Skip to main content

Skarp kritik fra overlæger af sygehusenes økonomiske styring

Drg-systemet bremser kvaliteten i behandlingen, mener langt de fleste overlæger og lægelige chefer. Det viser en ny undersøgelse fra FAS.

Anja Mitchell, formand for FAS, mener, der er behov for en ny økonomisk styringsmodel på sygehusene.
Anja Mitchell, formand for FAS, mener, der er behov for en ny økonomisk styringsmodel på sygehusene.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

2. okt. 2015
2 min.

Sygehusenes økonomiske systemer bremser arbejdet med at sikre den bedst mulige kvalitet i behandlingen af patienterne. Det er det klare budskab fra et stort flertal af landets overlæger og sygehuschefer. 85 pct. af overlægerne og 75 pct. af cheflægerne og andre lægelige chefer siger i en undersøgelse, som FAS (Foreningen af Speciallæger) har fået foretaget, giver udtryk for den holdning.

Det er et markant og opsigtsvækkende resultat, siger FAS’ formand, overlæge Anja Mitchell.

”Sygehusene er underlagt krav om konstant at øge aktiviteten og behandle flere patienter. Indtil nu har vi samtidig kunnet hæve kvaliteten på en række områder, men jeg er ikke i tvivl om, at mange overlæger og chefer oplever, at systemet nu er presset til det yderste. Derfor har vi hårdt brug for en ny økonomisk styring, der sætter kvaliteten i centrum. Det er det klare budskab fra FAS’ medlemmer,” siger Anja Mitchell.

Den økonomiske styring af sygehusene – herunder de såkaldte drg-takster – er i stigende grad under kritik for at fokusere ensidigt på produktion på bekostning af kvalitet og hensynet til patienternes ønsker. Flere overlæger har påvist, hvordan deres afdelinger bliver straffet økonomisk, hvis de tilrettelægger behandlingsforløbene bedst muligt for patienterne.

F.eks. risikerer ambulatorier og diagnostiske centre på sygehusene at miste en væsentlig del af indtægterne, hvis de tilbyder patienter at få gennemført alle undersøgelser i en pakke på samme dag. Ambulatorierne får flere penge, hvis de spreder undersøgelserne ud over flere dage. Konsekvensen er både, at udredningen tager længere tid, og at patienten skal køre flere gange til sygehuset.

Derfor er nogle regioner begyndt at eksperimentere med nye styringsformer. Senest er Bornholms Hospital blevet fritaget fra Region Hovedstadens takststyringsmodel. Men det er ikke tilstrækkeligt, siger Anja Mitchell:

”Kravet om en ny økonomisk styringsmodel har været rejst flere gange, men det er mit indtryk, at Finansministeriet sætter hælene i hver gang, det bringes op. Når tre ud af fire sygehuschefer og 85 pct. af overlægerne siger, at systemet hæmmer kvaliteten på sygehusene, så burde selv Finansministeriets folk kunne se, at vi står med et alvorligt problem, som der skal tages hånd om,” siger Anja Mitchell.

Undersøgelsen viser også, at et stort flertal af både de lægelige sygehuschefer og overlægerne – 82 pct. – går ind for, at kvalitet kommer til at veje tungere i honoreringen af sygehusene.

37 pct. af 7254 medlemmer har deltaget i undersøgelsen.

Foreningen af Speciallæger sætter fokus på den økonomiske styring og kvalitet både på sygehusene og i speciallægepraksis på foreningens årsmøde, der begynder i dag, den 2. oktober.

Se undersøgelsen her.