Skip to main content

Valgmøde: ”Specialeplan skyld i lægemangel”

Lægeforeningen inviterer til valgmøder i alle regioner i forbindelse med folketingsvalget 2015. I Region Sjælland var et af de store debatemner specialeplanen, der centraliserer mange specialer og i fleres øjne er skyld i lægemanglen.

Fra venstre: Knud Damgaard (LA), Christian Wedell-Neergaard (K), Merete Dea Larsen (DF), Louise Schack Elholm (V), Astrid Krag (S), Trine Mach (SF), Stine Brix (EL). Foto: Kim Andreasen
Fra venstre: Knud Damgaard (LA), Christian Wedell-Neergaard (K), Merete Dea Larsen (DF), Louise Schack Elholm (V), Astrid Krag (S), Trine Mach (SF), Stine Brix (EL). Foto: Kim Andreasen

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk

3. mar. 2015
5 min.

Selvom der ikke er udskrevet folketingsvalg endnu, så inviterer Lægeforeningen allerede nu til valgmøder i alle regioner. I Region Sjælland blev især specialeplanen diskuteret mandag aften i Køge.

“Det store problem er lægemanglen i Region Sjælland. Og lægemanglen bliver ikke bedre af specialeplanen, som centraliserer specialerne,” sagde en læge til stort bifald fra resten af salen.

Til valgmødet kunne medlemmer af Lægeforeningen Region Sjælland møde politikerne fra deres kreds for at være med i debatten om, hvilken sundhedspolitik der skal føres efter folketingsvalget 2015.

Vi ønsker en specialeplan, der tager højde for Region Sjælland. Der skal være mange specialer, og vi skal derigennem sikre lægedækning Stine Brix, folketingskandidat fra Enhedslisten

”Centralisering er gået for vidt”

Trine Mach fra SF og Astrid Krag fra Socialdemokraterne mener, at der er blevet centraliseret for meget. Derfor tror de begge, at man vil se en lille opblødning, hvor nogle specialer bliver rykket ud igen.

”Nogle af de funktioner, som er blevet centraliseret, vil man se komme ud til de enkelte sygehuse igen,” sagde Astrid Krag.

Enhedslistens Stine Brix gik skridtet videre og sagde, at centraliseringen er gået for vidt.

”Vi ønsker en specialeplan, der tager højde for Region Sjælland. Der skal være mange specialer, og vi skal derigennem sikre lægedækning. Derfor mener jeg, at der bør være faglige begrundelser for afslag i en ansøgning om et speciale i regionen, så man bedre kan klage over vurderingen,” sagde hun.

Faktaboks

Fakta

Christian Wedell-Neergaard, Det Konservative Folkeparti, mener, at idéen med specialeplanen er god, men der skal få ændringer for, at den fungerer optimalt.

”Centraliseringen af specialer ensretter behandlingen, hvilket er fordelagtigt, men Sundhedsstyrelsens ensidighed bør underlægges folkelig medbestemmelse,” sagde han.

Rekruttering er fortsat et problem

Politikerne svarede ikke entydigt på, hvordan Region Sjælland skal komme lægemanglen til livs. SF vil sætte ind på andre politiske områder for at få flere læger til regionen.

”Grunden til lægemanglen hænger sammen med, at det er svært for ægtefæller at få job, og det er svært at finde en god uddannelsesinstitution til sine børn. Derfor er det vigtigt, at vi sætter ind på andre politiske områder,” sagde Trine Mach (SF).

Merete Dea Larsen fra Dansk Folkeparti mener ligeledes, at lægemanglen hænger sammen med et knap så fristende fagligt miljø i Udkantsdanmark.

”Det skal være en by, man har lyst til at bo i. Derfor skal man gøre miljøet i Udkantsdanmark mere fagligt attraktivt. Væk med regionerne, stop centraliseringen, og ud med flere statslige institutioner til Udkantsdanmark,” sagde hun.

Udover Dansk Folkeparti vil Konservative og Liberal Alliance også have regionerne væk. Venstre er endnu uafklaret, hvad dette angår. Louise Schack Elholm fra Venstre mener desuden, at der bør kigges på specialeplanen en gang mere.

”Region Sjælland er kommet i klemme. Og jeg mener, at der bør tages et større hensyn til regionerne. De mest komplicerede specialer bør være ét sted, men man bør se på, om man bør centralisere alle specialerne. Nogle burde måske være flere steder, så det kan komme regionerne til gavn,” sagde hun. ”Det skal være en blanding af, at lægerne rykker til landet, og at patienterne rykker til byen.”

”Flere penge til læger i Region Sjælland”

Både Konservative og Liberal Alliance mener, at det vil være en god idé med højere løn til de læger, der vælger at arbejde i Udkantsdanmark. På den måde mener de, at de kan gøre det mere attraktivt at være læge i Region Sjælland.

”Jeg vil gå ind for, at læger i Region Sjælland får en højere løn. På den måde kan vi komme lægemanglen til livs,” sagde Knud Damgaard fra Liberal Alliance.

Astrid Krag vil ikke udelukke højere lønninger som et redskab mod lægemanglen, men hun mener, at det bør være en beslutning for regionerne – ikke for Christiansborg.

På valgmødet var der også debat om ulighed, prioriteringsinstitutter og psykiatrien. En enkelt deltager bragte uddannelse og femårsfristen på banen, men denne debat ligger stadig urørt. Valgkampen fortsætter i de andre regioner den kommende tid. Følg med på twitter under hashtagget #fv15sund.