Skip to main content

Store regionale forskelle i vaccinationstilslutning

Især udkant-kommuner har en for lav tilslutning. Det skyldes dog kun i få tilfælde et aktivt fravalg, siger forsker; en påmindelse hjælper som regel.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
20. apr. 2016
2 min.

Knap 90 procent af landets nyfødte vaccineres med den første af de to MFR-vacciner, der tilsammen skal give bedst mulig beskyttelse mod mæslinger. Lidt færre får også den opfølgende vaccine.

Der er imidlertid stor forskel på de nybagte forældres tilslutning til vaccinen, afhængig af hvor i landet de bor, skriver Kristeligt Dagblad med henvisning til opgørelser fra Statens Serum Institut.

Kommuner som Hillerød, Odense og Kolding trækker gennemsnittet op med en tilslutning på henholdsvis 90, 91 og 92 procent, mens kommuner som Skive, Odsherred og Langeland halter bagefter med tilslutninger helt nede på 83, 82 og 79 procent.

”De socioøkonomiske forskelle er en del af forklaringen, men ikke den hele”, siger læge og ph. d.-studerende ved Statens Serum Institut Camilla Hiul Suppli, der forsker i, hvorfor nogle danskere ikke vaccinerer deres børn.

”For eksempel kan vi se, at nogle af de kommuner, hvor man ellers kunne forvente en høj vaccinetilslutning ligger helt i bund”.

Påmindelser værdsættes

Det gælder for eksempel Gentofte Kommune, hvor tilslutningen til MFR-vaccinen er nede på 81 procent og dermed ligger noget lavere end en kommune som Lolland, hvor 86 procent vaccineres.

Det bør dog ikke, ifølge forskeren, føre til den konklusion, at lav tilslutning blandt de veluddannede og højtlønnede forældre skyldes et aktivt fravalg af vaccinen.

Statens Serum Institut har nu i to år sendt påmindelser ud til forældre til børn, der ser ud til at mangle vaccinationer i børnevaccinationsprogrammet. Men selvom forældrene frit kan afvise påmindelserne, sker det kun sjældent.

Det tyder ifølge Camilla Hiul Suppli på, at langt de fleste forældre værdsætter påmindelserne, og at grunden til, at de har forsømt vaccinationen, skyldes forglemmelse.

”Hvis der vitterligt var tale om et aktivt fravalg blandt størstedelen af forældrene, ville vi simpelthen ikke se nogen effekt”, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Påmindelsesordningen er finansieret indtil udgangen af 2016. Det er endnu ikke endeligt fastlagt om, og hvordan, den i givet fald skal fortsætte.