Skip to main content

”Udeblivelsesgebyr skulle gerne komme patienterne til gode”

To praktiserende læger fra Odense har lavet et firma til at inddrive gebyr fra patienter, der er udeblevet. Regionen mener, at det er ulovligt.

Af Kirsten Winding, winding@kirstenwinding.dk

22. mar. 2017
4 min.

I løbet af det første år de praktiserende læger, Allan Carlsen og Anders Kastrup drev Odense Lægeklinik, mødte 1200 patienter ikke op til den aftalte tid. Det var for mange, mente de, og oprettede derfor i 2014 hjemmesiden udeblivelse.dk, hvor de selv og andre lægeklinikker kan købe sig til assistance i at inddrive et gebyr fra patienter, der er udeblevet.

”Hos os betød indførelsen af gebyret en reduktion af udeblivelserne med 70 procent. Så ud fra vores egne erfaringer ser jeg et potentiale for effektivisering ved at anvende udeblivelsesgebyrer. Og det skulle jo gerne komme patienterne til gode i form af bedre og hurtigere tilgang til deres egen læge,” siger Allan Carlsen til ugeskriftet.dk.

Men det er ulovligt for praktiserende læger at opkræve et gebyr fra patienter, der udebliver fra en aftalt konsultation, siger Frank Ingemann Jensen, der er afdelingschef for Praksisafdelingen i Region Syddanmark til Jyskevestkysten og henviser til, at den nuværende overenskomst ikke giver den mulighed.

”Det skal man holde sig til. At man så oveni laver et decideret inkassofirma, er lige friskt nok,” siger Frank Ingemann Jensen til avisen.

Men både tandlæger og speciallæger må godt opkræve sådan et gebyr og PLO ser derfor gerne, at der i den kommende overenskomst - som forhandles i disse dage - står, at lægerne også gerne må opkræve et gebyr. Det skal bare annonceres klart og tydeligt på lægens hjemmeside samt i konsultationen.

I Odense Lægeklinik er det således også noget af det første, der bliver sagt i telefonen, inden man kommer videre i omstillingen.

Regionen løfter pegefingeren

Alligevel har både Regionens Sundhedssamordningsudvalg og chefen for Praksisafdelingen udtalt, at det er ulovligt. På opfordring fra en patient gik Praksisafdelingen ind i sagen i november 2016, og siden er uenigheden på feltet kun blevet skærpet.

Diskussionen går både på, om det er etisk i orden, da patienterne måske er for syge til at møde op og måske også til at kunne melde afbud. Og på at sådan en ordning kan få uheldig social slagside. Men der er altså også stor uenighed om, hvor vidt det juridisk set er lovligt.

Når Odense Lægeklinik alligevel er fortsat med at opkræve gebyret, er det ifølge Allan Carlsen fordi, de henholder sig til PLO’s fortolkning af aftaleteksten. Og i den står der, at gebyret blot skal være klart annonceret.

Modstanderne af gebyret har påpeget, at brugen af opkrævningssystemet strider imod persondataloven. Men det er Allan Carlsen helt uenig i.

Han forklarer, at systemet typisk administreres af den enkelte kliniks lægesekretær. Hun logger sig på ved hjælp af en digital signatur, og ved hjælp af patientens personnummer taster hun sig frem til en automatisk inddrivelse af gælden.

”Helbredsoplysninger kan simpelthen ikke havne i udeblivelse.dk. Det er en sundhedsperson i den enkelte klinik, der logger ind med digital signatur i programmet, der er helt adskilt fra patientjournalen. Herefter indsættes CPR-nummeret på patienten, og der genereres et gebyr, der udsendes pr. brev. Årsagen til henvendelsen fremgår heller ikke nogen steder,” forklarer Allan Carlsen.

Helbredsoplysninger kan simpelthen ikke havne i udeblivelse.dk. Allan Carlsen, praktiserende læge og stifter af udeblivelse.dk

Anvender gebyrer med omtanke

Han er træt af, at Udeblivelse.dk er blevet kaldt et inkasso-system i dagspressen. For det er udelukkende et regnskabssystem, understreger han. Og patienten kan selv gøre indsigelse imod gebyret via hjemmesiden.

”Vi sender heller ikke gebyrer til sårbare patienter, psykisk syge eller indlagte. Vi forsøger at anvende gebyrerne med omtanke. Og vi har også patienter, hvor vi er glade, hvis de bare dukker op til deres tider en gang imellem,” tilføjer han.

Lægerne i Odense Lægeklinik har dog rettet så meget ind efter regionens påtaler, at de ikke opkræver udeblivelsesgebyret for tiden.

”Jeg har ingen anelse om, hvor vidt parterne når til enighed om udeblivelsesgebyrer i overenskomsten. Og bliver det til et nej, tager vi selvfølgelig det til efterretning,” understreger han.

Lige nu tøver de fleste praktiserende læger både med at opkræve gebyr og med at tilslutte sig opkrævningssystemet. Men hvis det sker, kan det simpelthen betyde en mere effektiv primær sektor, mener Allan Carlsen.

Ifølge Allan Carlsen har flere lægeklinikker vist interesse for hjemmesiden, men indtil videre er kunderne speciallæger og tandlæger.

Ifølge det seneste offentliggjorde regnskab på cvr.dk for firmaet fra året 2015 havde firmaet et negativt resultat på knap 4000 kr.