpligtet til at lave en vurdering af, om tilbudsprisen er væsentligt dyrere, end den selv vil kunne drive klinikkerne for.

”Den vurdering har regionen lavet – og det er det ikke”, oplyser regionen til Ugeskrift for Læger.

Regionen oplyser samtidig, at hvis en praktiserende læge kunne drive de samme praksis, ville det være til en pris på 1.392 kr. pr. patient pr. år. Altså halvt så meget som 2.825 kr. pr. patient pr. år, som Falck får for at drive lægeklinikken i Dronninglund. Men siden ingen praktiserende læger har ønsket at drive de udbudte praksis – og regionen ikke selv kan gøre det billigere – er jobbet havnet hos især Falck.

Det bliver dog ingen guldrandet forretning, siger koncernchef for Falck, Allan Søgaard Larsen.

”I de udkantsområder, hvor samfundet ikke ad naturlige veje har kunnet få lægerne til at arbejde, kan vi hjælpe. Og ligesom praktiserende læger tjener penge, skal vi også tjene penge. Men vi kommer slet ikke i nærheden af de op til 30 pct., som praktiserende læger kan tjene på deres fakturaer. I landene omkring os kan vi tjene ca. 10. pct. på drift af lægehuse, og det håber vi på også i Danmark”, siger Allan Søgaard Larsen.

Allerede nu har Falck ansat otte læger til de fem lægehuse, men hvordan ansættelserne er skruet sammen, og for hvor lang tid lægerne binder sig, vil Falck ikke oplyse.

I de udkantsområder, hvor samfundet ikke ad naturlige veje har kunnet få lægerne til at arbejde, kan vi hjælpe. Og ligesom praktiserende læger tjener penge, skal vi også tjene penge. Allan Søgaard Larsen, koncernchef for Falck.

Støvsuger området for læger

De praktiserende læger i Nordjylland er bekymrede for, at Falck vil støvsuge området for læger og dermed helt underminere lægers incitament til at slå sig ned i Nordjylland, hvor der er massiv lægemangel. Annemette Alstrup, formand for de praktiserende læger i Nordjylland, kan ikke dokumentere, hvad Falck tilbyder af lønninger.

”Men mine kollegaer fortæller mig, at de ikke kan give det samme i løn, som Falck kan. Det betyder, at vi får langt sværere ved at tiltrække vikarer, end vi i forvejen har. Og det betyder reelt, at regionen på sigt afvikler almen praksis i sin nuværende form i Region Nordjylland”, siger Annemette Alstrup.

Men Allan Søgaard Larsen vil ikke oplyse, hvad Falck giver lægevikarerne i løn.

”Regionerne laver meget skarpe udbud, der virkelig presser priserne, så det er ikke vores indtryk, at det er lønnen, der gør, at vi kan tiltrække læger. Af konkurrencehensyn kan vi ikke sige noget konkret om lønninger, men det er ikke vores oplevelse, at der er stor forskel på vores lægers løn og almindelige praktiserende lægers indtjening. Når vi kan tiltrække læger, skyldes det – som vi har forstået det – at det er attraktivt for nogle læger at slippe for det besvær, man har som praktiserende læge: eksempelvis administration, personaleledelse og efterbehandling af data. Her har vi mulighed for at tilbyde læger at bruge tiden fuldt ud på patienterne, fordi vi tager hånd om alt det andet”, siger Allan Søgaard Larsen til Ugeskriftet.

Den 1. oktober overtager Falck og Nordic Medicare driften af praksis i de næste fire år. Kontrakterne er uopsigelige i fire år for både regionen og leverandørerne, hvorefter de kan opsiges af begge parter med seks måneders varsel.

Yderligere fem ydernumre er på vej i udbud i Region Nordjylland med start den 1. december. To praktiserende læger havde i første omgang ønsket at overtage de ledige ydernumre i Pandrup, men har trukket sig.