Skip to main content

Over 18.000 kvinder fejlagtigt frameldt brystkræftscreening

På grund af en procedure, man havde ”arvet” fra de tidligere amter, droppede regionerne Hovedstaden og Syddanmark administrativt over 18.000 kvinder fra brystkræftscreening. Det forsøger man nu at råde bod på. De øvrige regioner kan melde hus forbi.

Administrativt blev over 18.000 kvinder slettet fra brystkræftscreening-programmet.
Administrativt blev over 18.000 kvinder slettet fra brystkræftscreening-programmet. (Foto: colourbox.com)

Klaus Larsen kll@dadl.dk

13. nov. 2014
5 min.

Cirka 11.000 kvinder i Region Hovedstaden har fejlagtigt ikke været indkaldt til en mammografi siden 2012.

Regionen blev opmærksom på problemet, efter at Region Syddanmark i går onsdag måtte beklage, at man var kommet til at melde over 7.000 kvinder ud af det landsdækkende tilbud om en brystkræftscreening hvert andet år.

Region Syddanmark genindkalder i den kommende uge over 7.000 kvinder til mammografiscreening. Det sker, efter at de fejlagtigt har været strøget fra screeningsordningen. 22 af de berørte er døde af brystkræft, mens yderligere 64 ifølge en pressemeddelelse fra regionen har fået brystkræft.

I Region Syddanmark er det regionens jurister, som fandt ud af, at regionen ”har haft en uhensigtsmæssig praksis”, som det udtrykkes. Kvinderne blev nemlig meldt ud af screeningprogrammet, hvis de ikke havde reageret på i alt tre invitationer til screening.

Regionen vil nu skrive til 7.223 kvinder for at tilbyde dem en brystkræftscreening. Det drejer sig om kvinder, der i perioden 2008-13 ikke har fået et regelmæssigt tilbud, sådan som 50-69-årige kvinder ellers skal have hvert andet år.

Direktør for Sundhed i Region Syddanmark, Per Busk, forklarer fejlen med, at kvindernes manglende fremmøde blev tolket som udtryk for, at de ikke ønskede at indgå i screeningsprogrammet.

”Det har aldrig været vores intention at fratage kvinder, der gerne ville undersøges for brystkræft, muligheden for en screening. Vi beklager meget, hvis det er sket. Derfor sætter vi også alle kræfter ind på at informere de berørte kvinder om, at de kan få en hurtig tid til screening eller kan søge erstatning, hvis de har fået brystkræft”, siger Per Busk i en pressemeddelelse.

Per Busk forklarer, at der alle tre gange, en kvinde ikke mødte op, stod medarbejdere klar til at tage imod hende, og at det var disse ressourcer, man gerne ville bruge til glæde for andre patienter.

Region H: 11.000 meldt ud

Også i Region Hovedstaden skyldtes fejlen, at de berørte kvinder var udeblevet. Formand for kræftudvalget, Mette Abildgaard (K), udtrykker beklagelse og lover ifølge dr.dk, at denne praksis vil blive ændret.

Ifølge Mette Abildgaard har det aldrig været en politisk beslutning at melde kvinderne ud af screeningsprogrammet, men et administrativt tiltag, der stammer helt tilbage fra de gamle amter (se faktaboksen).

Faktaboks

Fakta

I Region Hovedstaden har man endnu ikke overblik over, hvor mange af de godt 11.000 kvinder, der har fået kræft og måske er døde, men der arbejdes ifølge Mette Abildgaard ”i døgndrift” på at opklare, hvor mange, det drejer sig om.

Region Hovedstaden vil i de kommende uger skrive til de mange tusinde kvinder, som er blevet frameldt, og tilbyde brystkræftscreening snarest muligt.

Tre regioner: ”Ikke hos os”

Region Midtjylland, Region Nordjylland og Region Sjælland oplyser, at man ingen af stederne har udelukket kvinder fra screeningprogrammet, fordi de er udeblevet.

”I Region Sjælland bliver ingen kvinder automatisk afmeldt mammografiscreeningen på grund af udeblivelser. Kvinder, der udebliver, får et brev om med tilbud om at få en ny tid”, oplyser ledende overlæge Nikolaj Borg Mogensen, radiologisk afdeling i Ringsted, der står for Mammografiscreeningen i regionen.

Kvinder, der ikke reagerer på brevet, får en ny indkaldelse to år senere. Og regionen fortsætter med at sende invitationer til kvinderne, indtil de eventuelt selv framelder sig.

Region Nordjylland besvarer Ugeskriftets spørgsmål i en mail:

”Region Nordjylland har aldrig ekskluderet kvinder fra screeningsprogrammet for mammografi, selvom de ikke møder op til indkaldelser. Selvom de ikke møder op efter to breve med påmindelser, bliver kvinderne indkaldt igen i næste screeningsrunde”.

Også i Region Midtjylland er politikken klar: Ingen fjernes fra screeningprogrammet, og alle kvinder mellem 50 og 59 år modtasger invitationen til screening, uanset om de har ignoretet tidligere henvendelser:

”Her i Region Midtjylland bliver man kun frameldt screeningsprogrammet, hvis man selv har henvendt sig skriftligt eller pr. telefon og meddelt, at man ikke ønsker at deltage”, siger ledende overlæge i Afdeling for Folkeundersøgelser, Berit Andersen på regionens hjemmeside.