Content area

|

Svampeforgiftet familie fra Haslev fik god nok lægebehandling

To børn døde efter at have spist svampe plukket i naturen, men de fik efter omstændighederne en forsvarlig behandling i sundhedsvæsnet, konkluderer Styrelsen for Patientsikkerhed.

Grøn fluesvamp (Amanita phalloides) er formentlig årsagen til den tragiske svampeulykke i Haslev, mener giftekspert. (Foto: Wikipedia)
Af
Anders Heissel, ah@dadl.dk

Det var en tragisk hændelse, da 15-årig pige og en syvårig dreng døde, da en familie fra Haslev blev indlagt med forgiftningssymptomer i oktober 2017.

Det konkluderer både politiets efterforskning og Styrelsen for Patientsikkerhed, der har stået for undersøgelserne af den sundhedsfaglige behandling af familien.

Af hensyn til sagens specielle omstændigheder og af hensyn til familien valgte Styrelsen for Patientsikkerhed at undersøge den sundhedsfaglige behandling af familien. Styrelsen har både undersøgt den behandling, som familien har fået hos de praktiserende læger, i den præhospitale sektor og på hospitaler i henholdsvis Region Sjælland og Region Hovedstaden. Og konklusionen er, at der blev givet en korrekt sundhedsfaglig behandling.

”Det er en dybt ulykkelig sag for familien. Men det er også vigtigt at sige, at de ulykkelige og tragiske hændelser ikke skyldes svigt i sundhedsvæsenet. Her har man efter omstændighederne ydet en tilfredsstillende indsats for at undersøge og behandle medlemmerne af familien. Tragedien kunne have været endnu større, hvis ikke sundhedspersonalet havde ageret så professionelt i den akutte fase, fortæller enhedschef og overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed”, Anette Lykke Petri i en pressemeddelelse.

Ingen kriminel handling

På baggrund af efterforskning, afhøringer og ekspertvurderinger kan det sammenfattende konkluderes, at dødsfaldene ikke har baggrund i en kriminel handling.

Giftekspert: Formentlig Grøn fluesvamp

Overlæge Niels Erik Ebbehøj, der er speciallæge i arbejdsmedicin og rådgiver i Giftlinjen, anser det for mest sandsynligt, at forgiftningen af Haslev-familien skyldes grøn fluesvamp.

”Der findes kun to svampe i den danske natur, der giver det forløb: Hvid og grøn fluesvamp. Og på den årstid vokser der stort set ikke hvid fluesvamp i skovene ved Haslev, mens den grønne er relativt almindelig der på årstiden. Så hvis familien har plukket svampene i naturen, er der sandsynligvis tale om forgiftning med grøn fluesvamp”, siger Niels Erik Ebbehøj.

”Vi vurderer, at der er tale om et tragisk ulykkestilfælde i forbindelse med indtagelse af svampe plukket i det fri, og der er ingen efterforskningsmæssig grund til at tro, at familien har været udsat for en forbrydelse”, siger vicepolitiinspektør Søren Ravn fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Politiet har informeret den berørte familie om resultatet af undersøgelserne og efterforskningen.

Men tilbage står spørgsmålet om, hvilke svampe der var tale om, for politiet har ikke oplyst, hvilke svampe de to børn spiste og senere døde af.

Men politiet oplyser til Ugeskrift for Læger, at det ikke ikke yderligere kommentarer.

Og selvom politiet oplyser, at dødsfaldene skete som følge af svampe plukket i det fri, har faren i familien tidligere afvist, at have plukket og spist svampe i naturen.

💬 0 Kommentarer

Right side

af John Henrik Jurlander | 22/05
1 Kommentar
af Nicolas Storm | 19/05
3 kommentarer
af Sten Arne Oyre | 18/05
2 kommentarer
af Pedram Kazemi-Esfarjani | 18/05
2 kommentarer
af Helle Holst | 18/05
1 Kommentar
af Kirsten Bække Franck | 17/05
9 kommentarer
af Finn Østergård Bærentzen | 16/05
1 Kommentar
af Allan Carlé | 16/05
8 kommentarer
af Sven Felsby | 14/05
1 Kommentar
af Thorkil Poulsen | 13/05
5 kommentarer