Skip to main content

Sundhedsstyrelsen: YL-prognose ”godt debatoplæg”

Sundhedsstyrelsen ser analyse fra Yngre Læger som et godt oplæg til diskussion, selv om man er uenig i de forudsætninger, den bygger på.

Foto: SCHULZ/MAXPPP.
Foto: SCHULZ/MAXPPP.

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

17. okt. 2014
4 min.

Danmark kan komme til at mangle mellem 5.500 og 16.000 læger om 20 år. Det viser en prognose, som foreningen Yngre Læger (YL) udsendte i onsdags.

Læs også: Der vil mangle 5.500 læger om 20 år

Sundhedsstyrelsen har tidligere fastslået, at antallet af læger i 2035 vil være vokset til næsten 28.000 fra cirka 21.000 i dag. Ifølge YL’s analyse vil der i 2035 være behov for over 33.000 læger.

Prognosen fra YL er den første herhjemme, der bygger på efterspørgslen – frem for udbuddet – af læger. Prognosen bygger blandt andet på, hvor mange ældre der vil være i de kommende år, hvor mange sundhedsydelser vi bruger i dag og vil bruge i de kommende år samt på den økonomiske udvikling frem mod 2035.

”Ikke validt – men interessant”

Yngre Læger har flere gange opfordret Sundhedsstyrelsen til at anvende efterspørgsels- frem for udbuds-modellen som grundlag for de lægeprognoser, som med jævne mellemrum udarbejdes for bl.a. at kunne dimensionere antallet og fordelingen af lægelige videreuddannelsesstillinger.

Selv om Sundhedsstyrelsen ikke selv vil basere lægeprognoserne på efterspørgselsanalyser – sådan, som Yngre Læger har ønsket – kalder kontorchef i Sundhedsstyrelsen, Birte Obel, analysen fra YL ”et yderst interessant oplæg til diskussion”, som hun ser frem til at diskutere i bl.a. Sundhedsstyrelsens prognose- og dimensioneringsudvalg.

Også Yngre Læger er med i udvalget, der skal mødes 7. november som led i arbejdet med den næste lægeprognose, der skal udkomme i slutningen af 2015.

I slutningen af november regner Birthe Obel desuden med, at Sundhedsstyrelsen vil være vært for et møde med flere interessenter om udviklingen i den danske lægebestand. Herunder også lægemiddelindustrien, som for nylig opfordrede til at uddanne langt flere læger.

Ifølge den analyse, Yngre Læger netop har lavet på egen hånd, vil Danmark – i bedste fald - mangle 5.500 læger i 2035. Birte Obel dog ikke nødvendigvis enig denne konklusion:

”Vi har selv tidligere lavet efterspørgselsanalyser, men de har værete forbundet med meget store usikkerheder”, siger hun som begrundelse for, at styrelsen ikke – som Yngre Læger flere gange har opfordret til – ønsker at basere lægeprognoserne på efterspørgselsanalyser, men foretrækker udbudsanalyser i stedet.

”Vi lytter meget gerne til gode ideer til, hvordan vi kan gøre Sundhedsstyrelsens prognoser bedre. Men som Yngre Lægers analyse også viser, er det rigtig svært at spå. Det er jo en matematisk model, som vi hilser velkommen – som et vældig godt debatoplæg”.

Hvorfor mener Sundhedsstyrelsen, at udbudsanalyser giver et mere validt resultat?

”Vi bygger i vores analyser på den mængde læger, vi ved bliver uddannet fra universiteterne. Vi spørger bl.a. regionerne og de faglige selskaber, hvad de forventer at skulle bruge af læger i fremtiden, og så lægger vi ydermere nogle vækstscenarier ind. Det mener vi, giver den mest robuste prognose og dimensioneringsplan”, siger Birte Obel.

Hun oplyser, at også Sundhedsstyrelsens prognoser rummer usikkerheder, når der skal spås 20 år frem i tiden: Der skal bare én politisk beslutning til for at ændre forudsætningerne.

Yngre Lægers prognose bygger på en matematisk model, hvor man bl.a. ikke tager højde for den teknologiske udvikling, der uvægerligt vil finde sted i de næste 20 år, ligesom man ser bort fra kønsfordelingen i lægepopulationen over tid.

”Dette kan være en svaghed”, mener hun.

Men de faktorer kan jo også lægges ind i en efterspørgselsanalyse, hvis I f.eks. bliver enige om at give efterspørgselsanalysen en chance, og smider Sundhedsstyrelsens resurser ind i projektet?

”Vi ser bestemt Yngre Lægers analyse som et meget velkomment oplæg til debat. Vi vil gerne drøfte det, ikke blot med Yngre Læger, men med et bredere spektrum af interessenter. Derfor er vi også ved at finde en dato, hvor vi kan møde aktørerne på området for at drøfte udviklingen”, siger Birte Obel.

”Vi er alle interesserede i, at der uddannes nok og ikke for mange læger. Hvis vi skal uddanne de 33.000 læger, som Yngre Lægers analyse siger, så vil Danmark, under forudsætning af, at de andre lande beholder deres nuværende ratio mellem læger og indbyggere, være det OECD land, der har næstflest læger pr. 1.000 indbyggere – kun overgået af Grækenland. Det er ikke kun Yngre Læger, der er bekymrede for, at vi kommer til at mangle læger. For nylig hørte vi lægemiddelindustrien sige, at den har brug for flere læger. Derfor vil det være oplagt også at inddrage dem i debatten” .

”Sundhedsstyrelsen synes, at det er positivt, at Yngre Læger har udarbejdet en efterspørgselsanalyse, og vi vil på den baggrund invitere relevante parter – herunder også Yngre Læger - til en nærmere drøftelse af den”, siger Birte Obel.