Skip to main content

Smed sygeplejekappen til fordel for lægekitlen

Efter tre år som sygeplejerske forlod Pernille Hammershøj Jensen på 35 år jobbet til fordel for lægedrømmen. Nu er hun KBU-læge på Akutmodtagelse Køge Sygehus, hvor hun indtil videre oplever, at hun har mere overskud som læge end som sygeplejerske.

Foto: Sarah Bender
Foto: Sarah Bender

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk

29. maj 2015
4 min.

Som sygeplejerske oplevede Pernille Hammershøj Jensen, at hun oftere var stresset, oftere ikke nåede det, hun ville, og oftere følte sig magtesløs, hvad angik patienterne. Samtidig syntes hun, det var frustrerende, at hun måtte have så mange bolde i luften, fordi både læger og patienter hev i hende.

I en tid hvor både sygeplejersker og læger skal løbe hurtigt, må jeg faktisk indrømme, at jeg har mere tid og overskud som KBU-læge, end jeg havde som sygeplejerske Pernille Hammershøj Jensen, KBU-læge på Akutmodtagelse Køge Sygehus

“I en tid hvor både sygeplejersker og læger skal løbe hurtigt, må jeg faktisk indrømme, at jeg har mere tid og overskud som KBU-læge, end jeg havde som sygeplejerske. Dermed ikke sagt at jeg ikke har nok at lave, men det er en mere tilfredsstillende travlhed, fordi jeg tager beslutningerne og ikke bare føler mig gået hen over hovedet på,” siger Pernille Hammershøj Jensen, der er KBU-læge på Akutmodtagelse Køge Sygehus:

“Men det er heller ikke til at sige, om det er fordi, jeg har været sygeplejerske og har en del hospitalserfaring, at jeg synes, det på nogle områder er lettere at være ny læge, end andre nye læger måske synes.”

Gode erfaringer som sygeplejerske

I de tre år som sygeplejerske har Pernille Hammershøj Jensen siddet med til mange alvorlige samtaler mellem læge og patient. Og der er både gode og dårlige erfaringer at tage med sig ind i lægejobbet.

“Jeg har oplevet læger, der kun kiggede ned i journalen, mens de fortalte kræftpatienter, at der ikke var mere behandling for dem. Både de dårlige og gode eksempler har jeg hele tiden i baghovedet, når jeg skal tale med patienter om for eksempel behandlingsnedsættelse,” siger Pernille Hammershøj Jensen, der mener, at en god overlevering af en dårlig nyhed kan være noget af det vigtigste i et behandlingsforløb.

Svært at fordele opgaver

Selvom Pernille Hammershøj Jensen nu har den hvide kittel på, har hun ikke helt lagt den hvide kappe væk. På mange måder gør hendes erfaring jobbet som ny læge lettere, men det er ikke altid kun en fordel, mener hun:

Faktaboks

Fakta

“Noget af det sværeste ved at have været sygeplejerske og nu være læge er at skulle fordele opgaver til sygeplejerskerne. For nogle gange er det bare sure opgaver, man skal tage som sygeplejerske. Netop derfor kan jeg da stadig finde på selv at følge en patient på toilettet og andre sygeplejeopgaver, når jeg kan se, at det er vigtigt for patienten, og jeg ved, at sygeplejerskerne har travlt.”

Står ikke forrest som KBU-læge

Derudover kunne Pernille Hammershøj Jensen også godt have tænkt sig lidt mere ansvar som KBU-læge. På Akutmodtagelse Køge Sygehus står KBU-lægerne ikke forrest - det gør en koordinerende læge altid.

“På mange måder føler jeg mig klar til at blive kastet lidt mere ud i det, men omvendt synes jeg, det er super fedt, at der bliver taget hånd om KBU-lægerne på Køge Sygehus. Hvis man beder om det, er der også mulighed for at få mere erfaring med at stå mere alene med behandlingen af en patient,” siger Pernille Hammershøj Jensen.

Netop fordi hun gerne vil have mere ansvar for udredning og behandling, er hun ikke i tvivl om, at hun tog den rigtige beslutning, da hun søgte ind på medicinstudiet for at blive læge.