Skip to main content

Sundhedsstyrelsen forbereder vaccine-offensiv

Sundhedsstyrelsen forbereder bred informationsindsats efter dramatisk fald i tilslutning til HPV-vaccine.

(Foto: ©PRODUCTION PERIG - Perig MORIS)

Klaus Larsen kll@dadl.dk

16. jan. 2017
4 min.

Lægeverdenen – og ikke mindst Sundhedsstyrelsen – er alarmeret over det dramatiske fald i tilslutningen til HPV-vaccinationen.

På mindre end fem år er tilslutningen faldet fra over 90 pct. til under 25 pct. Et fald, som overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg tror især skyldes, at omfattende medieomtale af påståede bivirkninger har skabt frygt og skepsis hos pigernes forældre.

Vi er nok ret enige om, at vi mangler at være til stede der, hvor det bliver viralt Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsen er derfor ved at forberede en bred informationsindsats, der skal berolige de bekymrede og forklare, at ingen undersøgelse har vist en sammenhæng mellem vaccinen og de påståede bivirkninger.

Faglig viden efterspørges

Sundhedsstyrelsen har gennem længere tid lagt mange kræfter i forberedelserne. Der er lavet kvalitative interviews med forældre til piger i vaccinationsalderen, og der er lavet en survey blandt 1.000 forældrepar.

Selve målgruppen, de 12-årige piger, har også været under lup. Det er sket ved såkaldte ”venindeinterviews”, hvor pigerne havde en veninde med ved interviewet for at skabe en mere afslappet stemning.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

”Det viste alt sammen, at folk i høj grad efterspørger faglig viden”, siger Bolette Søborg.

For Sundhedsstyrelsen er spørgsmålet derfor, hvordan man får den viden ud til ikke bare dem, der i forvejen holder sig orienterede, men også til de mange modtagere af ”passiv information” via f.eks. sociale medier, gratisaviser og vonhörensagen.

Det bliver en hård nød at knække, erkender Bolette Søborg og peger på, at de vaccinekritiske patientforeninger har været gode til at få deres synspunkter ud og skabe indtryk af, af ’specialisterne er delte” i spørgsmålet om de mulige bivirkninger af HPV-vaccinen.

Målgruppen er ”de tvivlende”

Nu ved Sundhedsstyrelsen mere om, hvad der bekymrer mange af de forældre, der enten har fravalgt vaccinationen eller har valgt at ”vente-og-se”.

Når man sammenligner sandsynligheden for at få livmoderhalskræft i løbet af en livstid med sandsynligheden for at blive anmeldt med en formodet, men udokumenteret bivirkning, bliver de fleste overraskede.

I Sundhedsstyrelsen er der ikke megen tiltro til, at man kan rokke ved holdningen hos dem, der er meget skeptiske over for vacciner i det hele taget, og over for HPV-vaccinen i særdeleshed.

”Vi er meget bevidste om, at dem, vi skal have i tale, er dem, der stadigvæk er i tvivl, men som grundlæggende har en positiv indstilling til vacciner”, siger Bolette Søborg.

Hun finder trøst i, at det dramatiske fald i tilslutningen til HPV-vaccinen, ikke har ramt andre dele af børnevaccinationsprogrammet:

”Det er selvfølgelig noget, vi har holdt skarpt øje med, men det ser ud til at være meget isoleret. Vi spurgte også folk om deres holdning til de andre vacciner, og dem havde de taget imod uden at tøve”, siger hun.

Bred faglig konsensus bag vaccinen

Spørgsmålet er, hvordan Sundhedsstyrelsen vil få budskabet udbredt. For Bolette Søborg er det vigtigt, at det kommer ud på en måde, som viser, at det er den brede, lægefaglige konsensus, der står bag anbefalingen af vaccinen.

”Det billede, nogle medier har tegnet, er, at der er uenighed blandt specialisterne. Man finder én, der mener noget, og så finder man én, der mener det modsatte, og det gør folk utrygge – selv om kendsgerningen jo er, at 99 procent står på det ene hold”.

Det billede, Sundhedsstyrelsen ønsker at tegne, er, at der er bred faglig enighed om at anbefale vaccinationen, ikke bare i Danmark, men internationalt.

”At få det budskab ud der, hvor det skal virke – det er kunsten”, siger Bolette Søborg.

- Det er vel ikke nok at trykke brochurer til lægens venteværelse …?

”Vi er nok ret enige om, at vi mangler at være til stede der, hvor det bliver viralt. Hvordan vi gør det, har vi stadig ikke opskriften på. Men det er vi ved at lægge en strategi for. Vi skal derhen, hvor folk finder deres information. Og det er jo ikke på vores eller de Lægevidenskabelige Selskabers hjemmesider”.

Læs også: "Kun hver fjerde pige får HPV-vaccinen"