Skip to main content

Udenlandske læger går uden om Danmark

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

15. nov. 2010
2 min.

Østeuropæiske læger rejste i stort tal til Danmark, da EU rykkede sin grænse østpå. Indvandringen toppede i 2005 med hele 251 udenlandske læger. Men allerede fra 2008 viste tal fra Sundhedsstyrelsen ifølge Ugebrevet A4, at kun tre udenlandske læger trak i kitlen på et dansk sygehus.

Man skulle ellers tro, at en dansk lægeløn var attraktiv nok for en litauisk kollega, der går for månedslønninger på helt ned til 800 Euro - 6.000 kroner. Sundhedsøkonom Jes Søgaard, direktør for Dansk Sundhedsinstitut, er overrasket, da det dramatiske fald er sket allerede før de indskrænkninger, der har ført til fyringsrunder på sygehusene, der også rammer speciallæger. Han kalder udviklingen »bekymrende« og peger på, at der trods de øjeblikkelige indskrænkninger vil opstå en massiv mangel på praktiserende læger og speciallæger i de kommende år:

»Selv om Danmark lige nu afskediger læger, vil vi igen om få år have brug for de udenlandske læger. Vi må tænke langsigtet«, siger han til ugebrevet.

Ifølge Martin Ratz fra rekrutteringsfirmaet Paragona er Danmark og danske hospitaler i benhård international konkurrence om de udenlandske læger:

»De østeuropæiske læger er blevet betydeligt mere selektive«, siger han og tilføjer, at lægerne ofte søger om autorisation i tre-fire lande samtidigt og derefter vælger efter kriterier som sprog, kultur og klima.

Region Midtjylland har udregnet prisen for rekrutteringen af de indiske speciallæger, som regionen sidste år hentede til Danmark. Omkostningerne var ca. 440.000 kroner pr. læge.

Og de penge er godt givet ud, da mange af dem ifølge Jes Søgaard får dansk speciallægeautorisation.

»Og sådan en uddannelse koster 2,5 til 3,0 millioner kroner«, minder han om.

»Det her handler ikke kun om penge, men mindst lige så meget om at skaffe ny viden til det danske lægemiljø. Her vil udenlandske læger i det lange løb udgøre et væsentligt bidrag«, siger Jes Søgaard.