Skip to main content

Uenighed om åbenhed om overmedicinering med kemo

Der var ikke helt fælles fodslag mellem hospitalsdirektørerne om åbenhed, da sagen om at 99 prostatakræftpatienter havde fået for meget kemo gennem to år, kom frem

3. mar. 2014
2 min.

Skal patienterne informeres om, at de i 99 tilfælde har fået for meget kemomedicin? Det spørgsmål opstod, da det stod klart, at der var sket en overmedicinering af prostatakræftpatienter. Blandt hospitalsdirektørerne var enighed om, at det skulle de, skriver BT, men med Henrik Villadsen, indtil 1. marts direktør på OUH, som undtagelse.

Ifølge avisen, der har fået aktindsigt i en mailkorrespondence, forsøgte Henrik Villadsen i november at overtale sin kollega i Vejle, Dorte Gylling Crüger, til ikke at informere patienterne. Han vurderede, sammen med ledende overlæge på OUH, Peter Sørensen, at overmedicineringen ikke havde haft klinisk betydning og mente desuden, at det var uetisk at informere patienterne, ”da en del i mellemtiden er døde af deres sygdom,” skrev han.

Men i Vejle var patienterne allerede informeret, da mailen kom, og det var netop fordi man der fandt at det var det ”etisk rigtige.”

Først da besluttede man på OUH at informere deres patienter, ”for at sikre tilliden hos patienterne, skriver BT.”

Henrik Villadsen siger til avisen:

”Vi skal huske, at vi har med meget, meget syge mennesker at gøre, og sp er det, jeg tænker, at havd gavn ogh glæde og nytte får de gher patienter af at få at vide, at de har fået medicin i for høj dosering, men de har ikke taget skade af det. Jeg var meget i tvivl om, hvorvidt jeg skulle gøre det, og jeg har så en diskussion med sygehusdirektøren i Vejle, hvor vi diskuterer, hvad der er mest rigtigt at gøre ud fra en etisk betragtning, og hun overbeviste mig om, at det var det etisk mest rigtige at fortælle om overmedicineringen.”

Sundhedsminister Nick Hækkerup, mener at åbenhed over for patienterne er det mest rigtige.

”I sager som den her er det efter min mening helt, helt forkert, hvis man ikke orienterer patienterne og de pårørende om den alvorlige fejl, der er sket,” siger Nick Hækkerup til BT.

Referencer