Skip to main content

Sporing af kirurgiske instrumenter skal forbedre sikkerheden

Kirurgiske instrumenter skal i fremtiden have en chip påsat, der vil spare hospitalerne tid og penge og samtidig sikre patienternes sikkerhed.

Sådan ser en mærket saks ud. Den lille RFID-sender (Radio-frequency identification) er limet på saksen og andre kirurgiske instrumenter og gør det muligt at tælle instrumenterne hurtigere og sikre og dermed øge patientsikkerheden. Foto: Region Hovedstaden
Sådan ser en mærket saks ud. Den lille RFID-sender (Radio-frequency identification) er limet på saksen og andre kirurgiske instrumenter og gør det muligt at tælle instrumenterne hurtigere og sikre og dermed øge patientsikkerheden. Foto: Region Hovedstaden

Anders Heissel, ah@dadl.dk

11. maj 2015
3 min.

En lille chip på saksen, pincetten og andre kirurgiske instrumenter skal i fremtiden give højere patientsikkerhed og effektivisere operationsgangens daglige drift.

Rigshospitalet har sammen med en række andre danske hospitaler testet sporing af kirurgiske instrumenter ved at lime en lille chip på instrumentet for at kunne hente forskellige oplysninger ud, siger Henrik Eriksen, projektdirektør, Rigshospitalet.

”Optællingen af de kirurgiske instrumenter foregår i dag manuelt, og det foregår som udgangspunkt godt. Men det tager tid, og da det sker manuelt, er der mulighed for fejl. Og i takt med, at USA har krav om at kunne spore hvert eneste instrument, så vil det også sprede sig til Danmark, og derfor er vi nu i gang med at teste forskellige systemer”, siger Henrik Eriksen.

For det første vil et mærket instrument kunne spores i tilfælde af en infektion, så hospitalet dermed bedre kan fastslå, om det var en fejl i sterilisationen af instrumentet. For det andet vil det hjælpe operationssygeplejerskerne med optællingen før og efter operationen, og for det tredje vil mærkningen sørge for, at instrumenterne altid er vedligeholdt og kontrolleret, siger Henrik Eriksen.

”Denne lille chip vil kunne effektivere den daglige afvikling af operationsprogrammet betydeligt, så perspektiverne er store”, siger Henrik Eriksen.

Et Italiensk hospital har netop indført mærkningen af kirurgiske instrumenter, og det vil Henrik Eriksen følge tæt, samtidig med at han håber, at Region Hovedstaden vil sætte et forsøgsprojekt i gang på en kirurgisk afdeling.

Ved store operationer bliver der brugt op mod flere hundrede forskellige instrumenter, så det vil uden tvivl være både en lettelse og en forbedring af patientsikkerheden. Og det vil formentlig kunne forkorte ventetiden mellem operationerne. Jesper Durup er overlæge på Odense Universitetshospital og formand for Dansk Kirurgisk Selskab

Spare tid og sikre mod tællefejl

Jesper Durup er overlæge på Odense Universitetshospital og formand for Dansk Kirurgisk Selskab, og han ser helt klart flest fordele ved mærkningen.

”Af hensyn til patientsikkerheden kan det kun være en fordel, at der er mere styr på instrumenterne. Det må betyde en lettelse for operationspersonalet, der ved hver operation manuelt skal tælle alle instrumenter. Ved store operationer bliver der brugt op mod flere hundrede forskellige instrumenter, så det vil uden tvivl være både en lettelse og en forbedring af patientsikkerheden. Og det vil formentlig kunne forkorte ventetiden mellem operationerne”, siger han.

Men har I ikke allerede styr på instrumenterne?

”Jo, men instrumenterne bliver talt op manuelt før og efter operationen af sygeplejersken. Dette system kan spare tid og sikre mod tællefejl. Desuden sker det, at jeg står med et slidt instrument, og hvis det blev automatisk, at instrumenterne blev kasseret eller sendt til vedligeholdelse, ville det gøre arbejdet endnu lettere i forbindelse med en operation”, siger Jesper Durup.

Han bekymrer sig dog om endnu et it-system, der skal vedligeholdes og kan bryde ned.

Et andet sted, hvor mærkning af kirurgiske instrumenter kunne hjælpe afdelinger, var på det mere avancerede udstyr, siger Jesper Durup.

”I dag har ingen overblikket over udstyr, som ikke bliver benyttet, selv om der nogle gange står ens instrumenter på to afdelinger lige ved siden af hinanden. Hvis man registrerede på tværs og havde overblikket, kunne man udnytte udstyret meget mere effektivt”, siger Jesper Durup.

Læs også: Chip i lægernes navneskilte skal strømline nye supersygehuse