Skip to main content

Sygeplejerske bemander lægeklinik på Lolland

En af de praktiserende læger i Nykøbing F. har etableret en satellitklinik i den nærliggende by Nysted. Men han er der kun en dag om ugen. Ellers består staben af en sygeplejerske.

Belenda Jørgensen, som er sygeplejerske, bemander lægeklinikken i Nysted med tæt kontakt til praktiserende læge i Nykøbing F, Peter Wied. Foto: Finn John Carlsson.
Belenda Jørgensen, som er sygeplejerske, bemander lægeklinikken i Nysted med tæt kontakt til praktiserende læge i Nykøbing F, Peter Wied. Foto: Finn John Carlsson.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

27. mar. 2017
6 min.

NYSTED – »Lægehuset« står der på skiltet på parkeringspladsen, og det yndige, gamle hus i den lille købstad Nysted på randen af Lolland rummer da også to lægeklinikker. Den ene er helt almindelig – den anden er særdeles ualmindelig.

 

Klinikken er en satellit til praktiserende læge Peter Wieds klinik i Nykøbing F. og bemandes udelukkende med sygeplejerske Belenda Jørgensen bortset fra om fredagen, hvor Peter Wied tilstræber selv at være til stede.

 

Skal lægen ind over et patientanliggende, skal han kontaktes elektronisk.

 

»Jeg synes ikke, forskellen er så stor f.eks. i forhold til at arbejde i den kommunale del af primærsektoren. Hvis man der løber ind i problemer, som kræver en læge, kontakter man lægevagten. Det er den samme løsningsmodel, vi benytter os af her. Jeg konfererer bl.a. med Peter over mail og telefon. Hvis der opstår et behov for at gøre problemstillingen visuel, benytter vi os af Skype eller mms«, siger Belenda Jørgensen.

 

Ville det ikke være rart, at lægen var her?

 

»Jeg tænker ikke over det i det daglige. Peter en fantastisk god rådgiver og vejleder. Jeg tror, det handler om at strukturere tingene. Om eftermiddagen er der f.eks. sat tid af til at gennemgå de patienter, som er skemalagt til dagen efter. Det giver et rigtig godt overblik både for Peter og mig og en følelse af, at der er styr på tingene«.

Hvis vi på sigt skal virke uden en praktiserende læges tilstedeværelse, handler det om at få videreuddannet sit personale til at varetage nogle af de ting, som lægen tidligere har taget sig af. Sygeplejerske Belenda Jørgensen, lægeklinikken i Nysted

Det er stadig meningen, at en praktiserende læge gerne måtte lokkes til Nysted. Men indtil det eventuelt sker, eksperimenterer læge og sygeplejerske med nye måder at samarbejde på.

 

»Hvis vi på sigt skal virke uden en praktiserende læges tilstedeværelse, handler det om at få videreuddannet sit personale til at varetage nogle af de ting, som lægen tidligere har taget sig af. Ville det f.eks. være hensigtsmæssigt at uddanne sin sygeplejerske i stetoskopering for på den måde at kunne frigive noget af lægens tid? Det handler ikke om, at sygeplejersken skal til at diagnosticere – vi er lægens øjne og ører. Det kunne måske bare blive et hurtigere redskab til diagnosticering«, siger Belenda Jørgensen.

 

Hjemmebesøg er et område, hvor praksis og satellit afprøver grænser.

 

»Det sker indimellem, at jeg tager på hjemmebesøg. Det er som regel Peter selv, der visiterer besøgene. Der kan være tvivl om, hvorvidt besøget er lægeligt relevant, og så er det tidsbesparende, at jeg tager ud og tager bestik af situationen, inden han evt. skal kaldes endeligt ud«, siger hun.

 

Hvad angår medicin, kan Belenda Jørgensen godt påbegynde en behandling, hvis hun f.eks. har haft en urinprøve til dyrkning.

»Men alt, hvad jeg udskriver eller genbestiller, bliver godkendt af Peter. I sidste ende er det hans ansvar«, siger hun.

 

Hvad er det for patienter, du har?

 

»Her kommer en god blanding af akutte og kroniske patienter. De fleste bliver visiteret af enten lægen eller sekretæren. Men mange er selvsagt gengangere, som kommer i klinikken til deres halvårlige kontrol af eksempelvis hypertension eller diabetes«.

 

Praktiserende læge i Nykøbing F, Peter Wied. Foto: Finn John Carlsson. (Foto: Finn John Carlsson)

»Bedre end en udbudsklinik«

Ca. 20 km væk, hos praktiserende læge Peter Wied i Nykøbing F., er den sygeplejerskebemandede satellit i Nysted et led i, hvad der nærmest er en slags kamp for almen praksis, som vi kender den. Også i lægedækningstruede områder.

»Vi kæmper meget i PLO og almen praksis for familielægen og den tætte, kontinuerlige kontakt, som er essensen af det danske system, der bliver misundt verden over«, siger Peter Wied, som er næstformand i PLO-Sjælland og med i diverse udvalg om rekruttering og lægedækning lokalt.

Som ugeskriftet.dk. skrev for nylig, har Peter Wied tilknyttet Region Sjællands professor i almen medicin, John Brodersen, en dag om ugen. Og der er mere på vej.

»Jeg har været med til at tænke nogle tanker om, hvad vi kan gøre. Vi er kommet frem til, at vi f.eks. kan skabe nogle muligheder for feriejob for medicinstuderende, hvor de kan komme ned og vikariere. Vi har arbejdet med en mentorordning, når de etablerer sig, og der er kommet forskellige forslag. Det er blevet drøftet i praksisplanudvalget, men der ikke fundet finansiering endnu«, fortæller han.

Engagementet bunder i en modstand mod de regions- og udbudsklinikker, som Region Sjælland har en del af. Peter Wied tror på, at begejstringen for disse muligheder er aftagende. F.eks. har han oplevet stor opbakning fra region og kommune til satellitmodellen i Nysted.

»Det vil jeg gerne rose både region og kommune for. Initiativet er et bevis på, at hvis alle parter er indstillet på at samarbejde og finde nye løsninger, så kan det faktisk godt lade sig gøre at nå et langt stykke«, siger Peter Wied.

Der må være nogle udfordringer?

»Vi prøver at få noget erfaring. Kan vi organisere os anderledes? Hvordan får vi en sygeplejerske, som til og med sidder næsten helt alene, til at fungere socialt? Det gør vi bl.a. ved at holde kontakt pr. telefon, sms’er, Skype, FaceTime osv. og ved at drøfte det, hvis der er problemer i forhold til både driften og patienterne«, siger han.

Hvad nu, hvis Belenda ringer, lige mens du har en patient?

»Jeg er tilgængelig. Det fungerer fint nok. Vi kan også aftale at tage spørgsmålet i frokostpausen«.

Du må have uddelegeret en del?

»Jeg har ikke uddelegeret flere opgaver end til andre sygeplejersker. Men vi konfererer. Hvis hun f.eks. har en sukkersygepatient, som ligger dårligt med sit sukker, kan hun ringe enten inden, eller når patienten sidder der, og spørge, om hun f.eks. må øge medicinen. Så kigger jeg på det. Det, der er vigtigt, er, at hun skal kunne komme igennem til mig«.

Hvad siger dine patienter til, at du sådan kan blive afbrudt?

»De er o.k. med det. De er også vant til, at de andre i klinikken henvender sig – jeg har en uddannelseslæge, en sygeplejerske og en sekretær, og de kan også finde på at kontakte mig«.

Hvad siger de til satellitten i Nysted?

»Det er klart, at det, vi stiller med, aldrig vil blive helt så godt som den personlige familielæge, der bor tæt på. Det skal vi arbejde henimod. Men der er en årrække, hvor der mangler læger, så hvad gør vi i mellemtiden?«

Hvorfor er dit setup bedre end alternativerne?

»En sygeplejerske med denne her opbakning er bedre end f.eks. en udbudsklinik, fordi patienterne får en fast læge«.