Skip to main content

Tandhjulene i overlægernes overenskomst passer ikke sammen

Presserådgiver Ole Felsby, of.fas@dadl.dk

12. mar. 2010
3 min.

Foto Pelle Rink

Hvis en overlæge gør sin afdeling en tjeneste og tager en ekstra vagt, risikerer hun at komme i underskud med arbejdstimer og få nej til afspadsering. Men det er i strid med overenskomsten, fastslår Overlægeforeningens formand, Erik Kristensen.

Problemerne opstår, fordi tandhjulene i reglerne for overlægernes arbejdstid ikke passer sammen. Om dagen optræder overlægen som leder uden højeste tjenestetid, men når vagten begynder, skal hun pludselig til at tælle timer som menig medarbejder. Og det er ikke holdbart i længden, siger Erik Kristensen.

»Problemet er, at vagt og dagtid ikke harmonerer og aldrig kommer til det, fordi de baseres på to vidt forskellige sæt arbejdstidsregler. Jeg ser helst, at vi bevarer et system med fri arbejdstilrettelæggelse og ingen højeste tjenestetid. Men problemet er, at friheden til at regulere tjenestetiden bliver mindre og mindre. Så står vi tilbage udelukkende med ingen højeste tjenestetid, og det er lidt som at køre på en cykel med kun et hjul,« siger Erik Kristensen.

I underskud

På sygehusene går der mange historier om lokale arbejdstidsregler, hvor overlæger bliver straffet for at tage vagter. Det er dog svært at finde aktuelle eksempler, men flere overlæger har tidligere oplevet problemer. En af dem er anæstesiolog Jens Gyrn fra Frederiksberg Hospital.

Her stod man i den situation, at belastningen på aften/nattevagterne blev opgjort til 13 timer, mens lægerne skulle bruge 16 timer på at holde fri i dagtiden før vagten og dagen efter vagten - altså et underskud på tre timer.

»Hvis man havde fulgt det regnskab, ville det have medført, at vi ikke kunne få nogen til at tage vagterne, og derfor blev det besluttet, at vagten tæller 16 timer, så man kan holde fri før og efter vagten,« siger Jens Gyrn.

Timer forsvinder

Også på Herlev Hospital har man stået med problemet, fortæller overlæge Birgitte Østberg fra Gynækologisk/obstetrisk Afdeling.

»Vi har fået løst problemerne her, men normtime-regnskaberne kan volde overlægerne store problemer, fordi vi på den ene side ikke har højeste tjenestetid, og på den anden side registreres vores arbejdstid i modul tjenestetid på samme måde som yngre lægers. Det betyder bl.a., at vi ikke kan tælle timerne fra kl. 16 til kl. 18 med, og at vi risikerer at komme i timeunderskud efter vagter. Jeg taler ikke for, at vi skal have krav på at gå hjem kl. 15.24 hver dag, men det er hårdt, når man ikke kan holde fri efter en vagt uden at komme i timeunderskud,« siger Birgitte Østberg.

Erik Kristensen understreger dog, at de konkrete problemer skal kunne håndteres inden for den gældende overenskomst.

»Man har ret til en erstatningsfridag efter vagt, også selv om der skulle være underskud af timer. Hvis folk tror noget andet, skyldes det manglende forståelse for vores overenskomst. For vi er ikke ansat på normtid, men uden højeste tjenestetid. Det kan så til gengæld betyde, at man må tage nogle ekstra timer, hvis man er kommet i underskud. Hvis det ikke respekteres lokalt, er det vigtigt, at man retter henvendelse til Overlægeforeningen, så vi kan tage sagen op,« siger Erik Kristensen.