Skip to main content

Skal mindre sygehuse lukkes?

Sagen på Sygehus Thy-Mors satte for nylig kritisk lys på kvaliteten af behandlingen på et af landets mindste akutsygehuse og understregede, at de mindre sygehuse har svært ved at rekruttere læger. Men har de mindre sygehuse en fremtid eller ej? Sundhedsøkonom Jes Søgaard og regionsformand Bent Hansen giver deres bud.

Jes Søgaard, sundhedsøkonom, og Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner.
Jes Søgaard, sundhedsøkonom, og Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

19. jun. 2015
6 min.

Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi på Aarhus Universitet: »Jeg tror ikke, at vi har set den sidste sygehuslukning«.

Hvad er problemet med de små sygehuse?

»Især for yngre speciallæger er det ikke karrierefremmende at være på et lille sygehus. De lærer for lidt, får for lidt erfaring, og der er for lidt forskningsaktivitet på de mindre sygehuse. Det er de mindre sygehuses faglige problem. Desuden er læger ofte gift med andre akademikere, og i de områder, hvor de små sygehuse ligger, kan det være svært at få job til ægtefællen. Undtagelsen er f.eks. Silkeborg Sygehus, hvor man har været meget dygtige til at udvikle nogle specialfunktioner, som gør sygehuset meget attraktivt, og desuden ligger sygehuset et sted, hvor læger og deres ægtefæller gerne vil bo. Derfor får de mindre sygehuse rekrutteringsproblemer og får sværere ved at fastholde lægerne. Og som det er i dag, er det sygehusets eget ansvar at skaffe nok læger, og dermed kan de måske presses til at ansætte læger, som på den ene eller anden måde ikke gode nok. Vagtplanen skal jo gå op. Derfor er der for stor risiko for, at de mindre sygehuse har for dårlige læger. Løsningen kan være at ansætte læger, der skal arbejde på flere sygehuse«.

Er der dokumentation for, at kvaliteten er dårligere på et mindre sygehus?

»Ja, på en lang række specialfunktioner, men for de opgaver, som de mindre sygehuse varetager i dag, er der ikke umiddelbart noget at sætte fingeren på. Alle 21 akutsygehuse, store som små, er godkendt af Sundhedsstyrelsen«.

Hvad er så problemet?

»Hvis det sker for tit, at rekrutteringsproblemer gør, at fagligt dårlige læger bliver ansat på de mindre sygehuse, har vi et patientsikkkerhedsproblem og et kvalitetsproblem«.

Er nærhedsprincippet for patienterne aldrig et kriterium for et lille sygehus?

»Jo, derfor har vi jo også stadigvæk de mindre sygehuse. Men nærhed er ikke nødvendigvis, hvad det var for 50 år siden, og hvis vi ikke kan fastholde kvaliteten, er det at stikke folk blår i øjnene, hvis vi stædigt holder fast i de mindre sygehuse. Danskerne vil gerne have et sygehus i nærområdet, men de vil først og fremmest have et sygehus med høj kvalitet«.

Hvor mange ud af landets 21 akutsygehuse bør efter din mening lukkes?

»Det må komme an på en konkret vurdering. Problemet med læger, der efter kritik på et sygehus blot kan rejse videre til det næste, kan efter min mening løses med et register. Hvis registeret viser et meget lille problem, skal man ignorere mig, men hvis det er reelt, skal man enten løse problemet med rekrutteringen eller overveje at lukke et eller flere sygehuse. Vi har jo et begrænset antal speciallæger, og hvis de bliver smurt for tyndt ud over landet, er det et problem. I 1939 sagde den daværende medicinaldirektør Johannes Frandsen om mindre sygehuse: 'Luk det skidt, de er ikke noget værd'. Og siden har der været en lang proces, der har betydet, at Danmark har et af de mest centraliserede sundhedsvæsener i verden. Om de 21 akutsygehuse viser sig at være 14 sygehuse om ti år, ved jeg ikke, men jeg tror ikke, at vi har set den sidste sygehuslukning«.

Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner: »Det faglige spor skal redde de mindre sygehuse«

Er mindre sygehuse lige så attraktive for læger at være ansat på som store sygehuse?

»Det er de mindre sygehuse nogle steder, mens de andre steder bl.a. på grund af afstanden til storbyerne er mindre attraktive. Derfor kræver det noget ekstra for små sygehuse, der har afstanden imod sig, og her skal faglige miljøer være med til at ophæve ulempen ved at ligge længere væk. De skal finde områder, som fagligt vil gøre det interessant for lægerne at flytte dertil. I den ligning skal sygehusene tænke på, at lægerne formentlig ikke bliver der resten af arbejdslivet, men i de år, som projekterne kører, og så flytter de videre i deres karriere. Men det kan jo også være modsat, så lægerne bliver hængende og sikrer kontinuiteten. Det faglige spor skal altså redde de mindre sygehuse, og ansvaret ligger hos både de mindre sygehuse, de større universitetssygehuse og de enkelte regioner«.

Er kvaliteten lige så god på mindre sygehuse som på store sygehuse?

»Kliniske retningslinjer skulle gerne sørge for, at der i de basale behandlinger ikke er forskel. Det er helt afgørende. Eksemplet fra Thy-Mors var nærmest outreret og ikke retvisende, men fagligheden skal være i orden, og man kan naturligvis ikke opretholde et sygehus af rent beskæftigelsesmæssige grunde. Kvaliteten skal være lige så god på de mindre sygehuse som på de store sygehuse, men jeg vil ikke lægge hovedet på blokken for, om kvaliteten i dag er lige god alle steder. Og der hvor kvaliteten ikke er god nok, skal vi skride ind«.

Mener du, at der i dag er nok speciallæger til at dække behovet på de 21 akutsygehuse?

»På nogle fagområder er der problemer, og så der geografiske områder, hvor fordelingen er skæv. Det er et problem, at lægerne klumper sig sammen i Aarhus og København, men det er regionernes opgave at ændre det. Vi skal ikke overdosere med speciallæger på de store sygehuse, selv om vi kunne. Derfor er vi på tværs af regionerne nødt til at blive enige om, hvordan vi bemander vores sygehuse. Hvis en standardafdeling på et sygehus kræver ti speciallæger, skal man ikke ansætte 12 læger, hvis man kan. Det rykker ikke nødvendigvis de to ekstra læger til sygehuse, der har lægemangel, men hvis vi laver en musketered på tværs af regioner om kun at ansætte de normerede antal læger, vil det på længere sigt forbedre fordelingen af speciallæger. For vi har ikke denne musketered i dag«.

Skal der fortsat være 21 akutsygehuse i Danmark?

»Ja. Nu er vi i fuld gang med at opbygge FAM’erne, og derfor vil det ikke give mening at lukke sygehuse. Så vil vi skulle gentænke alle kvalitetsfondsprojekterne, og det vil skabe så meget uro, at vi vil bruge mere tid på at omstrukturere end at passe patienterne, og det går ikke. Hvis jeg i Region Midtjylland f.eks. skulle have tre og ikke fem akuthospitaler, skulle patienterne disponeres helt anderledes, og det vil kræve et omfattende arbejde. Derfor er jeg sikker på, at vi i de kommende ti år har den nuværende struktur med 21 akuthospitaler«.

Hvordan mener du, at de mindre sygehuse kan fortsætte?

»Det handler om på den ene side at finde de faglige nicher, der kan gøre stedet interessant for lægerne, og på den anden side ikke krampagtigt holde fast i specialer, hvis kvaliteten ikke er i top. Kravet til kvalitet er vigtigere end det nære. Selv om sygehusene i Vejle og Silkeborg ikke er akutsygehuse – og rent geografisk ligger godt – har de formået at finde områder, hvor de fagligt er i top og har dermed evnet at tiltrække læger. Det kan andre mindre sygehuse lære af«.