Skip to main content

TV2-journalist: Patienter bør optage deres hospitalsbesøg med skjult kamera

Journalisten bag TV2-dokumentaren ”Patienten, der fik nok”, der blev vist i går, mener, at patienter skal udnytte muligheden for at optage deres hospitalsbesøg med skjult kamera, hvis de oplever kritisable forhold.

Michael Bech er journalist på TV2 og har været med til at lave dokumentaren "Patienten, der fik nok" - som handler om hans eget forløb på Hvidovre Hospital. Foto: TV2.
Michael Bech er journalist på TV2 og har været med til at lave dokumentaren "Patienten, der fik nok" - som handler om hans eget forløb på Hvidovre Hospital. Foto: TV2.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

25. sep. 2015
5 min.

Når patienter på de danske hospitaler oplever kritisable forhold, skal de med deres mobiltelefon optage oplevelserne med skjult kamera.

Det siger TV2-journalisten Michael Bech, der er hovedpersonen i TV2-dokumentaren ”Patienten, der fik nok”, som blev vist i går torsdag.

”Hvis patienterne mener, at der er foregået noget urimeligt, så skal de optage det med skjult kamera. Jeg ser intet problem i, at patienter filmer skjult om kritisable forhold, hvis patienten på den måde kan afdække noget samfundsrelevant og væsentligt,” siger Michael Bech i et interview med Ugeskrift for Læger.

Han understreger, at patienter skal tænke sig godt om og kende til juraen på området, inden optagelserne bliver offentliggjort.

”Overdrager patienten det optagede materiale til eksempelvis journalister, der så vurderer det redaktionelt i forhold til væsentlighed, så har jeg intet problem med det. Slet ikke hvis det kan være med til søsætte en relevant debat om det danske sundhedsvæsen som dokumentaren ’Patienten, der fik nok’ allerede har gjort,’ siger Michael Bech.

Dokumentaren skal ifølge TV2 stille skarpt på det danske sundhedsvæsen, efter at Michael Bech var indlagt som patient på Hvidovre Hospital og mødte ”urimelige ventetider, konsultationer på gangene og elendig rengøring”.

”Mit mål med dokumentaren er, at den sætter gang i en debat om det danske sundhedsvæsen, for det var ikke hvad, jeg forventede at møde, da jeg blev alvorligt syg og indlagt. Jeg har altid forsvaret det danske sundhedsvæsen, men det skal fungere ordentligt, og det gjorde det ikke i mit tilfælde. Derfor håber jeg, at de kritikpunkter, der bliver rejst i dokumentaren, hvad enten det handler om rengøring, konsultationer på gangene, for lang tid til at få stillet en diagnose eller manglende koordinering og kommunikation, bliver forbedret,” siger Michael Bech, der – helt åbent - optager dette interview med sin egen lydoptager.

Jeg ser intet problem i, at patienter filmer skjult om kritisable forhold, hvis patienten på den måde kan afdække noget samfundsrelevant og væsentligt. Michael Bech, TV2-journalist og patient i TV2-dokumentaren ”Patienten, der fik nok”

Filmede skjult fra begyndelsen

Derimod lavede han allerede fra starten af sit behandlingsforløb skjulte optagelser med sin mobiltelefon. Han blev i januar i år indlagt på Hvidovre Hospital, og efter få dage begyndte han at undre sig over sit behandlingsforløb, og derefter begyndte han at optage skjult.

”Det vakte min nysgerrighed, at man afviklede samtaler på gangene, og jeg blev pikeret over, at det foregik sådan. Derfor optog jeg det. Jeg fortalte ikke til lægerne, at jeg optog skjult, for det vil have været bagvendt, hvis jeg senere skulle bruge optagelserne. Hvis jeg sagde, at jeg optog med skjult kamera, er jeg sikker på, at lægerne ville begynde at agere derefter,” siger Michael Bech.

Er det noget du tror eller noget du ved?

”Nu har jeg lavet tv i 10 år, og hver eneste gang jeg laver tv, prøver de interviewede at fremstille sig selv i det mest positive lys. Jeg er overbevidst om, at hvis jeg havde sagt til lægerne, at jeg optog vores samtaler, ville det ikke have været et retvisende billede af virkeligheden. Jeg havde endda måske fået en bedre behandling. Men det er min egen og TV2’s vurdering,” siger han.

Hvordan tror du, at personalet – du har haft med at gøre i din behandlingsforløb – har det med dokumentaren?

”Jeg tror, det er meget delt. Der er sikkert nogen, der finder det ubehageligt at blive filmet skjult. Andre vil måske tænke, at det er en relevant problemstilling som berører mange mennesker og som kan få ændret forholdene til det bedre. Skjult kamera er et af de sidste værktøj, vi bruger, og vi er overbevist om, at vi ikke kunne lave denne dokumentar uden brug af skjult kamera. Jeg kan sagtens forstå, at de enkelte læger føler det som ubehageligt at blive filmet med skjult kamera, men i forhold til hvor mange patienter, det går ud over, må det også være i lægernes interesse at der bliver sat fokus på problemerne,” siger Michael Bech.

Han understreger, at de skjulte optagelser af dialogsamtalen udelukkende blev brugt, fordi TV2 fik modsatrettede forklaringer fra lægerne til samtalen og Torben Mogensen som vicedirektør på hospitalet.

”Hvis forklaringerne havde været ens, havde de skjulte optagelser ikke været brugt,” fastslår han.

Skjult kamera må aldrig blive udbredt praksis

Mens Michael Bech opfordrer patienterne til at optage deres oplevelser med skjult kamera har Morten Freil, direktør i Danske Patienter, til Ugeskrift for Læger opfordret til det stik modsatte.

”Der skal være et godt tillidsforhold mellem læger og patienter, og derfor skal man som patient som udgangspunkt altid have en aftale om, at man optager samtalen. En optagelse – sket i åbenhed – kan faktisk være med til at kvalificere samtalen. Men hvis optagelsen sker skjult, kan det avle mistillid, og det har ingen parter gavn af. Hvis det bliver meget udbredt, at man med sin telefon laver skjulte optagelser af læge-patient-relationen, bliver dialogen dårligere, fordi lægerne er bange for om og i givet fald hvordan optagelser kan bruges eller misbruges,” siger Morten Freil, der omvendt er tilhænger af skjult kamera i enkelte tilfælde.

”Den pågældende dokumentar afdækker noget meget væsentligt, som måske aldrig ville have været afdækket uden brug af skjult kamera. Dermed kan skjult kamera være med til at skabe debat og i sidste ende forbedre sundhedsvæsnet for patienterne. Men skjult kamera må aldrig blive udbredt praksis,” siger Morten Freil.

Læs også:Overlæge filmet med skjult kamera: Tillidsforholdet mellem læge og patient vil fremover vakle

Læs også: Hvidovre undskylder og handler efter TV2-dokumentar

Læs også: Sådan er reglerne for brug af skjulte optagelser