Skip to main content

Tillidsfolk godt klædt på i almen praksis

Seniorkonsulent i Yngre Læger Kirsten Gregens Dalsö, kgd.yl@dadl.dk, & YL-redaktør Morten Gustav Poulsen

14. nov. 2008
5 min.



Yngre læger i almen medicin har længe ønsket sig tillidsrepræsentanter. Arbejdsvilkårene i en praksis er på nogle områder anderledes end på sygehusene, og for den sidste del af speciallægeuddannelsen (fase 2 og 3) gælder endda en særlig overenskomst. Nogle steder har der været lokalaftaler om TR i almen praksis for den første del af uddannelsen. Men generelt har de yngre læger i almen praksis hidtil ikke haft en tillidsrepræsentant at spørge til råds om f.eks. kørsel af lægevagter, afholdelse af ferie og feriefridage, samarbejdsproblemer mv.

Den seneste overenskomst mellem Yngre Læger og PLO giver nu praksisamanuenser i fase 2 og 3 ret til at vælge op til tre tillidsrepræsentanter i hver region.

TR-opgaven i almen praksis tager som på sygehusene afsæt i overenskomsten. Det er her, de konkrete vilkår for dag- og vagtarbejde, ferie, barsel, sygdom mv. beskrives. Tillidsrepræsentanten skal også kunne rådgive og vejlede de yngre læger om løsning af f.eks. arbejdsmiljø- og samarbejdsproblemer, og tillidsrepræsentanten er kontaktperson i forhold til regionen, PLO's lokale praksisudvalg, AMU og DYNAMU mv.

Synlige tillidsrepræsentanter

Udfordringerne for de nye tillidsrepræsentanter bliver i høj grad at gøre sig synlige for kollegaer og samarbejdspartnere og at bane vejen for TR-arbejde i almen praksis. Snitfladen til uddannelseskoordinatorerne for de yngre læger (DYNAMU'erne) skal findes, og TR-arbejdet skal indpasses i en travl hverdag med mange patienter.

I slutningen af oktober måned holdt Yngre Læger et særligt TR-kursus for alle tillidsrepræsentanter i almen praksis. På programmet stod bl.a. overenskomstforhold, TR-opgaven og særlige udfordringer for de nyvalgte tillidsrepræsentanter.

På kurset deltog yngre læger, der tidligere har prøvet kræfter med TR-arbejde i almen praksis. En af de erfarne på området er Peder Ahnfeldt-Mollerup. Som fællestillidsmand for yngre læger i det tidligere Vejle Amt måtte han ofte være tillidsmand for kolleger i almen praksis ved siden af det faste FTR-job.

»TR-opgaven indeholdt alt fra konfliktmægling mellem en enkelt yngre læge og tutorlægen i praksis til forhandling og løsning af generelle uddannelses- og lønforhold. For eksempel da Vejle Amt skulle deles, var en række kollegers uddannelsesprogrammer i fare. De, der havde kontrakter omkring Horsens Sygehus i det nordlige Vejle Amt, skulle fortsat uddannelsesmæssigt ,høre til` her, mens Region Midtjylland overtog arbejdsgiverrollen. Så der var brug for hjælp til at få disse ting helt på plads«, fortæller Peder Ahnfeldt-Mollerup.

Århus Amt var et af de første amter til at indgå en lokalaftale med Yngre Læger om en TR for de yngre læger i praksis under turnus, introstilling og første del af hoveduddannelsen. Mette Rimmen har haft denne post, og hun fortæller:

»Det begyndte som en ad hoc-løsning, men de sidste 2-3 år har jeg som TR kunnet bruge tre timer om ugen på at hjælpe kolleger ved forhandlinger og problemer under ansættelsen i almen praksis.

Nogle gange skal der kun en meget lille, men velplaceret og indfølt rådgivning til. Før rygeloven var en kollega meget ked af at arbejde i en praksis, hvor begge læger og personalet alle røg. Men her blev ikke brug for svære forhandlinger for det bedste råd i mange sager - ,prøv at tale lige ud om det` - virkede. Straks tutorlægerne forstod, at det var et problem, blev der frivilligt indført nul-røg-politik i praksis!«

Mette Rimmen fortsætter: »Vi deltager i introduktionslægernes opstartskursus, så de fra begyndelsen ved, hvad de kan bruge os til. Da de fleste uddannelseslæger fortsætter i hoveduddannelse i samme region, betyder det, at mange kolleger kender TR-funktionen i dag.«

Gitta Nørgaard er praktiserende læge og har som uddannelseskoordinator for almen praksis haft ansvaret for turnuslæger i specialet.

»Når der har været problemer med ansættelsesforhold eller uddannelse, der ikke kunne løses på en almindelig vejledersamtale, har vi savnet et velfungerende TR-system. Nogle læger har måttet have ægtefællen med som bisidder til en vanskelig samtale, fordi vi ikke har kunnet henvise til en tillidsrepræsentant.«

På spørgsmålet, hvad TR-posten betyder for uddannelsen i almen praksis, svarer Gitta Nørgaard:

»Vi vil tage emnet med på vore kurser for tutorlæger. Når der er behov for hjælp til at få et uddannelsesforløb til at glide, vil vi gerne kunne pege på en lokal ressource for den yngre læge. En tillidsrepræsentant som den yngre læges bisidder vil øge forståelsen mellem tutor og uddannelseslæge. Nogle gange er samtalerne vanskeligere end selve problemet, og tit kan yngre kolleger nemmere hjælpe hinanden til at indse, at en given adfærd ikke styrker det professionelle udtryk i læge-patient-forholdet.«

Gitta Nørgaard kender også betydningen af at kunne løse problemer tidligt - mens de er små:

»Engang var en i øvrigt dygtig yngre kollega storforbruger af tyggegummi i løbet af arbejdsdagen. Den vane var lige ved at blive til en større konflikt, indtil de ved en TR's hjælp kom til en fælles forståelse. Også ved uenighed om rimelig arbejdstilrettelæggelse, ferieplacering, vagtdeltagelse eller sågar lokaleindretning og udstyr i dagligdagen ser jeg en TR som oplagt medspiller.«

Det særlige TR-kursus for almen medicin bliver gentaget i foråret 2009, og herefter skal Yngre Lægers bestyrelse tage stilling til kursets fremtid.

Fakta om TR og DYNAMU'en

Tillidsrepræsentantens hovedopgave er at løse problemer i relation til løn- og ansættelsesvilkår. Det er altså overenskomsten, der er omdrejningspunktet.

Tillidsrepræsentanten er valgt af sine yngre kollegaer.

DYNAMU'ens hovedopgave er at optimere uddannelsesforløbet, dvs. målbeskrivelsen og uddannelsesplanerne er omdrejningspunktet. Temadage og uddannelsestiltag er centrale opgaver.

DYNAMU'en er ansat af regionen.

To overenskomster

De yngre læger i almen praksis er ansat under to overenskomster:

For KBU/turnus, intro og fase 1-stillinger ude i praksis samt de 2 år på sygehuset gælder sygehusoverenskomsten, og regionen er arbejdsgiver. Her forhandles om regional TR-aftale for almen praksis i flere regioner. Enkelte steder kører tidligere lokalaftaler om TR i almen praksis videre (bl.a. i Nord og dele af Midt).

For de sidste 1 år af uddannelsen (praksisamanuenser fase 2 og 3) gælder en særlig overenskomst (amanuensisoverenskomsten) indgået mellem PLO og Yngre Læger. Her er PLO-lægen arbejdsgiver. Med den nye overenskomst fra 2008 er der lavet aftale om tillidsrepræsentanter i almen praksis. Der kan vælges op til tre tillidsrepræsentanter i hver region, og disse honoreres for op til otte TR-timer om måneden ud over de 37 timer.