Skip to main content

Sygehjælper smittet med ebola i Madrid

En sundhedsassistent, som har været med til at behandle to ebola-patienter i Madrid, er nu selv blevet smittet. Hospitalsansatte rejser tvivl om sikkerheden.

Carlos III Hospital i Madrid. De ansattes fagforeninger rejser tvivl om sikkerhedsprotokollen for håndteringen af ebola, efter at sygehjælper blev smittet. (Foto fra hospitalets hjemmeside)
Carlos III Hospital i Madrid. De ansattes fagforeninger rejser tvivl om sikkerhedsprotokollen for håndteringen af ebola, efter at sygehjælper blev smittet. (Foto fra hospitalets hjemmeside)

Klaus Larsen kll@dadl.dk

7. okt. 2014
3 min.

En spansk kvindelig sundhedsassistent, der behandlede en ebola-smittet præst i Madrid, er selv blevet smittet, skriver den engelsksprogede netudgave af dagbladet El Pais.

Den 40-årige sundhedsassistent menes at være den første person, som er smittet af virusset uden for Vestafrika. Hun var del af et team på 30 personer, der behandlede en 69-årig missionær, Manuel Garcia Viejo, som for to uger siden blev fløjet hjem til behandling. Han døde den 25. september på Carlos III-hospitalet i den spanske hovedstad.

Sidste tirsdag fik sundhedsassistent, som var på ferie, let feber, og søndag blev hun indlagt med høj feber. Tirsdag morgen blev hun under politieskorte transporteret til Carlos III-hospitalet. Hendes tilstand var ifølge sundhedsmyndighederne stabil.

Læger var bekymrede

I august var den smittede sundhedsassistent med til at behandle en anden missionær, den 75-årige Miguel Pajares, der blev hentet hjem til behandling på Carlos III-hospitalet fra Liberia, hvor han var blevet smittet.

Pajares, som også døde, var den første, som under det nuværende ebola-udbrud blev hentet til Europa for at modtage behandling. Beslutningen om at hjemtage ham vakte bekymring blandt læger, som ikke mente, at spanske hospitaler var udrustet til at håndtere ebola-udbruddet.

Daniel Bernabéu, som er formand for lægefagforeningen AMYTS, spurgte retorisk det spanske nyhedsbureau Efe: ”Kan nogen garantere 100 pct. sikkert, at virusset ikke slipper ud?”.

Mens USA har 10 hospitaler med den højest tænkelige bio-sikkerhed, har Spanien kun ét hospital, der har tilsvarende udrustning, og det tilmed på et langt lavere niveau.

Det er uklart, hvordan sundhedsassistenten blev smittet. Hun har to gange opholdt sig på Garcia Viejos stue: En gang for at tage direkte del i behandlingen og én gang efter hans død for at desinficere stuen. Begge gange var hun iført beskyttelsesudstyr.

På en pressekonference forklarede Madrids sundhedsdirektør Antonia Alemany, at der så vidt vides ikke skete uheld under sundhedsassistentens ophold på stuen, der kunne medføre infektionsrisiko.

Gaffatape og farligt affald

Det personlige sikkerhedsudstyr bestod angiveligt af to overtræksdragter, handsker og beskyttelsesbriller. Men ifølge dagbladet El Pais fortæller hospitalsansatte, at de dragter, som blev benyttet under behandlingen af de to præster, ikke havde ”level 4” biologisk sikkerhed, som er helt vandtæt og med lukket åndedrætsværn.

I stedet var det ”level 2”, skrev avisen med henvisning til fotos, som de ansatte havde fremlagt. Billederne viser dragter uden åndedrætsudstyr og med separate latexhandsker, der er sat fast på ærmerne med gaffatape.

De samme kilder fortæller ifølge El Pais, at affald fra begge patienters stuer blev skaffet af vejen ved hjælp af den samme elevator, som hospitalets ansatte benytter. Dette benægtes dog af hospitalsledelsen.

Formanden for sygeplejerskernes fagforening siger til avisen, at beskyttelsesudstyret og hospitalets sikkerhedsprotokol formentlig er i orden med henblik på ”den offentlige sundhed”, men at ”de udviser flere problemer set fra et arbejdstagersynspunkt”.

Formanden for AMYTS, Daniel Bernabéu, føler sig ”trist og indigneret” og siger til El Pais:

”Protokollerne er overholdt og de omstændigheder, hvorunder smitten skete, må undersøges. Enhver kontakt har medført en risiko, som myndighederne bør have haft formodning om”.