Skip to main content

Stressede yngre læger giver dårligere kvalitet

Yngre læger er mere stressede end andre akademikere, viser ny undersøgelse. Yngre Læger-formand ser et mere fleksibelt arbejde og færre opgaver pr. læge som løsning. Danske Regioner sætter spørgsmålstegn ved undersøgelsen.

Camilla Rathcke er formand for Yngre Læger. Foto: Yngre Læger
Camilla Rathcke er formand for Yngre Læger. Foto: Yngre Læger

Anders Heissel, ah@dadl.dk

28. sep. 2015
4 min.

For meget arbejde, en dårlig chef og en afdeling, der ikke gør nok for at forebygge stress. Den cocktail er tilsyneladende både sur og bitter for det danske sundhedsvæsen, for en ny undersøgelse viser, at blandt stressede læger siger ca. en femtedel, at de ikke har mulighed for at udføre arbejdet med høj nok kvalitet.

”Jo mere stresset du er som læge, jo dårligere bliver kvaliteten af dit arbejde. Man går som læge sjældent på kompromis med at løfte byrden, men det bliver gjort dårligere. Det er ikke godt for hverken patienter eller læger. Så vi kan sagtens presse flere patienter ind i systemet, men spørgsmålet er, om vi giver dem en god kvalitet”, siger formanden for Yngre Læger, Camilla Rathcke.

Som en del af en større undersøgelse fra AC om arbejdsmiljø blandt alle akademikere har Yngre Læger bestilt en særkørsel, der viser, hvordan yngre lægers stressniveau ligger i forhold til andre akademikere. I alt 1.981 medlemmer af Yngre Læger har medvirket i undersøgelsen, hvilket svarer til en svarprocent på 31.

Man går som læge sjældent på kompromis med at løfte byrden, men det bliver gjort dårligere. Det er ikke godt for hverken patienter eller læger. Camilla Rathcke, formand for Yngre Læger

Mere stress end hos andre akademikere

Generelt viser undersøgelsen, at 74 pct. af de yngre læger beskriver deres arbejdsplads som præget af stress – mod 72 pct. for andre akademikere – mens 59 pct. af de yngre læger selv føler sig stresset i hverdagen – mod 46 pct. for andre akademikere.

”Den forskel siger noget om, at vi har et sundhedsvæsen og en lægegruppe, som er presset på at løse opgaven. Vores arbejde kan ikke vente til i morgen, patienterne kommer nu og skal ses nu, og det gør vi på bedste vis, men måske på kompromis med kvaliteten. Hvis man skal se mange patienter, og mange venter, så skynder man sig, uanset om man er kirurg eller mediciner, og det avler flere fejl”, siger Camilla Rathcke.

Baseret på en undersøgelse af yngre lægers arbejdsvilkår i 2012 mener Camilla Rathcke, at det går den forkerte vej.

”Tidligere var det mest de yngste læger, der blev stresset, men denne undersøgelse viser, at selv ældre yngre læger også går ned med stress. Dermed vænner ikke alle yngre læger sig til systemet. Det er et udtryk for, at man som læge påtager sig flere opgaver uden at kunne holde til det”, siger Yngre Læger-formanden.

Hun understreger dog, at yngre læger er en del af en generation med børn og to fuldtidsjob med den risiko for stress, som andre faggrupper også møder.

”Vi er en del af generation, der gerne vil præstere på mange fronter, så stress er naturligvis også en del af andre fag. Men meget få procent af de stressede læger i undersøgelsen peger på, at det er privatlivets skyld, de er stressede, og vi har et meget ufleksibelt arbejdsliv med meget stor forskel på, hvordan afdelingerne håndterer stress. Dermed er et mere fleksibelt arbejde, færre samtidige opgaver pr. læge og fokus fra ledelserne på det psykiske arbejdsmiljø også en del af løsningerne, siger Camilla Rathcke.

Ikke nødvendigvis et problem

Anders Kühnau, formand for Løn- og Praksisudvalget, der også har med arbejdsmiljø at gøre, siger:

”Selvfølgelig gør undersøgelsen indtryk, når så mange siger, at de oplever stress. Men undersøgelsen definerer ikke begrebet stress, og hvis det er udtryk for, at man som yngre læge har travlt en gang imellem, så er der intet problem. Vi producerer ikke sko, men behandler mennesker, så uvisheden om, hvem og hvor mange der kommer, kan give travlhed. Og det er ikke nødvendigvis et problem. Lagt sammen med at vores egne trivselsundersøgelser viser, at langt de fleste er glade for deres arbejde, så er problemets omfang usikkert”, siger Anders Kühnau.

Han hæfter sig ved, at der allerede er forsøgt at løse problemet i den seneste overenskomst med et ekspertteam, der på sigt skal rådgive de enkelte afdelinger om et bedre arbejdsmiljø

”Desuden er der sammenhæng mellem stress og en god leder. Og der betyder, at vi kan sikre mindre stress ved at uddanne lederne bedre”, siger han.

LÆS OGSÅ: »Man klemmer ballerne sammen. Man er jo læge«