Skip to main content

Sundhedsminister vil ændre autorisationsloven

Det skal være sværere som læge at fortsætte med at arbejde i sundhedsvæsenet, hvis lægen har fået frataget sin autorisation i udlandet, mener sundhedsministeren. Lægeforeningen støtter op om ændringen, men håber på snarlig uddybning.

Sophie Løhde, sundheds- og ældreminister (V).
Sophie Løhde, sundheds- og ældreminister (V).

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk

5. okt. 2015
2 min.

Sundhedsstyrelsen skal kunne gribe ind over for læger og andre sundhedspersoner, der har fået inddraget deres autorisation i udlandet. Sådan lyder det fra Sophie Løhde, sundheds- og ældreminister, i en pressemeddelelse fra ministeriet selv.

Hun vil stramme reglerne for sundhedsautorisationer, så danske læger, der har fået frataget eller indskrænket deres autorisation i udlandet, kan fratages deres autorisation i Danmark. Derfor har hun nu bedt sine embedsmænd i Sundheds- og Ældreministeriet at undersøge, hvordan det kan lade sig gøre at ændre loven.

”Det er ret og rimeligt, at sundhedsmyndighederne af hensyn til patienternes sikkerhed skrider hurtigt ind, så vi undgår, at patienter lider overlast", siger Sophie Løhde.

Ministeren forventer at fremsætte et lovforslag om ændring af autorisationsloven i den kommende folketingssamling.

Jeg er spændt på at se, hvad det nye i forslaget vil være, men jeg håber på, at der fremover skal være krav om grundige og systematiske vurderinger af læger, der har fået frataget autorisationen i udlandet. Jeg mener, det skal være fast procedure Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen

Lægeforeningen venter spændt

Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen, er positiv over for, at der vil komme lovforslag om ændring af autorisationsloven, men har svært ved at gennemskue, hvad sundhedsministeren helt konkret vil ændre det til. Myndighederne har nemlig allerede mulighed for at vurdere læger.

”Jeg er spændt på at se, hvad det nye i forslaget vil være, men jeg håber på, at der fremover skal være krav om grundige og systematiske vurderinger af læger, der har fået frataget autorisationen i udlandet. Jeg mener, det skal være fast procedure,” siger Andreas Rudkjøbing og fortsætter:

”Jeg fraråder dog, at det skal være en automatisk fratagelse af autorisationen, da hvert land har sit eget retsgrundlag, hvilket betyder, at læger i nogle tilfælde kan miste autorisation på baggrund af forskellige ting afhængigt af, hvilket land lægen befinder sig i.”

Når det er sagt støtter lægeformanden op om et nordisk samarbejde, da alle lande trods alt er enige om, at patienterne skal kunne føle sig trygge, og Lægeforeningen er også opmærksom på, at der er nye EU-regler på vej. Andreas Rudkjøbing opfordrer desuden sundhedsministeren til at tilføre Sundhedsstyrelsen flere penge, da der ifølge Lægeforeningen er behov for et stærkere tilsyn.