Skip to main content

Sådan er strejken forløbet på Hjertemedicinsk afdeling B, Aarhus Universitets Hospital, Skejby

Journalist Anne Steenberger

30. maj 2008
2 min.

På hjerteafdelingen på Skejby har man, før strejken er udløbet, genåbnet de fleste kliniske funktioner. Hjerteafdelingen på Skejby er et af landets største hjertecentre og patienterne er mange.

I alt har afdelingen aflyst ca. 1500 patienter i løbet af strejken.

»Nu tager vi nogle af de mest trængende patienter. Patienter som enten er blevet henvist undervejs, eller er blevet udskudt under konflikten, men som nu trænger til undersøgelse og behandling. Men vi har ikke normal drift, vi er stadig omfattet af konflikten, vi tager bare de sygeste patienter først,« siger ledende overlæge Claus Brøckner Nielsen.

Hjerteafdelingen står bl.a. med en liste på næsten 400 patienter, der skal have deres pacemaker kontrolleret.

»Vi kan se, at når vi skal genoptage almindelig produktion, vil vi ikke have en eneste kontroltid ledig. Og vi taler altså om patienter med pacemaker, som går med et batteri til pacemakeren, som vi ikke ved, hvor længe virker, hvis vi ikke får den kontrolleret. Samtidig nærmer sommerferien sig, og det betyder, at vi risikerer at ende i en situation, hvor nogle patienter skal vente længere, end vi kan forsvare,« siger Claus Brøckner Nielsen.

Afdelingen håber derfor - mens strejken stadig kører - at kunne køre med dobbelt bemanding i den funktion for at rydde op inden sommerferien. Også særlige aften- og lørdagsordninger vil blive taget i brug.

Når konflikten er slut, vil der være en meget længere venteliste end før konflikten, vurderer Claus Brøckner Nielsen.

»Vi kommer ikke ned på en måneds ventetid i år. Men en stor del af vores patienter kan ikke vente så længe. Inden for hjertemedicin er der hårdt brug for, at alle patienter, der er henvist til en specialafdeling som vores, kommer hurtigt til. Da mange af vores patienter kun kan undersøges hos os eller et af de andre hjertecentre, kan kun få af vores patienter søge undersøgelse og behandling andre steder, inklusiv privathospitalerne. Hvordan vi løser ventelisteproblemerne efter konflikten har vi ikke overblik over endnu, men svært bliver det,« siger han.

Ifølge Claus Brøckner Nielsen har navnlig sekretærerne en ekstra stor arbejdsbyrde under strejken, fordi der kræves meget administration i forhold til patienterne. Sekretærerne skal finde journaler frem, som lægerne gennemgår, de skal skrive breve med aflysninger, breve med indkaldelser og tale med de mange patienter, som ringer.