Skip to main content

Sygehuset skal følge de svageste patienter hjem

Læger eller sygeplejersker skal kunne følge ældre og svækkede patienter hjem til egen bolig for at sikre mere tryghed og færre genindlæggelser, foreslår Lægeforeningen. Minister kvitterer for forslaget.

På Herlev og Gentofte Hospital er der gode erfaringer med at følge ældre og svækkede patienter hjem. Foto: Scanpix/Søren Bidstrup
På Herlev og Gentofte Hospital er der gode erfaringer med at følge ældre og svækkede patienter hjem. Foto: Scanpix/Søren Bidstrup

Anders Heissel, ah@dadl.dk

13. okt. 2016
5 min.

En ældre kvinde er faldet og har brækket hoften. Hun kommer på hospitalet, får en hofteoperation og bliver sat i et genoptræningsprogram. Hun er nu parat til at blive udskrevet og mener selv, at hun sagtens kan klare hverdagen, selv om hun ikke har det samme funktionsniveau som tidligere og desuden bor på tredje sal.

Netop den kvinde er et eksempel på en skrøbelig patient, som vil have gavn af at blive fulgt hjem til egen bolig for at skabe mere tryghed og forhindre, at vedkommende falder igen og bliver genindlagt, siger Finn Rønholt, ledende overlæge på Medicinsk Afdeling på Herlev og Gentofte Hospital.

Hospitalet har gennem flere år haft en særlig følge hjem-ordning, hvor 600 skrøbelige patienter om året bliver fulgt hjem af en sygeplejerske, fordi lægen på hospitalet er i tvivl om, hvorvidt patienten kan klare det.

”Ordningen kombinerer høj faglig ekspertise med medmenneskelighed, og det er en vigtig kombination i et mere og mere specialiseret sundhedsvæsen. Det handler kun om ca. 5 pct. af patienterne fra primært vores medicinske afdeling, og hvor lægerne vurderer, at der er tvivl om, at patienten kan klare det fysisk og eksempelvis håndtere medicinen. Vi har tidligere undersøgt, at det giver 25 pct. færre genindlæggelser, og både patienter og de pårørende er glade for det. Så det er både sund fornuft og god økonomi”, siger Finn Rønholt.

Her er et forslag, der skal sikre, at ældre og svækkede patienter over hele landet kan være sikre på, at den behandling, der er startet på hospitalet, bliver fortsat, når de kommer hjem. Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen

Et ømt punkt

Eksemplet fra Herlev og Gentofte Hospital illustrerer, hvordan trekanten mellem hospitalet, den praktiserende læge og kommunen bliver mere solid, så de svageste patienter ikke bliver tabt mellem sektorerne og eksempelvis bliver genindlagt, siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen. Derfor foreslår Lægeforeningen, at ordningen skal bredes ud, så læger eller sygeplejersker skal kunne følge de svageste patienter hjem over hele landet.

”Der er en stigende gruppe ældre og kronikere, som kan være en sårbar patientgruppe med kontakt til alle dele af sundhedsvæsenet. Den gruppe er særlig udsat, fordi de har så mange overgange mellem forskellige sektorer. Det er og har i mange år været et ømt punkt i sundhedsvæsenet, og her vil forslaget kunne bygge bro mellem indsatserne”, siger Andreas Rudkjøbing.

Forslaget er en del af en samlet plan fra Lægeforeningen med i alt 16 forslag til et bedre sammenhængende sundhedsvæsen, og forslaget betyder, at der skal sættes fokus på de mest sårbare og svage patienter, så disse udgående sygehusfunktioner skal spredes over hele landet.

Færre fejl, mere tryghed

Meningen er, at en sygeplejerske eller en læge, hvis det er en mere kompleks patient, skal følge patienten hjem og dermed sikre, at der kommer mere sammenhæng for patienten. En overdragelseskonsultation med den praktiserende kan i nogle tilfælde være en løsning, mener Andreas Rudkjøbing.

”Sundhedsvæsenet har i årtier kæmpet med at skabe bro mellem de forskellige sektorer, og der har tilsvarende været masser af kommissioner og udvalg, der er kommet med stort set de samme overordnede forslag gennem årene. Hvis vi ikke bliver mere konkrete, er der en stor risiko for, at vi ender samme sted. Her er et forslag, der skal sikre, at ældre og svækkede patienter over hele landet kan være sikre på, at den behandling, der er startet på hospitalet, bliver fortsat, når de kommer hjem. Dette forslag vil mindske risikoen for fejl og øge trygheden for patienten", siger han.

Det var netop med fokus på den stigende andel af ældre danskere og danskere med kroniske sygdomme, at sundhedsminister Sophie Løhde (V) i januar i år etablerede et særligt udvalg, der skulle kigge på, hvordan man strikker det nære sundhedsvæsen sammen på en bedre måde. Ministeriet, Danske Regioner og KL blev sat sammen i et udvalg, der ved årsskiftet forventes af komme med en række forslag.

Da udvalget blev etableret, sagde ministeren, at hun regner med løsninger på et mere ”gnidningsløst samarbejde" mellem sygehuse, kommuner og de praktiserende læger.

”Borgeren er jo ligeglad med, hvem der udfører behandlingen, og vil bare gerne opleve en god kvalitet og sammenhæng, hvor alle deler den tilgængelige viden og taler ordentligt sammen. Det er desværre ikke tilfældet i dag. Det er også vigtigt for mig, at vi får den samme høje kvalitet for alle borgere, uanset hvor man bor", sagde ministeren i januar.

Åben for alle forslag

I dag siger Sophie Løhde i en skriftlig kommentar til Ugeskrift for Læger, at hun kvitterer for Lægeforeningens forslag.

”Jeg er åben over for alle løsningsforslag, der kan skabe bedre sammenhæng i sundhedsvæsnet til gavn for patienterne, og når det gælder indsatsen for at følge de svageste patienter hjem fra sygehuset, så har vi tidligere støttet lignende initiativer, og de er også omtalt i regeringens nye nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient,” udtaler Sophie Løhde.

Her er alle Lægeforeningens forslag til et bedre sammenhængende sundhedsvæsen:

1. Få styr på kvalitet og ansvar i kommunernes akutte tilbud

2. Sygehuset skal kunne følge med de svageste patienter hjem

3. Det nære sundhedsvæsen på besøg hos patienten på sygehuset

4. Lægen ansat på sygehuset skal kunne henvise patienter til behandling hos egen læge

5. Ret til genoptræning og rehabilitering til tiden

6. Skærpet fokus på genoptræningsplanen

7. Praktiserende læger og praktiserende speciallæger skal kunne henvise alle patienter til gratis fysio- og ergoterapi

8. Udgående teams skal sikre tidlig behandling af børn og unge med psykisk sygdom

9. Flyt opgaver fra sygehusene til de praktiserende speciallæger

10. Ordningen med plejecenterlæge skal gøres permanent

11. Plejepersonale skal kunne give svage smertestillende præparater til beboere på plejecentre

12. Styrk de sundhedsfaglige kompetencer på psykiatriske botilbud

13. Ét elektronisk opslag skal give overblik over patienten

14. Gør epikrisen brugervenlig, overskuelig og målrettet

15. Sundheds-it skal styrke patienterne i at håndtere deres sygdomsforløb

16. Afprøv generisk ordination