Skip to main content

Slut med tilskud til praksislæger

Region Nordjylland vil ikke forlænge de støtteordninger, der foreløbig har skaffet otte praktiserende læger til lægefattige områder. Regionen siger, den mangler lovhjemmel. PLO Nordjylland kalder det politisk uvilje.

Annemette Alstrup, formand for PLO i Region Nordjylland. Foto: Lars Horn/Baghuset
Annemette Alstrup, formand for PLO i Region Nordjylland. Foto: Lars Horn/Baghuset

Dorte R. Jungersen, doj@dadl.dk

2. maj 2017
4 min.

Det er slut med at yde økonomisk støtte til de læger, der slår sig ned i særligt lægefattige områder i Thisted, Jammerbugt Brønderslev og Morsø kommuner. Siden 2012 har yngre almenmedicinere kunnet få op til en halv million kroner i etableringsstøtte eller indgå generationsskifteaftaler, hvor lægen modtager op til en million til bl.a. køb af personale til hjælp i opstarten.

Men i juni i år udløber de muligheder, og region Nordjylland vil ikke hverken forlænge eller erstatte aftalen med noget andet, selv om den gældende aftale har betydet, at otte almenmedicinere har slået sig ned til gavn for ellers lægeløse borgere.

Regionen begrunder sit nej med, at der efter en ændring i sundhedsloven er kommet nye muligheder at sikre lægedækning på. Og at der ikke længere er hjemmel til at støtte almen praksis efter den såkaldte §2-aftale, der er en tillægsaftale til regionens praksisplan. En plan, der netop har til formål at sikre, at der er læger i alle regionens områder.

Men det argument forstår PLO Nordjylland ikke.

”Så sent som her i foråret har man i en anden region forlænget nogle §2-aftaler. Det kunne man også gøre i Nordjylland. Et er, at regionerne åbenbart fortolker loven forskelligt. Noget andet er den tilsyneladende manglende politiske vilje, der hersker her i regionen”, siger Annemette Alstrup, formand for PLO Nordjylland og fortsætter:

”I PLO har vi i alle fora forsøgt at få fornyet eller forlænget aftalerne for at holde stolene varme ude i praksis til den dag, hvor der står nogen parat til at overtage. En kortvarig investering, der sikrer en varig PLO-løsning. Men regionen satser i stedet på og kaster megen energi i nye organisationsformer med sygehusambulatorier som skabelon. Og med ansatte læger, som bryder med både nærhedsprincippet i vores mindre lægehuse og kontinuiteten i det almen medicinske lægearbejde”.

”Et er, at regionerne åbenbart fortolker loven forskelligt. Noget andet er den tilsyneladene manglende politiske vilje, der hersker her i regionen”. Annemette Alstrup, formand for PLO Nordjylland.

Jura – ikke uvilje

PLO har som led i de igangværende overenskomstforhandlinger foreslået en række konkrete støttemuligheder i lægedækningstruede områder. Men Regionernes Lønnings- og Takstnævn har gjort gældende, at sådanne støttetiltag skulle være konkurrenceforvridende. På den baggrund har PLO fået udarbejdet en juridisk redegørelse ved en ekstern advokat, der konkluderer, at der ikke er juridiske hindringer for at yde tilskud til ydernumre.

Men det er ifølge Henrik Sprøgel, konstitueret direktør i region Nordjyllands afdeling for patientforløb ikke det eventuelle konkurrenceforvridende element, der spiller ind:

”Det har sådan set ingen betydning. Det er ene og alene et udtryk for, at vi som offentlig myndighed ikke ifølge sundhedsloven kan give tilskud til privatpersoner. Derudover røg §2-aftalerne, som er fra 2012, ud af den overenskomst, der blev indgået i 2014. Og derfor udløber de lige om lidt og kan ikke forlænges", siger Henrik Sprøgel, der ikke vil udtale sig om, at en anden region har forlænget en §2-aftale.

- Men er I kede af, at I ikke har mulighed for at forlænge ordningen?

”Ja, for det fratager os nogle løsningsmuligheder. Vi vil jo gerne have så mange ting på paletten som muligt”.

- Vil du afvise, at det er manglende politisk vilje, der spiller ind?

”Jeg er ikke politiker. Men jeg konstaterer, at den støttemulighed mangler. Og at vi heller ikke har hjemmel til at erstatte den med noget andet”.

Laboratoriekoncepter vil brede sig

I skrivende stund er fire generationsskifte- og otte etableringsaftaler ikke udløst.

I det vestlige Brønderslev og østlige Jammerbugt er støtteordningerne betinget af, at lægerne slår sig ned i de nyopførte sundhedshuse. Men sundhedshusene er ifølge PLO Nordjylland ikke attraktive for lægerne: huslejen er for høj, og man binder sig i ti år.

Alligevel betegner Annemette Alstrup støtteordningerne som en succes.

”Uden de aftaler ville der i dag ikke være læger på Mors. På Mors kommer det her til at betyde, at nogle læger går på pension. Mens en forlængelse af ordningen ville kunne give mulighed for, at de pågældende læger udsatte deres pensionering.

Regionens nye strategi med ikke at ville bruge løntillæg, bonus og tilskud som rekrutteringsmiddel kommer til at give bagslag og øge rekrutteringsproblemerne. Hvis denne udvikling med at investere i alternativer til de nuværende PLO-praksis fortsætter, så får vi i væsentlige dele af Danmark en almen praksis, som ser helt anderledes ud end nu - med stordrift efter privat eller offentligt ambulatoriekoncept”, forudser Annemette Alstrup.

Den nordjyske PLO-formand peger på, at der er yderligere strenge at spille på. Således opfordrer hun til, at der oprettes flere speciallægeydernumre, der kan aflaste almen praksis.

”I Nordjylland har vi to privatpraktiserende gynækologer. Skulle vi matche region Hovedstaden, burde vi have 20. De opgaver, de to eksisterende ikke kan klare, bliver enten ikke udført, eller også varetages de af hospitalet eller almen praksis. Det samme gør sig gældende inden for neurologi og reumatologi. Jeg er meget optaget af, hvordan vi praktiserende læger bruger vores ekspertise bedst muligt. Herunder at vi uddelegerer opgaver til andet personale.

Endelig udnytter vi ikke vores omsætningsloft, fordi vi ikke er så mange læger. Hér er der også et økonomisk råderum”, slutter Annemette Alstrup.