Skip to main content

Tilskudsændring til 70.000 smertepatienter udskydes

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

27. apr. 2012
5 min.

I 11. time blev en stærkt kontroversiel ændring i adgangen til medicintilskud for landets op mod 70.000 smertepræpatienter udskudt.

Årsagen er, at Norpharma, kort før Medicintilskudsnævnets indstilling skulle vedtages tirsdag aften, valgte at sænke prisen med op mod 50 procent på deres oxycodon-præparat, det dyre smertelægemiddel, der stod til at miste generelt tilskud. Når Norpharma, der markedsfører oxycodon-midlet OxyContin, tog så drastisk et skridt, skyldes blandt andet, at lægemidlet alligevel går af patent inden for kort tid.

Nu skal indstillingen fra Medicintilskudsnævnet så revideres igen, oplyser Sundhedsstyrelsen:

»På baggrund af, at Norpharma har sænket prisen på oxycodon kapsler og depottabletter, har Medicintilskudsnævnet i går besluttet at revidere sin indstilling, så der fortsat vil være tilskud også til oxycodon, da prisen nu er kommet ned på et niveau, der er rimeligt i forhold til de øvrige opioider,« siger Karen Kolenda, sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.

Hun understreger, at den kommende reviderede indstilling fra Medicintilskudsnævnet med stor sandsynlighed skal i endnu en høringsrunde, før der skal træffes endelig afgørelse i Sundhedsstyrelsen.

Kritik af den gamle indstilling

Hvad lægerne og sundhedsaktører så vil mene om den kommende indstilling fra Medicintilskudsnævnet bliver spændende at følge, da der har været udtrykt en om end voldsom kritik fra seks videnskabelige selskaber, Apotekerforeningen samt Danske Patienter af den oprindelige indstilling.

Medicintilskudsnævnet var i den nu gamle indstilling nået frem til, at der overordnet set kun skulle være generelt tilskud til morfin og tramadol som førstevalg ved behov for behandling med henholdsvis et stærkt og et svagt opioid.

Derudover lød indstillingen på, at der fremover skulle være generelt klausuleret tilskud til visse depotplastre til patienter, der ikke kan anvende peroral behandling.

Alle andre smertepræparater stod til at miste generelt tilskud, herunder det meget brugte Oxycodon. Fremover skulle de kun administreres efter enkelttilskudsordningen.

Men den faglige kritik var massiv. En række smertelæger kaldte Medicintilskudsnævnets beslutning for »en cirkelslutning på et fejlagtigt grundlag«.

Over de seneste 15 år har der været en stigning i opioidbrugere. Omsætningen steget fra 175 mill. kr. i 1994 til 540 mill. kr. i 2008.

På det tidspunkt udgjorde Oxycodon og transdermal fentanyl tilsammen 60 procent af de samlede årlige udgifter. Udgiftsstigningen for Oxycodon toppede for et par år siden og flere opstartes i dag på morfin.

Læs her, hvad de videnskabelige selskaber skrev i de kritiske høringssvar:
Dansk Selskab for Klinisk Onkologi

»I Dansk Selskab for Klinisk Onkologi er vi meget bekymrede over nævnets indstilling, idet det vil påvirke mulighederne for at sikre kræftpatienter en relevant smertebehandling, uden at påføre denne i forvejen belastede patientgruppe betydelige udgifter.«

Vi frygter, at den foreslåede omlægning vil betyde en ringere mulighed for at give en relevant palliativ behandling af høj kvalitet fremover, og skal derfor opfordre nævnet til at genoverveje sin indstilling.«

Dansk Selskab for Geriatri

»Vi anerkender opmærksomheden på de stigende sundhedsudgifter i Danmark, men finder også, at den aktuelle sag illustrerer en uheldig metode at styre medicinudgifter på, som bygger på mistillid til ordinerende lægers dømmekraft og sidst men ikke mindst behæftet med stigende administrativt besvær i en tid, hvor der ellers er fokus på det omsiggribende bureaukrati og tidskrævende kontorarbejde, som overdyngers lægernes arbejdsdag og fjerner tiden fra patienterne.«

»Overordnet er forslagene til ændrede regler baseret på pris og i mindre grad på effekt, bivirkninger

og komplians. Dette er ikke uproblematisk, for skal reglerne så ændres, når/hvis priserne ænder sig?«

»En streng styring af medicinordinationer som den foreslåede har muligvis den ønskede økonomiske effekt, men vi finder i Dansk Selskab for Geriatri, at det vil medføre risiko for dårligere

smertebehandling og øget tidsforbrug for læger til tilskudsansøgning og besvær for apoteker og

patienter, som får ordineret medicin med kludder i tilskudsbevilling, herunder lægemidler med forskellig tilskudsstatus for forskellig styrke.«

12 smertelæger - overlæger, professorer - i fælles høringssvar

»En velbehandlet patient, der har kunnet genoptage arbejde, fået forbedret sin livskvalitet til trods for smerter og evt. ledsagende funktionshandicap, vil frembyde risiko for compliance problemer som følge af smerter og/eller bivirkninger, hvis tilskudsreglerne ændres til at disse patienter alle skal omstilles til morfin.«

Dansk Hæmatologisk Selskab (DHS)

»Indenfor de hæmatologiske område udgør patienter med Myelomatose (knoglemarvskræft) en særlig udfordring, hvad angår den smertestillende medicin. Mange af disse patienter har skeletdestruktioner og nogle har også truende eller manifest nyresvigt som led i sygdommen. Da morfin overvejende elimineres via nyrerne er oxycodon til sådanne patienter velindiceret. Vi vil derfor anmode om, at man medtænker sådanne patientgrupper ved tildeling af tilskud.«

Dansk Nefrologisk Selskab

»Det er velkendt, at patienter med nedsat nyrefunktion meget let får bivirkninger til behandling med

morfin.«

Danmarks Apotekerforening

»I praksis indebærer de foreslåede tilskudsændringer derfor en vidtgående indskrænkning af de behandlingsalternativer, som er til rådighed for læger og patienter, hvis retten til medicintilskud skal bevares.«

»Apotekerforeningen har i den forbindelse hæftet sig ved, at der både fra speciallægers og patienters side er udtrykt stor bekymring for over de væsentlige indskrænkninger i mulighederne for at få tilskud til forskellige stærke smertestillende lægemidler, som det foreslås med Medicintilskudsnævnets indstilling.«

»Kompleksiteten i de foreslåede tilskudsændringer betyder efter Apotekerforeningens opfattelse, at det er urealistisk, at læger og patienter skal kunne huske regler og have overblik over, hvilke lægemidler og -former, der ydes tilskud til.«

Danske Patienter

»Kritikken, som fremsættes er opbygget på baggrund af solid sundhedsprofessionel viden. At patienterne samtidig er enige i kritikken viser, at alle centrale parter, både brugere og behandlere, mener at omlægningen er problematisk. Derfor er det vigtigt at tage kritikken seriøst. Man bør således overveje om man fuldstændigt skal omgøre indstillingen på baggrund af kritikken.«

»Danske Patienter håber derfor, at Lægemiddelstyrelsen vil tage patienternes og også fagfolkenes perspektiv på omlægningen seriøst. I virkeligheden skyder man med stor sandsynlighed sig selv i foden med omlægningen, da den i realiteten kan betyde øgede sundhedsudgifter. Tilmed vil det også kunne betyde øgede udgifter ift. tabt arbejdsfortjeneste hos de dårligt medicinerede smertepatienter. Det ønsker ingen. Derfor henstiller Danske Patienter, at Lægemiddelstyrelsen, på baggrund af de ovenstående faktorer, virkelig overvejer, hvorvidt smerteområdet overhovedet skal revideres.«

Læs alle høringssvar på Laegemiddelstyrelsen.dk