Skip to main content

Sundhedsstyrelsen: FADL's tal ligner ikke vores

Klaus Larsen, kll@dadl.dk og Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

21. sep. 2012
3 min.

Fireårs-reglen har ikke resulteret i, at studietiden er blevet forlænget.

Det siger kontorchef i Sundhedsstyrelsen, Birte Obel, efter at hun har nærlæst den seneste undersøgelse, som de studerendes fagforening FADL har foretaget på 12. semester.

Undersøgelsen fra de medicinstuderendes fagforening, FADL, som offentliggøres på mandag, viser blandt andet, at omkring hver femte udskyder den kliniske basisuddannelse, KBU, enten ved at vente med at deltage i lodtrækningen eller ved f.eks. at tage lægevikariater eller forske prægraduat.

FADLs formand, Sara Schødt Nielsen, konkluderede på den baggrund i Ugeskriftet.dk, at den såkaldte fireårsregel - der skulle fremskynde uddannelsen af speciallæger ved at tvinge lægerne til et hurtigere specialevalg - ikke har løst problemet, men blot rykket det 'nedad' til de studerende, der nu trækker studietiden i langdrag.

Studietiden er faldet

"Set over perioden fra 2000 til 2010 faldt den gennemsnitlige studietid fra 7,9 år til 6,9 år", siger Birte Obel, der har sammenlignet tallene i FADL-undersøgelsen med de tal, Sundhedsstyrelsen modtager fra universiteterne egne tal.

Og ganske vist skal der tages højde for, at studietiden i 2004 blev afkortet med seks måneder - men studietiden er alligevel faldet mere end det, siger Birte Obel.

LÆS UGEKSRIFTET: HVER FEMTE TRÆKKER STUDIET I LANGDRAG

Birte Obel har sammenlignet tallene i FADL's undersøgelse med tal fra tidligere år - også i tiden før fireårsreglens indførelse i 2008. Og der tegner sig ifølge Birte Obel et rimeligt stabilt, ensartet billede.

"Går jeg tilbage til vinteren 2006-2007, altså før fireårs-reglen, var der 87 pct. af dem, der kunne tilmelde sig den daværende basisuddannelse, turnus, som gjorde det. Og ser man antallet af dem, der er tilmeldt vinteren 2012-2013, er det også 87 pct.", siger Birte Obel med henvisning til de tal, som universiteterne opgiver til Sundhedsstyrelsen.

Hun oplyser, at tallet i øvrigt svinger meget op og ned, og at det nogle år er oppe over 100 pct., fordi nogle studerende 'hopper over' fra et foregående år og søger i næste års pulje. F.eks. var der 105 pct., der var i KBU-forløb i sommeren 2009, og i sommeren 2010 var det 103 pct..

Vigtigt at følge udviklingen

"Så vi har svært ved at se, at det procentuelt har ændret sig voldsomt over tid", siger Birte Obel.

"Men vi følger det naturligvis tæt, da vi gerne vil sikre, at så mange som muligt kommer i gang med deres KBU".

"Det er en interessant undersøgelse, og det er vigtigt at følge med i, hvordan tallene udvikler sig. Men når FADL's undersøgelse bl.a. konkluderer, at hver femte undlader at trække KBU-nummer, så stemmer det ikke med de tal, som vi har fået fra universiteterne. For ser vi på sommeren 2012, har 89 pct. tilmeldt sig KBU, og ser vi på vinteren 2012-2013, er det 87 pct.", siger Birte Obel.

FADL: Firesreglen spiller altså ind

FADL-formand Sara Schødt Nielsen forstår ikke, hvordan Sundhedsstyrelsen når frem til, at fireårsreglen ikke spiller ind på de medicinstuderende handlinger.

For kun 18,4 procent af de studerende klarer ifølge FADL-undersøgelsen medicinstudiet på nomeret tid. Resten overskrider.

Direkte adspurgt svarer 38,8 pct af samtlige respondenter i undersøgelsen, at de som direkte konsekvens af fireårsreglen har valgt at forlænge medicinstudiet.

"Så det er altså helt tydeligt, at fireårsreglen fører til studietidsforlængelse. Det svarer respondenterne jo på direkte," siger Sara Schødt Nielsen.