Skip to main content

Samråd om førtidspension og resurseforløb

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i samråd om effekten af førtidspensionsreformen, der bl.a. skal finde arbejdsmuligheder til syge.

Den sundhedsfaglige vurdering i rehabiliteringsteamsene varetages af speciallæger, der fungerer som sundhedskoordinatorer.
Den sundhedsfaglige vurdering i rehabiliteringsteamsene varetages af speciallæger, der fungerer som sundhedskoordinatorer. (Foto: colourbox.com)

Anne Steenberger, as@dadl.dk

20. okt. 2015
2 min.

Skriverier om at kommuner kører for hårdt frem for at få syge i job, er nu endt i et samråd. Det sker i dag, tirsdag, kl. 13. Samrådet er indkaldt af SFeren Karsten Hønge og Enhedslistens Finn Sørensen som vil diskutere effekten af den fleksjob- og førtidspensionsreform, der trådte i kraft den 1. januar 2013, med beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V).

Det er blandt andet de nye resurseforløb og arbejdsprøvninger, som reformen indebærer, der skal diskuteres på samrådet.

"Loven siger, at kommunerne skal blive ved med at presse de syge, så længe de vurderer, at der er jobmuligheder. Der er slet ingen tvivl om, at det er urimeligt over for mange syge mennesker. Vi vil gerne have ministeren til at indse, at loven bør ændres, så der kommer en grænse for, hvem der skal i resurseforløb," siger Finn Sørensen.

En kronik i Ugeskrift for Læger pegede i går, mandag, på, at reformen ligefrem kan have negative konsekvenser for den enkeltes helbred. De to overlæger i arbejdsmedicin, der har skrevet kronikken, Rolf Petersen og Johan Hvid Andersen, mener ikke, at der er belæg for selve reformens præmis, som er, at det er bedst at beholde tilknytningen til arbejdsmarkedet, hvis man på nogen måde kan.

De to kronikører skriver:

”På de arbejdsmedicinske klinikker møder vi også personer med svær sygdom, der af kommunen er blevet placeret i et rehabiliteringsforløb, og hvor det pres, der lægges på den enkelte for at efterleve kravene, vurderes at kunne skade den pågældendes liv og helbred.”

De konkluderer:

”Fleksjob- og førtidspensionsreformens hovedvægt på, at syge og invaliderende skal arbejde i stedet for at få førtidspension gør, at sagsbehandlingen i kommunerne efter vores mening er sundhedsskadelig for mange personer med svær sygdom og invaliditet.”

Men der er ikke enighed blandt arbejdsmedicinerne. I et svar til dette indlæg skrevet af fem andre arbejdsmedicinere henvises til en evaluering af reformen, som Deloitte har lavet. Den viser,

”at størstedelen af de adspurgte borgere, der er blevet tilbudt et resurseforløb, oplever, at de er kommet godt i gang med et forløb.”

Arbejdsmedicinerne konkluderer:

”Set fra et socialmedicinsk synspunkt finder vi, at reformens grundtanke og ide er et betydeligt fremskridt. Reformen giver væsentligt større muligheder for at understøtte rehabilitering og udvikling af resurser hos borgere med komplekse problemstillinger, og især resurseforløbene giver mulighed for den fornødne ro og tid til at få gennemført indsatserne.”