Skip to main content

Sundhedsstyrelsen på uanmeldt 1813-besøg

Region Hovedstadens 1813-akuttelefon har haft besøg af Sundhedsstyrelsen, som bl.a. kritiserer, at sygeplejerskerne, der besvarer telefonerne, er usikre på, hvilken status deres beslutningsstøtteværktøj har. Der kommer en rapport fra Sundhedsstyrelsen om to uger.

Foto: Rune Evensen.
Foto: Rune Evensen.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

14. mar. 2014
3 min.

I kølvandet på kritikken af Region Hovedstadens nye akutsystem med den sygeplejerskebetjente 1813-akuttelefon som indgang, har Sundhedsstyrelsen aflagt visit på hovedkvarteret i Ballerup.

Om to uger kommer Sundhedsstyrelsen med en skriftlig rapport om besøget, som havde fokus på arbejdsgange og it-systemer. Men umiddelbart havde styrelsen to kritikpunkter, som blev forelagt 1813-folkene med det samme, fremgår det af en pressemeddelelse fra regionen:

  • Styrelsen kritiserer, at enkelte medarbejdere var usikre på, om det beslutningsstøtteværktøj, de anvender under samtaler med borgerne, var at betragte som en systematisk og tvungen instruks, eller som et opslagsværk. Ifølge Sundhedsstyrelsen kan dette indebære et patientsikkerhedsproblem.

  • Styrelsen kritiserer også, at når en borger ringer flere gange til 1813, skal hvert opkald fremsøges – i stedet for at det fx automatisk kommer frem på skærmen, at samme borger har ringet ind flere gange. Det fremgår ligeledes ikke, hvilke konkrete råd sygeplejersken har givet borgeren.

Svend Hartling: ”vi indskærper”

Hvad angår det første kritikpunkt, indskærpes beslutningsstøtteværktøjets status nu.

”Det er klart, at personalet skal have klarhed over, hvilken status værktøjet har, og hvilket ansvar de har. Så det indskærper vi nu”, siger koncerndirektør i Region Hovedstaden, Svend Hartling.

Han betragter dog ikke kritikken som et kardinalpunkt.

”Det er lidt ligesom ved akkreditering – man skal kunne svare på, hvilken status diverse papirer har. Det er vel det, de pågældende ikke lige har kunnet svare på”, siger han.

Hvad med det andet punkt – at det er skidt, når det ikke fremgår, om en patient har ringet ind før?

”Man kan faktisk godt se, om nogen har ringet før, men det er lidt besværligt. Vi har selv syntes, at det var bedre, om man nemmere kunne se det. Så der kommer en teknisk løsning, så det bliver markeret på skærmen, når et cpr-nummer tastes ind, om nummeret har ringet op før. Det kan være samme dag – borgeren kan f.eks. være blevet bedt om at ringe igen - det kan også være i går, i sidste uge eller for længere tid siden, så man vil kunne se historikken”.

Samråd

I går var sundhedsministeren i samråd om 1813. Indkaldelsen havde sin baggrund i debatten om, at en række dødsfald muligvis kunne relateres til ventetider på 1813-telefonen – i det mindste kunne det ikke afvises.

Svend Hartling ærgrer sig over, at netop den kobling var baggrunden.

”Jeg har en personlig mening om, at det er trist, når centralpolitikere ikke ved, hvad uth-systemet går ud på. Der er ikke nogen kobling mellem uth’er og dødsfald. Uth-systemet er et læringssystem”, siger han.

”Vi har opfordret til, at man indberetter, og så SKAL vi jo få mange uth’er".

Læs også: Bedre svartider men stadig langt fra mål for 1813