Skip to main content

Syddanske kvinder indkaldt for sent til supplerende kræftundersøgelse

I alt 811 kvinder i Region Syddanmark er blevet indkaldt for sent til supplerende undersøgelse, efter at en mammografiscreening har givet mistanke om kræft. I alt 138 af kvinderne har siden fået konstateret brystkræft.

12. jan. 2017
2 min.

Sygehusene i Region Syddanmark har i en række tilfælde ikke overholdt den lovpligtige ventetidsgaranti på 14 dage for undersøgelse for brystkræft, efter at der er opstået mistanke om brystkræft i forbindelse med mammografiscreening, skriver Region Syddanmark i en pressemeddelelse

Det skyldes en fejl i fortolkningen af lovgivningen, fremgår det. En præcisering af reglerne fra Sundhedsstyrelsen i 2014 var ikke indført korrekt i regionen, og det betød, at en række kvinder mellem maj 2014 og december 2016 for sent har fået den supplerende undersøgelse, der skulle afgøre, om de havde brystkræft.

Præciseringen fra Sundhedsstyrelsen bestod i, at den supplerende undersøgelse skal tilbydes senest 14 kalenderdage fra den dag, hvor der ”opstår mistanke om brystkræft på baggrund af billeddiagnostiske suspekte forandringer erkendt på screeningsmammografien”.

I løbet af de 2½ år er 811 kvinder blevet indkaldt for sent, og 138 af dem har efterfølgende fået konstateret brystkræft. For de kvinder, der har fået konstateret brystkræft, er den for sene indkaldelse på mellem 1 og 37 dage. For de fleste drejer overskridelsen sig om få dage, men en enkelt kræftpatient fik sin udredning forsinket 37 dage. De berørte kvinder bliver alle kontaktet, fremgår det.

En mindre del af de 811 kvinder er blevet indkaldt rettidigt i første omgang, men har selv udskudt den supplerende undersøgelse. Hvor mange, det drejer sig om, har regionen ikke overblik over.

"Det her er en fejl, der ikke må ske. Særligt er vi kede af den usikkerhed, det giver hos de kvinder, der viste sig at have brystkræft, når vi nu op til to år efter må meddele, at vi desværre ikke fik indkaldt dem rettidigt til undersøgelse. Heldigvis er brystkræft en sygdom, som udvikler sig meget langsomt. For langt hovedparten kan vi slå fast, at forsinkelsen med overvejende sandsynlighed ikke har haft betydning for deres prognose. Jeg vil hermed gerne give alle de berørte kvinder og deres pårørende en uforbeholden undskyldning", siger direktør på Odense Universitetshospital, Kim Brixen, i pressemeddelelsen.

"Der har tidligere været sager med forsinkelse i diagnosticering og udredning af brystkræft, og derfor har Patienterstatningen bedt to uafhængige eksperter undersøge, hvornår en forsinkelse kan forventes at have klinisk betydning. Her var konklusionen, at forsinkelser på under 30 dage med overvejende sandsynlighed ikke medfører en ændring af overlevelsesprognosen eller behandlingsstrategien", siger Kim Brixen.

Alle sygehuse i Region Syddanmark ændrede praksis, da fejlen blev opdaget i december sidste år, så alle patienter nu bliver behandlet i overensstemmelse med retningslinjerne på området.