Skip to main content

SKAT til regionerne: I fastsætter værdien af lægeboliger forkert

Det dur ikke, at regionerne får en ejendomsmægler eller valuar til at finde ud af, hvad markedslejen for en lægebolig er. De skal i stedet henholde sig til huslejenævnenes praksis ligesom enhver anden udlejer. Det er konsekvensen af en ny melding fra SKAT til Yngre Læger.

Yngre Lægers formand Camilla Rathcke er yderst tilfreds med en ny udmelding fra SKAT om lægeboliger.
Yngre Lægers formand Camilla Rathcke er yderst tilfreds med en ny udmelding fra SKAT om lægeboliger.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

10. feb. 2016
4 min.

I går tikkede en længe ventet mail fra SKAT ind hos Lars Mathiesen, Yngre Lægers direktør.

De yngre lægers organisation har efterspurgt en udmelding fra SKAT om, hvordan regionerne bør opgøre markedslejen for de boliger, som de lejer ud til en række læger. Lægerne betaler ofte en relativt lav leje, og de skal beskattes af forskellen op til markedslejen, så det er selvsagt vigtigt, at den opgøres korrekt.

Mailen fra SKAT fortæller hvordan: ”Vi (er) enige i, at man ved værdiansættelsen skal tage hensyn til reglerne i lejeloven og boligreguleringsloven, i det omfang disse regelsæt gælder for lejemålene”, står der bl.a.

På almindeligt dansk: markedslejen skal opgøres, ligesom huslejenævnene gør – ikke bestemmes af, hvad en ejendomsmægler synes, boligen er værd.

”Mailen knæsætter et det princip, vi finder rigtigt. Den skatteansættelse, lægerne skal have, skal beregnes ud fra, hvad det ville koste at leje noget tilsvarende på markedet”, siger Lars Mathiesen.

Gør den da ikke det nu?

”Nej, regionerne har brugt en mæglervurdering som om, boligen skulle sælges”.

Yngre Læger har sammensat et digert kompendium med afgørelser fra huslejenævnene, som foreningen vil stille til rådighed for regionerne. Det er regionernes ansvar at opgive markedsværdien af lægeboligernes leje korrekt til SKAT – ikke de enkelte lægers.

Fjer i hatten

Samtidig har enkelte læger selv klaget til SKAT over regionerne for at protestere mod deres fastsættelse af markedsværdien på deres lejemål. Tre sager nu afgjort, og de har alle resulteret i lavere værdier af boligerne og dermed lavere skat til lægerne.

”Klagerne har heldigvis fået noget godt ud af det, men afgørelserne er ikke entydigt begrundede. Derfor kan vi ikke være sikre på, at de gælder for alle”, siger Lars Mathiesen.

Derfor er det ekstra godt, at mailen fra SKAT knæsætter princippet om, hvordan markedslejen skal findes.

”Kombinationen af konkrete afgørelser og denne tilkendegivelse fra SKAT gør, at vi nu har dokumentation for, at regionerne ikke kan bruge en mæglervurdering”, siger Lars Mathiesen.

Faktaboks

Fakta

For Yngre Læger er den nye status quo en fjer i hatten.

”Vi har hele tiden betvivlet regionernes metode og har nu endeligt fået SKATs tilkendegivelse af, at den metode, vi finder er den rigtige, også er den, SKAT mener er den rigtige”, siger Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger, i foreningens seneste nyhedsbrev.

”Det er vi yderst tilfredse med, da det for langt de fleste berørte yngre læger vil betyde et mindre skattesmæk, end de har måtte bøde for i første omgang. Nu mangler vi så at få regionerne til at anerkende og anvende den rigtige metode. Hvis de ikke er indstillede på dette ad frivillighedens vej, må vi gå rettens vej”, siger hun.

Overså ændring

Sagen om skat og lægeboliger tog fart, da Yngre Læger sidste år fandt ud af, at regionerne ikke havde opdaget en lovændring, som betød, at de skulle oplyse SKAT om den skattemæssige værdi af lægeboliger anderledes.

Ifølge nyhedsbrevet har Yngre Læger siden fået over 550 henvendelser fra medlemmer om forskellige former for skattesmæk.

”Problemet er ikke bare regionernes forsømmelse, men også den vurdering af boligerne, som regionerne efterfølgende har fået foretaget. Her ligger de indberettede beløb for mange af boligerne efter Yngre Lægers opfattelse væsentlig over markedslejen”, står der i nyhedsbrevet.

Læs også: Yngre Læger: Kræver omvurdering efter skattesmæk

Læs også: Massivt skattesmæk til yngre læger