Skip to main content

Styrelse anmelder langt færre læger til politiet

Antallet af politianmeldelser mod læger er faldet markant, viser nye tal. Men vi har ikke ændret praksis, siger styrelsens direktør, mens lægeformand omvendt håber, at det er udtryk for ny linie.
Anne-Marie Vangsted er direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed. Foto: STPS
Anne-Marie Vangsted er direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed. Foto: STPS

Anders Heissel, ah@dadl.dk

2. nov. 2018
4 min.

En central del af flere tusinde lægers skarpe kritik af Styrelsen for Patientsikkerhed efter Svendborgsagen har været ”den aggressive og sanktionerende fremfærd” og heriblandt de mange politianmelder af læger.

Men nu viser nye tal, at styrelsen i 2018 har anmeldt langt færre læger til politiet end tidligere.

Af et notat – som Ugeskrift for Læger er i besiddelse af – fremgår det, at antallet af politianmeldelser mod læger er faldet fra 32 anmeldelser i 2017 til blot 8 anmeldelser i de første tre kvartaler af 2018. Notatet stammer fra et møde mellem sundhedsministeren og partiernes sundhedsordførere den 12. oktober og blev fremlagt af direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed Anne-Marie Vangsted. Tallene skulle give politikerne et rids over udviklingen som en opfølgning på Kammeradvokatens gennemgang af de mange politianmeldelser i 2017, som blev offentliggjort i slutningen af september. En gennemgang, der ikke fandt grundlag for at kritisere Styrelsen for Patientsikkerhed, og ifølge Anne-Marie Vangsted kan man ikke tolke noget som helst ud af faldet i politianmeldelserne.

”Vi anmelder de sundhedspersoner og heriblandt læger, som vi mener har overtrådt loven, så udviklingen skal ikke ses som et udtryk for, at vi har ændret praksis eller sagsbehandling. Faldet er da markant, det vil jeg indrømme, men tallene er stadig så små, så der efter min mening ikke er tale om andet end tilfældige variationer. Og man skal huske på, at vi politianmelder jo ikke læger uden grund. Vi gør det, der er nødvendigt i forhold til loven, hverken mere eller mindre,” siger Anne-Marie Vangsted.

Desuden understreger hun, at tallet 2017 var højt, bl.a. fordi meningitis-sagerne i Region Hovedstaden involverede flere læger.

”Men det er stadig uendelig små tal i forhold til, at der i Danmark er 288.000 sundhedspersoner,” siger Anne-Marie Vangsted.

Faktaboks

Fakta

Strammerpakken

Netop 2017 var også det år, hvor strammerpakken blev indført med det risikobaseret tilsyn, og som gav Styrelsen for Patientsikkerhed langt flere beføjelser. Af de 32 politianmeldelser mod læger det år handlede 12 af sagerne om overtrædelse af § 75 i autorisationsloven – som Svendborgsagen handlede om.

Det var også den sag, der kickstartede frustrationerne over Styrelsens for Patientsikkerhed og som bl.a. kom til udtryk i det mistillidsvotum, som over 9000 læger sendte direkte til Anne-Marie Vangsted den 21. januar i år, fordi lægerne mente, at styrelsens ”aggressive og sanktionerende fremfærd” havde rettet stor skade mod UTH-systemet, fordi fokus var rettet mod lægerne som enkeltindivider og ikke på organisationen og hvordan systemet kunne lære af fejlene.

Og Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen, håber netop, at udviklingen kan være udtryk for en sund og god udvikling.

”Jeg kender ikke baggrunden, men jeg håber, at faldet er et udtryk for, at styrelsen har anlagt en ny linie i den måde, de griber sagerne an på. Jeg håber, at Svendborgsagen og #detkuhaveværetmig har været med til at fjerne fokus fra den enkelte læge til at kigge på, om det er organisationen, den er gal med. Det er klart, at tallene kan variere år for år, og at der kan være flere årsager, men der er tale om et markant fald, og forhåbentlig er der tale om en ny linie”, siger Andreas Rudkjøbing.

Jeg håber, at Svendborgsagen og #detkuhaveværetmig har været med til at fjerne fokus fra den enkelte læge til at kigge på, om det er organisationen, den er gal med Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen

En del af kritikken som følge af Svendborgsagen gik jo på, at styrelsen var for aggressive med politianmeldelserne. Viser de nye tal ikke, at der ikke er noget at kritisere?

”Nej, den konklusion mener jeg ikke, at man kan drage. I 2017 så vi eksempelvis sagen med klinikchefen på Rigshospitalet, som blev politianmeldt for at have udfyldt dødsattest forkert. Sagen viste sig jo ikke holde, og jeg håber, den sag har lært styrelsen at ændre praksis”, siger Lægeforeningens formand.