Skip to main content

Sundhedsstyrelsen anbefaler et ja til et akutspeciale

Efter flere års faglig uenighed skærer Sundhedsstyrelsen igennem og anbefaler, at der etableres et akutmedicinsk speciale.

Anne Steenberger, as@dadl.dk og Anders Heissel, ah@dadl.dk

31. maj 2017
3 min.

Speciallæger i akutmedicin skal være de første, der tilser patienter, der ankommer til en af landets 21 akutmodtagelse. Det er tanken bag Sundhedsstyrelsens nye anbefaling om at etablere et nyt speciale, akutmedicin.

”Sundhedsstyrelsen indstiller til sundhedsministeren, at der oprettes et nyt speciale i akutmedicin i Danmark”, skriver Sundhedsstyrelsen i anbefalingen, som Ugeskrift for Læger har fået aktindsigt i.

Faktaboks

Fakta

Beslutningen modtages med glæde i Dansk Selskab for Akutmedicin. Formanden, Christian Skjærbæk siger:

"Vi er meget glade. Dette er det nødvendige skridt, der skal til. Nu har vi i ti år brugt tid på at opbygge organsationer omkring de fælles akutmodtagelser og bygge nye sygehuse til dem. Nu får vi fagligheden ind også. Nemlig speciallæger, der er ekperter i at modtage, diagnosticere og behandle akutte og udifferentierede patienter."

Rent formelt anbefaler Sundhedsstyrelsen nu Det nationale Råd for Lægers Videreuddannelse – der skal holde møde den 8. juni - at det bliver indstillet til sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), at der oprettes et akutspeciale. Søren Brostrøm er iøvirgt både direktør i Sundhedsstyrelsen og formand Det nationale Råd for Lægers Videreuddannelse.

En særlig arbejdsgruppe blev sidste år nedsat for at vurdere behovet for et speciale i akutmedicin, men efter det sidste møde den 4. maj kunne arbejdsgruppen ikke nå til enighed. Efterfølgende har Sundhedsstyrelsen så vurderet og nu taget stilling til behovet for et akutspeciale.

"Speciallæger i akutmedicin skal være specialister i den akutte og afklarende fase af et sygehuskrævende sygdomsforløb – men de skal samarbejde tæt med sygehusets øvrige speciallæger og med sundhedsvæsenet uden for sygehusene. Hvis et nyt speciale i akutmedicin skal

højne kvaliteten i akutafdelingerne, både hvad angår effektivitet, behandlingskvalitet og patienttilfredshed, er det centralt, at alle specialer samarbejder om opgaven," skriver Sundhedsstyrelsen videre.

I dag er specialelægebemandingen på akutmodtagelserne blandet. Der er både speciallæger, der har taget et fagområde i akutmedicin oveni, og desuden en del læger, der har taget en speciallægeuddannelse i akutmedicin i udlandet. Derudover er akutmodtagelserne bemandet med speciallæger i almen medicin – og så er der – afhængigt af, hvordan akutmodtagelsen er organiseret – en del speciallæger i diverse specialer.

Læs mere om emnet her:

Specialerne delt i spørgsmålet om akutspeciale

Sundhedsministeren er positiv over for et akutmedicinsk speciale

Nej: En akutlæge vil være et forsinkende led

Ja: Akutlægen sikrer den rette behandling hurtigt