Skip to main content

Satspulje: Nu kommer der styr på alkoholbehandling

Regeringen og partierne bag satspuljeaftalen vil skærpe kravene til alkoholbehandling. Hermed imødekommes årelang kritik fra Lægeforeningen for ujævn kvalitet.

Satspuljeaftalen fordeler i år 246 millioner kroner til sundhedsområdet. Foto: Colourbox
Satspuljeaftalen fordeler i år 246 millioner kroner til sundhedsområdet. Foto: Colourbox
24. okt. 2014
2 min.

Regeringen og partierne bag satspuljeaftalen vil skærpe kravene til alkoholbehandling. Hermed imødekommes årelang kritik fra Lægeforeningen for ujævn kvalitet.

I en ny satspuljeaftale lægges alkoholområde ind under Lov om Socialtilsyn, og samtidig afsættes der midler til at skærpe kravene til behandling af alkoholafhængige.

Lægeforeningen har længe kritiseret den vilkårlighed, som har hersket på området, der har været præget af store kvalitetsudsving fra kommune til kommune, og fra det ene behandlingssted til det andet.

Lægeforeningen roser

Derfor er Lægeforeningen da også hurtigt ude med ros til regeringen og partierne bag satspuljeaftalen. At området nu lægges ind under Lov om Socialtilsyn betyder, at hver region nu også skal godkende og føre tilsyn med alkoholbehandlingen.

”Det er positivt, at der er bred politisk vilje til at sikre en mere ens høj kvalitet i behandlingen af en stor gruppe patienter”, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen i en pressemeddelelse.

Lægeforeningen understreger, at det er afgørende for at sikre kvaliteten, at der er de nødvendige lægelige kompetencer til stede på de fem socialtilsyn.

”Behandling af alkoholproblemer er en tværfaglig opgave, og det er vigtigt, at også læger inddrages både i at definere krav til behandlingssteder og i vurderingen af, om de leverer den rigtige kvalitet”, siger Mads Koch Hansen.

Der er i alt afsat 27,5 mio. kr. til opgaven i perioden 2015-2018, og derefter permanent seks mio. kr. om året.

246 mio. kr. til sundhedsområdet

Alle partier på nær Enhedslisten står bag aftalen, der fordeler 246 millioner kroner fra satspuljen til sundhedsområdet. Foruden alkoholområdet er der blandt andet afsat 96,9 millioner kroner til at styrke genoptræningsindsatsen i kommunerne, så der højst må gå to uger, fra en patient udskrives fra hospital, til genoptræningsforløbet påbegyndes.

Der skal også ske en styrket indsats for uhelbredeligt syge voksne og børn, l-ige som der er sat penge af til hiv-forebyggelse og til en udvidelse af psykologordningen for borgere med angstlidelser.

Der afsættes desuden 14 millioner kroner i perioden 2015-2018 til projektet "En værdig død", som skal give ældre bedre mulighed for at dø i eget hjem eller på plejehjem i stedet for i en hospitalsseng.