Skip to main content

Unge kvindelige overlæger haler ind på mændene

De seneste år har kvinder været i overtal på både medicinstudiet og som færdiguddannede læger. De unge kvinder under 40 nærmer sig nu også mændenes position på overlægeposterne.
Fra venstre: overlæge Mette Holland-Fischer, overlæge Annette Margrethe Schlemmer, reservelæge Katrine Gade, reservelæge Line Uhrenholt, ledende overlæge Vivian Kjær Hansen, og afdelingslæge Salome Kristensen, AAU Nord. Arkivfoto: Lars Horn
Fra venstre: overlæge Mette Holland-Fischer, overlæge Annette Margrethe Schlemmer, reservelæge Katrine Gade, reservelæge Line Uhrenholt, ledende overlæge Vivian Kjær Hansen, og afdelingslæge Salome Kristensen, AAU Nord. Arkivfoto: Lars Horn

Ditte Damsgaard, dd@dadl.dk

24. aug. 2018
3 min.

De seneste år har kvinder indtaget medicinstudiet og været i overtal som nyuddannede læger, og nu vrimler det frem med unge, kvindelige overlæger under 40.

Nye tal fra FAS, Foreningen af Speciallæger, viser, at 41 procent af de unge overlæger under 40 år i dag er kvinder. For 10 år siden var andelen 30 procent.

Udviklingen glæder Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen.

”Det er en positiv udvikling. De seneste år har vi kunnet se, at der var flere kvinder på medicinstudiet, og for flere år siden registrerede vi en 50/50-fordeling af køn blandt de nyuddannede,” siger hun.

Bedre barselsvilkår

Lisbeth Lintz peger også på, at der er blevet bedre og bedre vilkår for børnefamilier over årene i takt med de forbedringer for barselsorlov, der er forhandlet hjem ved overenskomstforhandlinger.

Jeg tror, at kvinderne vil overhale mændene på overlægeposterne. Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen

En af de kvindelige overlæger under 40 år er Ban Dawood. Hun blev speciallæge i 2013 og fortsatte med at arbejde i Aarhus som afdelingslæge.

”Som 38-årig blev jeg ansat som overlæge på Radiologisk afdeling i Horsens, hvor vi både modtager traumepatienter og også har ambulante og indlagte patienter,” siger Ban Dawood.

Vagterne på Radiologisk afdeling kører efter rul, og cirka en gang om ugen – andre gange oftere – har Ban Dawood vagter til klokken 23, fortæller hun. Fra 1. september åbner afdelingen i Horsens om natten, og vagterne kommer til at strække sig til næste morgen.

”Det er ikke altid nemt at få vagterne til at hænge sammen med familielivet. Vi prøver, så godt vi kan at få balance mellem privatliv og arbejde. Det er ikke altid nemt, men vi gør vores bedste,” siger Ban Dawood, der er mor til tre børn på 13, 11 og fem år.

Ban Dawood kommer ikke til at skifte job, når hun skal begynde at have nattevagter.

"Jeg er enormt glad for min arbejdsplads, samarbejdet og kollegerne," siger hun.

Ban Dawood har været overlæge på Radiologisk afdeling i Horsens i to år og er glad for sit job på trods af vagter på skæve tidspunkter. Privat foto.

50/50 er idealet

Både i den samlede lægegruppe og i overlægestanden ser Lisbeth Lintz helst, at fordelingen mellem køn er nogenlunde 50/50.

”Mange undersøgelser har vist, at det giver den bedst nuancerede tilbud til de mennesker, vi betjener. At vi kommer med forskellige værdier, alt efter hvem vi er. Og det er rigtig vigtigt. Vi har masser af patienter, der er mænd, og masser der er kvinder.

Hvorfor er køn så vigtigt?

”Køn er ikke så vigtigt, men det er også vigtigt, sammen med andre faktorer som man kan tilegne sig – fx kommunikationsfærdigheder. Arbejdsstyrken skal rumme både mænd og kvinder.”

Hvad sker der så, hvis kvinderne overhaler?

”Jeg tror, at kvinderne vil overhale mændene på overlægeposterne. Og så tackler vi også det. Nu er det ikke sådan, at vi regner med at få 95 procent kvinder, men der har været stor overvægt af mænd. At kvinder kommer i overvægt, kommer ikke til at betyde noget negativt."

Men så er kønsfordelingen vel netop ikke ligelig?

”Nu skal vi ikke stå og tælle hoveder og se på millimeterfordelinger. Men det giver god fordeling i arbejdsstyrken, at der ikke er massiv overvægt af det ene køn."