Skip to main content

Statusrapport: Sådan går det i sundhedsvæsenet

Tilfredse patienter, stigende produktivitet, fortsat faldende hjertedødelighed og lidt færre forebyggelige genindlæggelser af ældre. Men vi har fortsat Vesteuropas højeste kræftdødelighed. Og der er alt for store regionale forskelle.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Klaus Larsen kll@dadl.dk

19. maj 2015
3 min.

De samlede årlige udgifter til det offentlige sundhedsvæsen var i 2013 153 milliarder kroner. Det er mange penge, og i en statusrapport, der tager afsæt i 41 indikatorer, kan man nu se, hvad vi får for de mange penge.

Målt på patienttilfredsheden er det danske sundhedsvæsen blandt de bedste i Vesteuropa.

Produktiviteten er fortsat i stigning, og det har den været siden 2003. Sygehusene og psykiatrien yder med andre mere behandling for de samme penge.

Faktaboks

Fakta

Kræft- og hjertedødeligheden fortsætter deres faldende tendens. Hvad hjertedød angår, ligger vi meget lavt; til gengæld har vi den højeste kræftdødelighed i Vesteuropa. Vi har også fortsat den laveste overlevelse i Norden.

Ventetiderne i sygehusvæsenet faldt markant fra 2013 til 2014, især for børn og unge. Dog varierer ventetiderne fra region til region.

Der er også store regionale forskelle i forekomsten af sygehusinfektioner. Bedst ligger Region Sjælland og Region Nordjylland, mens Region Syddanmark og Hovedstaden har den højeste forekomst.

Også forekomsten af såkaldte uhensigtsmæssige indlæggelser (dvs. akutte genindlæggelser, forebyggelige indlæggelser blandt ældre, akutte medicinske korttidsindlæggelser samt færdigbehandlingsdage på sygehus) varierer betydeligt mellem regioner. Bedst klarer Nordjylland sig, mens Region Hovedstaden har flest uhensigtsmæssige indlæggelser pr. 1.000 indbyggere.

Samlet er der sket et lille fald i andelen af forebyggelige indlæggelser af ældre – f.eks. sygehusindlæggelser som skyldes dehydrering og derfor kunne være undgået. Det er ellers et problem, som sundhedsvæsnet har haft svært ved at løse, men nu tyder det på, at en målrettet indsats i kommunerne begynder at give resultat: Hvor der i 2013 var 65 indlæggelser pr. 1.000 ældre over 65 år, var tallet i 2014 faldet til 62.

Rapporten ”Indblik i sundhedsvæsenets resultater” er bestilt af Danske Regioner, Kommunernes Landsforening, Finansministeriet og Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Det er anden gang, at rapporten udgives.

Læs hele rapporten her (pdf)