Skip to main content

Titler - nej tak

Bjarne Ørskov Lindhardt & Thue Bisgaard

1. okt. 2010
4 min.

Det har længe været diskuteret, om videnskabelige artikler skulle ledsages af forfatternes stillingsbetegnelser og eventuelle akademiske titler eller blot af forfatternes navne og adresser [1]. Med information om en forfatters titel og rang, mener kritikerne, at der er risiko for, at læsernes opfattelse af en videnskabelige publikations lødighed farves. Tilhængere af at bringe oplysningerne mener omvendt, at informationerne er gavnlig forbrugeroplysning, hvorved man kan sætte den videnskabelige publikation i den rette sammenhæng. Derudover kan man få stillet sin nysgerrighed: Hvem er det, som har skrevet denne artikel? Hvad laver han eller hun? Er det en forfatter med formodet tyngde eller viden, eller er det ikke?

I mange år var reglen i Ugeskrift for Læger, at forfatterne til artiklerne ikke blev tituleret - hverken arbejdsmæssigt eller akademisk. Dette gjaldt, hvis forfatterne var læger. Kun forfattere tilhørende andre faggrupper havde en titel foran navnet. Endog blev studerende og kommende kolleger tituleret med stud.med.

Fra årsskiftet 2003-2004 ændrede dette sig. Nu blev alle - også læger - tituleret, og det gjaldt lige fra yngste reservelæge til ældste professor. Dette var motiveret med et ønske om at give læserne en passende forbrugeroplysning om forfatterne. Informationen om forfatternes ansættelses- og uddannelsesmæssige og i nogen udstrækning akademiske baggrund blev opfattet som en relevant information til læserne.

Redaktionen synes dog nu, at der i de senere år er kommet lidt for mange umiddelbart uigennemskuelige og af og til lidt pudsige titler til. I Ugeskrift for Læger kunne man nu som forfatter optræde som blandt andet screeningschef, forskningsmedarbejder, seniorstatistiker, it-advisor etc.

Den nuværende redaktion har derfor besluttet på ny at se på anvendelse af forfattertitulering. Der er tre muligheder: 1) at fortsætte som nu, 2) at bruge færre titelkategorier eller 3) helt at fjerne titler. Redaktionen har med virkning fra dette nummer af Ugeskriftet besluttet helt at fjerne titler fra den videnskabelige del af Ugeskriftet; det er de sider, der er »blå«. Beslutningen er - udover begrundet i de lidt uortodokse titler - truffet ud fra følgende overvejelser:

For det første er det internationale billede af tidsskrifternes brug af titler ganske varieret. Nogle tidsskrifter bruger slet ingen titler, i andre tidsskriftet står titlerne diskret ude i siden sammen med affilieringen, og atter andre har titlerne stående sammen med navnene oppe under artiklens titel. Redaktionens empiriske og helt uvidenskabelige fornemmelse er, at titler er på vej retur, selv om flere af de store tidsskrifter (blandt andet Lancet, JAMA og New England Journal of Medicine) fortsat har titlerne med et eller andet sted i artiklen.

For det andet har vi, som det forhåbentlig vil være vore læsere bekendt, nu et open access -tidsskrift - Danish Medical Bulletin (DMB) - hvor vi publicerer dansk og udenlandsk originalforskning på engelsk. I DMB bruger vi ikke titler på forfatterne, hvilket er et argument for, at vi i Ugeskrift for Læger skal anvende samme struktur som i søsterbladet.

For det tredje ser redaktionen en afskaffelse af titler som en del af det tværfaglige samarbejde, der i dag er en naturlig ting i de flestes arbejdsliv. I den daglige kommunikation kolleger imellem er der sjældent grund til at påpege, at den ene er cand.scient. og den anden dr.pharm. eller noget helt tredje. Titlerne betyder i tiltagende grad mindre. Det er, når alt kommer til alt, indsatsen og det skrevne ord, som har betydning.

Sidste, men ikke mindst mener vi i redaktionen, at det er vigtigt, at læserne går til de videnskabelige publikationer uden forventninger og fordomme affødt af forfatternes titler. Vi synes, det er afgørende at undgå denne mulige bias. Er de tre forfattere to studenter og en reservelæge kunne man frygte, at nogle læsere ville springe artiklen over og i stedet favorisere læsning af en anden artikel skrevet af en forfatter med en vigtigere og mere interessant titel. Denne mulige skævhed prøver vi jo også at undgå i peer review -processen ved blinding af forfatterne.

Derfor laver vi nu en ændring. Vi siger nej tak til titler.



KORRESPONDANCE: Bjarne Ørskov Lindhardt, Lunge- og Infektionsmedicinsk Afdeling S, Hillerød Hospital, 3400 Hillerød.

E-mail: bolindhardt@dadlnet.dk

INTERESSEKONFLIKTER: Ingen


Referencer

  1. Basso L. Academic titles and authorship. Dis Colon Rectum 1999;42:1106-7.