Skip to main content

Springer de køen over?

Midtjysk regionspolitiker vil undersøge, om det virkelig passer, at sygehusansatte nogle gange springer over i køen til undersøgelse og behandling (Opdateret).

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
29. okt. 2014
2 min.

(Opdateret) Kommer sundhedsfagligt personale på sygehusene nogle gange hurtigere til behandling og undersøgelse end andre borgere? Det spørgsmål har 1. næstformand i regionsrådet i Region Midtjylland, Bente Nielsen (SF), rejst i forretningsudvalget, der drøfter sagen i dag, tirsdag.

Bente Nielsen skriver til forretningsudvalget: ”SF foreslår, at regionsrådet får en redegørelse for, om sundhedspersonale skaffer sig selv eller pårørende hurtigere igennem til undersøgelse eller behandling. Hvis det er tilfældet, hvilke muligheder har vi så for at stoppe en sådan adfærd?”

”Det her handler både om sundhedspolitik og personalepolitik, men sandelig også om etik, hvis man bringer sig selv og sine nærmeste foran i køen og bruger den magt, man har på sygehuset. Det er uacceptabelt, siger Bente Nielsen til Herning Folkeblad.

”Påstanden er rejst og vel også dokumenteret af Dansk Selskab for patientsikkerhed. Derfor mener jeg ikke, vi bare kan se på”.

Bente Nielsen henviser desuden til, at sundhedsfolk i rapporten ”Hej sundhedsvæsen”, har sagt, at det fungerer sådan.

”Hidtil har vi ikke kunnet få bekræftet, om det var rygter eller ej. Men det ser desværre ud til, at der er noget om det”, siger hun.

Lægeformand: Hold perspektivet!

Formand for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen, peger i en kommentar på, at formålet med den omdiskuterede rapport primært var ”at give bl.a. Bente Nielsen og hendes kolleger i regionerne et værktøj til at forbedre sundhedsvæsenet” ved at lade politikerne få indblik i de sundhedsprofessionelles erfaringer.

”Sundhedsprofes¬sionelle har en særlig viden om sundhedsvæsenet, fordi de arbejder i det til dagligt, og det er klart, at de ikke bare kan lægge den fra sig, hvis de bliver syge”, skriver lægeformanden i Herning Folkeblad.

”Derfor har de naturligvis et opmærksomt blik på den behandling og pleje, som de får, når de bliver syge. De erfaringer kan bl.a. politikere bruge til at få ny viden om hvilke områder af sundheds¬væsenet, der skal forbedres, så alle patienter får samme gode tilbud”.

Mads Koch Hansen konstaterer, at rapporten ikke rummer eksempler på, at læger eller sygeplejersker som patienter havde fået tider, som andre skulle have haft.

”Alligevel ønsker et fremtrædende regions¬medlem at bruge kræfterne på en perspektivløs undersøgelse frem for at skabe de forbedringer, som patienterne kan mærke”, skriver han.

”Rapporten peger på en række områder, hvor sundhedsvæsenet med fordel kan styrke indsat¬sen. Det gælder f. eks. koordinering af behand¬ling, bedre mulighed for kontakt med personalet og hurtig adgang til journal og prøvesvar. Tænk, hvis Bente Nielsen kunne se perspektivet i at skabe rammerne for det”, slutter Mads Koch Hansens kommentar.

Læs Mads Koch Hansens kommentar i Herning Folkeblad her