Skip to main content

Tre søskende

Kathri B. Marcussen, Praktiserende læge

13. nov. 2018
3 min.

Hvorfor valgte du at blive læge? For mig var det noget diffust med at gøre en forskel og hjælpe mennesker, der har behov. Som udsendt med Læger uden Grænser bliver valget eksplicit og konkret, hvilket tre søskendes beretninger fra felten viser med al tydelighed.

Denne bog er skrevet af forældrene, med de både stolte og bekymrede pårørendes syn og vinkel. Fortællingerne tager os med helt ud, hvor støvet og varmen klæber, hvor mambaen pusler i sivmåtterne, hvor madens ensformighed og krig og fattigdommens konsekvenser bliver levendegjort – men også der, hvor du kan være den afgørende forskel på liv og død, hvor taknemmelighed bliver håndgribelig gennem smil og øjenkontakt, og fagligt samarbejde på tværs af nationalitet giver mening.

Alle kender Læger uden Grænser. Med denne bog kommer vi helt med ud i detaljen, til de svære udfordringer – faglige så vel som menneskelige. Min respekt for Læger uden Grænsers arbejde er kun blevet større af at læse om Søren, Vibeke og Jakobs beretninger fra deres individuelle udsendelser, to som læger og en som regnskabsansvarlig. Bogens udtryk er forældrenes, ikke organisationens. Det kan derfor virke overvældende at komme så tæt på realiteten som nødhjælpsarbejder med de stærke humanitære vidnedsbyrd, der også beskriver både kaotiske og farlige situationer. Heldigvis har Læger uden Grænsers nuværende danske direktør et forord, hvor han gør meget ud af at fortælle om forberedelserne til udsendelser, ligesom vi hører om ”rest and recreation” undervejs og debriefing efterfølgende. Og det er da også glæden ved at være udsendt, der skinner tydeligst igennem i bogen.

De tre søskendes udsendelser har været helt forskellige, og derfor viderebringes forskellige vidnesbyrd, men fælles er at kunne samarbejde, bruge sin faglighed og være god kommunikator samt at oplære de lokale, så projekterne kører videre, når de udsendte med billetten til en anden verden drager hjem. Bogen giver et fint indblik i, hvad det vil sige at arbejde i en nødhjælpsorganisation under påvirkning af internationale konflikter og politiske beslutninger.

Faktaboks

Fakta

Du skal læse bogen, hvis du har brug for at genopfriske, hvad humanitær hjælp er, eller hvad essensen i lægejobbet er. Brug bogen som inspiration til at debattere dit eget gode lægeliv med kolleger. Og bliv klogere på en ngo med en stærk humanitær profil og professionel drift. Et budskab fra bogen er, at du kan gøre en forskel – som priviligerede mennesker har vi en forpligtelse og et medansvar. Al indtægt af bogen går ubeskåret til den danske afdeling af Læger uden Grænser.