Skip to main content

Svineproducenter vil halvere brug af Tetracyclin

Lægeforeningens formand roser landbruget for at ville halvere brugen af det bredspektrede antibiotikum inden 2016. Men foreslår også at lade beslutningen gælde brugen af zink og kobber

Svineproducenterne får uvant ros fra Lægeforeningen for beslutningen om at halvere brugen af det bredspektrede antibiotikum Tetracyklin inden udgangen af 2015. (Foto: Colourbox)
Svineproducenterne får uvant ros fra Lægeforeningen for beslutningen om at halvere brugen af det bredspektrede antibiotikum Tetracyklin inden udgangen af 2015. (Foto: Colourbox)
22. okt. 2014
2 min.

Landbruget – og det vil her i praksis sige svineproducenterne – lover at halvere brugen af Tetracyclin inden udgangen af 2015.

Beslutningen om at nedbringe anvendelsen af det bredspektrede antibiotikum er truffet på baggrund af den seneste tids stærke fokus på den øgede forekomst af multiresistente sygdomsbakterier, ikke mindst MRSA.

Beslutningen roses af Lægeforeningen, som kalder det ”et vigtigt skridt i den rigtige retning i kampen mod antibiotikaresistens og MRSA”.

I den samme pressemeddelelse opfordrer Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen dog til, at svineproducenterne ved samme lejlighed nedbringer forbruget af zink og kobber, der også er med til at øge forekomsten af multiresistente bakterier, herunder MRSA.

Bag beslutningen står Videncenter for Svineproduktion (VSP) under Landbrug & Fødevarer. I en pressemeddelelse siger VSP’s direktør, Claus Fertin:

”Svineproducenter står for en stor del af antibiotikaforbruget i Danmark, og derfor er det helt naturligt, at vi også tager ansvar for fremtiden. Med dette frivillige skridt forsøger vi at bidrage til, at der er kritiske antibiotika tilgængelige fremadrettet”.

Han peger på, at danske svineproducenter har nedbragt forbruget af antibiotika med 13 procent fra 2009 til 2013.

Mads Koch Hansen, Lægeforeningen, roser handlingsplanen fra VSP:

”Overforbrug har store og alvorlige konsekvenser for både mennesker og dyr. Forkert brug af antibiotika betyder en voldsom stigning i antallet af resistente bakterier, som ikke kan bekæmpes med antibiotika”, siger han.

”Fortsætter den udvikling, risikerer vi pludselig at stå i en situation, hvor det er umuligt at behandle en forholdsvis banal sygdom som for eksempel lungebetændelse. Derfor er der grund til at rose, at landbruget nu tager ansvar for at bekæmpe resistensudvikling”.

Lægeforeningens formand opfordrer dog til, at svineproducenterne også nedbringer forbruget af zink og kobber til smågrise:

"Zink og kobber kan på samme måde som Tetracyklin være med til at øge forekomsten af resistente bakterier - blandt andet MRSA-bakterien," siger Mads Koch Hansen.

Claus Fertin, direktør i VSP, mener dog ikke, at landbruget alene kan håndtere resistensudfordringerne, og han opfordrer fødevareminister Dan Jørgensen (S) til at sætte fokus på problemstillingen internationalt.

”Vi lever ikke på en øde ø i Danmark. Resistensproblematikken skal løses internationalt”, siger Claus Fertin.