Skip to main content

SIND: Hurtigere klagesager er ikke nødvendigt

En hurtigere afgørelse af klagesager om tvang vil ikke nødvendigvis være en forbedring for psykiatriske patienter, mener SIND.

(Foto: colourbox.com)

Anders Heissel, ah@dadl.dk

5. sep. 2014
3 min.

Mens Lægeforeningen mener, at klagesager om tvang skal afgøres hurtigere, fordi patienterne ikke får den nødvendige behandling i ventetiden, er SIND er en anden opfattelse.

Ifølge Knud Kristensen, formand for SIND, skal Patientklagenævnet ifølge loven afgøre sagen inden for syv arbejdsdage.

”Og hvis ellers afdelingerne får ekspederet klagen videre hurtigt, bør de syv dage ikke betyde det helt store. Jeg har ikke noget imod, at man lader Patientklagenævnene mødes oftere, men jeg tillader mig at tvivle på, at det er nødvendigt,” siger Knud Kristensen.

Længere klagesager, mere tvang

I forbindelse med en revidering af psykiatriloven har Lægeforeningen opfordret sundhedsministeren til at sikre hurtigere behandling af klagerne. I dag kan der gå helt op til tre uger, før en patient, der klager over en tvangsbehandling, får afgjort sin sag i det psykiatriske klagenævn. Og det er for lang tid, mener Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen.

”Patienter, der bliver tvangsbehandlet, er alvorligt syge og skal hurtigst muligt have den behandling, som lindrer og bringer dem ud af den akutte tilstand. Forsinkelsen af den nødvendige behandling medfører oftest, at patienten bliver tilbageholdt med tvang, og dermed er det samlede resultat øget brug af tvang. Sundhedsministeren bør sikre, at sagsbehandlingen i det psykiatriske klagenævn kan afgøre klager mere end en gang om ugen”, sagde Mads Koch Hansen i en pressemeddelelse for nylig.

Loven giver allerede gode muligheder for lægerne

Men Knud Kristensen minder lægerne om, at loven giver dem masser af muligheder for at sætte behandlingen i gang, mens klagen bliver behandlet.

”Hvis behandlingen er nødvendig for ikke at udsætte patientens liv eller helbred for væsentlig fare eller for at afværge, at patienten udsætter andre for nærliggende fare for at lide skade på legeme eller helbred, så kan behandlingen sættes i gang uden at afvente klagenævnets behandling,” siger Knud Kristensen og tilføjer:

”Endelig er der jo ikke noget til hinder for, at psykiaterne igangsætter den terapeutiske del af behandlingen i ventetiden. Det vil patienten kun sjældent modsætte sig.”

En kortere sagsbehandlingstid kan derfor gå ud over retssikkerheden, og jeg synes, de syv dage giver en god balance. Knud Kristensen, formand for SIND

Desuden – understreger Knud Kristensen – udgør klagemuligheden en væsentlig ret for patienterne og derfor skal sagerne heller ikke behandles for hurtigt. Han peger på, at der i 2013 var 603 afgørelser om tvangsmedicinering i Patientklagenævnet og af dem var de 468 godkendelse af tvangsbehandlingen, mens 135 var tilsidesættelser.

”For de 468 afgørelser kan man groft sagt sige, at klagen kun har udsat behandlingen, med risiko for, at patienten har fået det dårligere. For de 135 har klagemuligheden derimod afværget en ulovlig tvang. En kortere sagsbehandlingstid kan derfor gå ud over retssikkerheden, og jeg synes, de syv dage giver en god balance,” siger Knud Kristensen.

Han understreger dog, at sagsbehandlingstiden godt kan afkortes, hvis der tilføres yderligere ressourcer, så det ikke går ud over retssikkerheden.