Skip to main content

Vejle laver pakke for »spøgelsessygdomme«

Journalist Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

3. sep. 2008
4 min.

VEJLE

Enhver læge kender dem, og de må være nogle af landets mest udfordrende patienter - dem med diffuse symptomer, som man ikke kan se hvad fejler - bare at de er syge.

I Vejle er der nu startet et initiativ til at få patienter med disse spøgelsessygdom-me udredt systematisk og hurtigt. Det foregår i et samarbejde mellem en række afdelinger på Vejle og Give Sygehuse - medicinsk, klinisk patologi og klinisk biokemi - samt de praktiserende læger.

Opskriften er en af de pakker, som Vejle Sygehus er blevet kendt for.

»Grundideen er, at det skal være nemt for de praktiserende læger at bruge de diagnostiske redskaber og undersøgelser, som vi har her«, siger Johannes Gaub, cheflæge på Sygehus Lillebælt - det nye samarbejde mellem en række hospitaler, som også omfatter Vejle Sygehus.

Det gør den nye pakke så ved at etablere et forløb med tre trin: Det første består i en række undersøgelser og prøver - f.eks. blodprøver og røntgen af brystregionen - som skal hjælpe lægen med at stille den rette diagnose. Hjælper det ikke, går man hurtigt videre til trin to, hvor den praktiserende læge kan henvise direkte til CT-skanning af bryst- og maveregion.

Og giver det heller ikke nogen fingerpeg om, hvad der kan være i vejen, henvises patienten til hospitalets mest relevante afdeling - medicinsk f.eks. - hvor stedets ekspertise trommes sammen i form af en række erfarne speciallæger inden for de relevante specialer, som kigger på den pågældende patient.

»Filosofien er, at hvis de to første trin ikke har fundet, hvad der er i vejen, så kommer du ikke længere ved at tage flere prøver og billeder. Så er det noget andet, der skal til. Klinisk erfaring«, siger Johannes Gaub.

Det siger næsten sig selv, at trinene skal kunne tages hurtigt - til de basale undersøgelser er der f.eks. slet ingen ventetid, og svar sendes ud digitalt samme dag. Ventetid til CT-undersøgelserne i trin to er også kort - maks. 48 timer og med digitalt svar senest næste dag.

Ansporet af møde

Ideen pakken for spøgelsessygdommene udsprang af et møde arrangeret af Kræftens Bekæmpelse og Danske Regioner sidste år, og som egentlig handlede om akut kræftbehandling. Der var en masse læger til stede - bl.a. overlæge på Vejles røntgenafdeling, Tina Ormstrup.

»Vi talte bl.a. om, hvilke redskaber de praktiserende læger havde behov for, hvis kræft skulle opfattes og udredes som en akut sygdom. Og vi kom ind på, når lægen intuitivt fornemmer, at patienten er syg. De patienter vidste vi ikke rigtig, hvad man kunne gøre noget ved. De fylder meget - men der er ikke nogen pakker at komme dem i. For nok er de mistænkt for at have kræft, men de har ikke organspecifikke symptomer«, fortæller Tine Ormstrup.

»Jeg tænkte - der må være en praktisk løsning«.

Så hjemme i Vejle gik hun i brechen for at gøre noget for disse patienter, og det har nu ført til den nye pakke til »spøgelsessygdomme« - som nok har primær fokus på kræft men ikke er begrænset til den sygdom.

»Der kan jo også være andre sygdomme - stofskiftesygdomme f.eks. - som kan være svære at finde«, siger hun.

Almen praksis i fokus

De praktiserende læger er tænkt med fra starten. Det er dem, som typisk ser patienten først. Det er dem, som er tovholdere. Og det er dem, som pakken i høj grad tænkes at servicere.

»Der er flere pointer: Der er en klar struktur for uklare sygdomme, så de kan udredes hurtigt. Der er tilbud om undersøgelser hurtigt. Og man kan tage et hav af blodprøver på én gang. Normalt går man sekventielt til værks«, siger Jens Søndergaard, praktiserende læge og professor ved Syddansk Universitet, som har været med til at udforme pakken.

Han understreger også, at det med pakken bliver muligt for de praktiserende læger at henvise direkte til f.eks. CT-skanning - der skal ikke som sædvanlig en speciallæge ind over.

Kendskabet til pakken skal nu udbredes.

»Vi har sendt en brochure ud, og vi skal have implementeret en strategi, men den er ikke planlagt. Måske skal budskabet udsendes flere gange og på forskellige platforme - møder, foredrag mm«, siger han.

Men folkene bag spøgelsespakken har dog allerede nu fundet et felt, hvor der er behov for ændringer. Den brochure, som hospitalet har sendt ud, skal nok justeres.

P.t. består den af to tætskrevne sider uden dikkedarer - men også uden de lokkemidler i form af opsigtsvækkende sprog, oplysende illustrationer eller andre af de redskaber, som kommunikatører normalt tyr til i en tid, hvor allehånde budskaber konkurrerer stadigt stærkere om opmærksomheden.