Skip to main content

Skattesag: Møde skal kaste lys over yngre lægers skattesmæk

Læger risikerer skattesmæk, hvis de har boet i lægeboliger efter 2013, og et møde fredag mellem SKAT og de fem regioner kan have afgørende betydning for, om der skal betales penge tilbage i skat og hvor meget.

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk

12. mar. 2015
4 min.

De fem regioner skal fredag mødes med SKAT for at komme et skridt videre mod en afklaring på, hvad der skal ske med de unge læger, som endnu ikke ved, om de skal betale penge tilbage i skat for deres lægeboliger. Til mødet skal regionerne finde ud af, hvordan markedsværdien af boligerne skal bestemmes, hvilket er det vigtigste for at komme videre i sagen. Det mener Jørn Mørup, afdelingschef i HR Løn og Personale i Region Midtjylland

”For at finde ud af om, lægerne risikerer at skulle betale penge tilbage i skat, er det vigtigste at få klarlagt markedsværdien på de enkelte boliger. Først der kan vi se, hvem der står overfor et skattesmæk og hvor stort,” siger han.

Det er vigtigt at finde ud af, hvad markedsværdien af de enkelte boliger er, fordi lægerne kun skal betale penge tilbage i skat, hvis markedsværdien er højere end huslejen. Beløbet, der skal betales skat af, er nemlig differencen mellem markedsværdi og husleje.

For at finde ud af om, lægerne risikerer at skulle betale penge tilbage i skat, er det vigtigste at få klarlagt markedsværdien på de enkelte boliger. Først der kan vi se, hvem der står overfor et skattesmæk og hvor stort Jørn Mørup, afdelingschef i HR Løn og Personale i Region Midtjylland

Lægerne er frustrerede

Sagen om det mulige skattesmæk til læger, der bor eller har boet i lægebolig efter 1. januar 2013, kom frem tirsdag den 9. marts, da Yngre Læger meldte ud i en pressemeddelelse, at deres medlemmer risikerer skattesmæk. Siden har flere bekymrede og frustrerede læger givet deres holdninger til kende på både Facebook og Ugeskriftet.dk.

”Jeg håber, at regionerne kan blive tvunget til at betale en del af regningen. I vores kontrakter står jo intet om markedsværdi, men blot en husleje. Forventes det, at de Yngre Læger selv skulle have kontaktet en valuar og indregnet den reelle pris? I skattereglerne står der, at forskellen imellem markedshusleje og den husleje, der betales, skal afholdes af enten arbejdsgiver eller lejer. Da vi intet har hørt før eller efter, vi underskrev kontrakt, har jeg da en forventning om, at det bliver arbejdsgiver, der betaler,” skriver Johann Edler i en kommentar til en anden artikel på Ugeskriftet.dk. Han er læge i hoveduddannelse i psykiatri på Risskov Psykiatriske Sygehus.

”Det er et speciale, som mangler læger alle steder på nær Region Hovedstaden, og en af grundene til jeg blev i provinsen var netop lægeboligerne. De kommer nu til at give mig en kæmpe skattegæld, som ingen kan fortælle mig størrelsen på,” skriver Johann Edler i en mail til Ugeskriftet.dk.

Endnu uvist hvor mange berørte

I denne uge har regionerne fulgt sagen tæt og sendt breve ud til et endnu uvist antal læger og sygehuspersonale. Indtil videre er det kun Region Sjælland, der kan fortælle Ugeskriftet.dk, at regionen har sendt intet mindre end 396 breve ud til dem, der potentielt risikerer skattesmæk.

Lægeboliger har altid været skattepligtige, men i 2013 ændrede reglerne sig for opgørelse af beskatningsgrundlaget for lægeboliger. Regionerne har ikke været opmærksomme på ændringerne og har derfor ikke indberettet det, de skulle, til SKAT.

”Reglerne for beskatning af boliger, der stilles til rådighed for medarbejdere, blev ændret pr. 1. januar 2013. Fra dette tidspunkt skulle den enkelte boligs markedsværdi vurderes individuelt. Det har Region Hovedstaden desværre ikke været opmærksom på,” skriver Region Hovedstaden i deres brev til de berørte.

Ugeskriftet.dk har talt med Region Sjælland og Region Midtjylland, der begge ikke kan svare på, hvordan sådanne ændringer kan gå hen over hovedet på både de enkelte regioner, Danske Regioner og Yngre Læger. Formand for Yngre Læger, Camilla Ratchke forstår de yngre lægers frustration.

”Først efter overenskomstforhandlingerne blev vi orienteret af regionerne om situationen. Det er helt og holdent regionernes opgave at oplyse skattepligtige beløb til SKAT, hvilket desværre ikke har været tilfældet i denne, og vi har slet ikke kunnet forestille os, at regionerne ikke er opmærksomme på skattereglerne og følger dem. Som fagforening beskæftiger vi os normalt ikke med skattespørgsmål og har slet ikke ekspertise eller indflydelse på området, hvorfor vi også umiddelbart efter orienteringen tog kontakt til både revisor og advokat. Det er dog meget svært for Yngre Læger at hjælpe medlemmerne konkret, men vi gør selvfølgelig alt, hvad vi kan. Derfor vil vi gerne i dialog med SKAT og regionerne for at drøfte problemstillingen, som er helt urimelig, og som, vi med rette ikke mener, skal ligge den enkelte læge til last. Vi forstår til fulde vores medlemmers vrede over problemstillingen og deler deres frustration og bekymring over de økonomiske konsekvenser det kan få for den enkelte,” siger hun.