Skip to main content

Thy-Mors-chef: Fremtidens akutsygehus er uden læger om natten

Sagen fra Sygehus Thy-Mors med tre suspenderede læger udstiller et næsten permanent rekrutteringsproblem for sygehuset, der får sygehusdirektøren til at foreslå markante ændringer. Og får opbakning af regionsformand.

Direktør for Sygehus Vendsyssel Henrik Larsen.  Foto: Sygehus Vendsyssel.
Direktør for Sygehus Vendsyssel Henrik Larsen. Foto: Sygehus Vendsyssel.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

21. maj 2015
5 min.

Som et af landets 21 akutsygehuse udgør Sygehus Thy-Mors en del af rygraden i det danske sundhedsvæsen. Men for nylig satte en sag kritisk lys på kvaliteten af behandlingen og betød både, at tre læger blev suspenderet fra patientkontakt, at sygehusets cheflæge Hans Ole Holdgaard måtte forlade stillingen, og at Sygehus Thy-Mors blev lagt sammen med Sygehus Vendsyssel.

Det har fået sygehusdirektør Henrik Larsen til at redefinere, hvordan et af landets mindste akutsygehuse i fremtiden skal fungere. For ifølge Henrik Larsen er sagen med de tre læger ikke et udtryk for et generelt problem med manglende kvalitet på sygehuset. Alligevel erkender han, at sagen udstiller et næsten permanent problem med at rekruttere læger til et af de mindste og fjerntbeliggende sygehuse i landet.

»Vi ligger et pænt stykke fra alfarvej, og det er i bund og grund vores største problem. Nu er vi blevet hængt ud for en utilgivelig skævert, som vi burde have opdaget. Men mit indtryk er, at 99,9 pct. af vores arbejde i orden, og nu fokuserer vi på, at det ikke skal ske igen«, siger Henrik Larsen og peger bl.a. på den undersøgelse, som regionen har sat i gang på tværs af alle sygehuse af alle regionens ca. 1.300 ansatte læger. Undersøgelsen skal blotlægge, om der eventuelt er andre læger med manglende kvalifikationer, eller huller i organisationen, der gør, at netop læger med manglende evner får lov til at arbejde.

Mangler 12 speciallæger

Men faktum er, at Sygehus Thy-Mors har 79 læger ansat, men i øjeblikket har 12 ledige speciallægestillinger. Af de 79 læger er 49 speciallæger, og 22 er læger i uddannelsesstillinger, mens sygehuset har ansat læger i otte uklassificerede stillinger. Og på grund af de mange ledige stillinger brugte sygehuset i 2014 over 12 mio. kr. på lægevikarer – en stigning på ca. 10 pct. i forhold til 2013.

»Vi har haft et betydeligt forbrug af lægevikarer gennem de seneste år, og det er et udtryk for, at vi har svært ved at rekruttere læger til fastansættelse. Lægevikarer er ikke af dårlig kvalitet, men når vi bruger så mange vikarer, tager driften og rutinerne længere tid. Det påvirker de andre læger, og det stresser huset en smule i det daglige«, siger han.

Ydermere bliver sygehuset ifølge Henrik Larsen presset på vikarbudgettet, fordi mange af de fastansatte overlæger er 62 år eller derover og dermed kan fritages for vagtarbejde.

Samlet set tegner det et billede af et sygehus med store problemer med at få antallet af læger til at hænge sammen med mængden af arbejdet. Og det leder Henrik Larsen frem til den egentlige pointe:

Hvis vi grundlæggende mener, at vi skal beholde vores sygehus – og det mener jeg, at vi skal – er vi nødt til at indrette os på realiteterne, som er, at vi har svært ved at rekruttere læger. Og vi skal også diskutere, om vi bruger skattekronerne rigtigt, når vi sætter læger i vagt om natten med en meget lille aktivitet. Så hvis alternativet er intet sygehus, vil jeg hellere indrette sygehuset på en anden og mere moderne måde. Henrik Larsen, direktør for Sygehus Thy-Mors og Sygehus Vendsyssel.

Ingen læger om natten

»Vi skal genopfinde vores akutsygehus i den kommende tid i et moderne snit, så det kan blive langtidsholdbart. Vi har stadig brug for et akutsygehus i Thisted, for med mere end 100 kilometer til de store sygehuse er det naturligt, at lokalbefolkningen har et akuttilbud. Men med vores rekrutteringsproblemer er vi nødt til at se på, om vi kan organisere arbejdet anderledes«, siger Henrik Larsen og fortsætter:

»Langt de fleste akutte patienter kommer i dagtimerne eller om aftenen, og derfor kan vi godt diskutere, om vi skal have fuld lægebemanding om natten. Og vi er også nødt til at diskutere, om vi skal tilbyde alle behandlinger på et akutsygehus, og dermed om vi skal have ansat læger i alle specialer«, siger Henrik Larsen.

Men hvorfor skal borgerne i Thy have et andet akuttilbud end borgere i andre dele af landet?

»Hvis vi grundlæggende mener, at vi skal beholde vores sygehus – og det mener jeg, at vi skal – er vi nødt til at indrette os på realiteterne, som er, at vi har svært ved at rekruttere læger. Og vi skal også diskutere, om vi bruger skattekronerne rigtigt, når vi sætter læger i vagt om natten med en meget lille aktivitet. Så hvis alternativet er intet sygehus, vil jeg hellere indrette sygehuset på en anden og mere moderne måde«, siger Henrik Larsen.

Ser ikke andre muligheder

Ca. 100 kilometer længere østpå i regionshuset i Aalborg sidder Ulla Astman, og som formand for regionen kalder hun ideerne ”yderst relevante”.

”Det er vigtigt, at vi får skåret sygehusenes faglige profil til, så den er tilpasset regionen og tilpasset virkeligheden. Vi skal ikke bilde os ind, at vi på et på et sygehus som Thy-Mors kan have det hele, som vi har forsøgt. Derfor bliver vi nødt til at skære til, og jeg ser ikke mange andre muligheder end de ideer, som Henrik Larsen kommer med,” siger Ulla Astman.

Hun peger på, at fordelene ved eksempelvis at fjerne lægebemandingen om natten, er, at lægeressourcerne er fordel mere fornuftigt i forhold til, hvornår patienterne er der.

”Men ulempen er selvfølgelig, at de patienter, der så kommer om natten, vil se det som en serviceforringelse, fordi de får længere til en akutmodtagelse. Så kan det være, at de kommer i hænderne på en mere erfaren speciallæge, men mange vil sikkert se det som ulempe at køre så langt. Vi skal jo grundlæggende opveje kvalitet med nærhed, og hvis ikke vi kan tilbyde høj nok kvalitet i nærheden, så er der for mig ingen tvivl om, at vi skal vælge kvaliteten trods afstanden,” siger Ulla Astman.

Hun ser ingen umiddelbar ændring på rekrutteringsproblemet i Thisted.

”Så længe vi ikke har en anden fordeling af speciallægerne – og jeg ser ingen ændring lige om hjørnet – så bliver vi nødt til at tænke anderledes. Og jeg er ikke tilhænger af, at vi betaler lægerne højere løn for at tage til Thisted. Det er forkert brug af skattekroner,” siger Ulla Astman, der generelt ser det som et stigende problem for flere mindre sygehuse at tiltrække læger.

”Derfor er jeg sikker på, at også andre akutsygehuse vil tænke i de samme baner.”

Inden den 23. juni skal Henrik Larsen have en plan klar til regionen for sammenlægningen af Sygehus Thy-Mors og Sygehus Vendsyssel og herunder også, hvordan akutmodtagelsen på Sygehus Thy-Mors skal drives.