Klarer problemerne selv
En undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø fra 2014 viser, at læger er en af de jobgrupper, der føler sig mest stressede. Og særligt yngre læger føler sig stressede. I alt 59 procent af de yngre læger oplever i meget høj, høj eller nogen grad at være stressede i hverdagen, viser en undersøgelse foretaget af Yngre Læger i 2015.
Og af alle Yngre Lægers workshops er det netop de kurser, der handler om stress og trivsel, der er størst efterspørgsel på. Og kurserne er ofte fuldt bookede. Det fortæller chefkonsulent hos Yngre Læger, Nynne Lykke Christensen, der selv underviser på flere af kurserne.
”Læger har meget alenearbejde, og der er ikke altid tid til at rådføre sig med en anden læge. Det betyder også, at der er mindre tid til at have de relationer, som for eksempel sygeplejerskerne eller portørerne har med hinanden. Derfor er læger ofte gode til individuelle løsninger, hvor man bare presser sig selv hårdere og løber stærkere”, siger Nynne Lykke Christensen, der fortæller, at kurserne derfor har fokus på fælles strategier og at bruge og støtte hinanden til at forebygge stress for at komme væk fra den indgroede tarzankultur.
Bodil Gavnholt, karriererådgiver i Lægeforeningen, kan genkende billedet. Hun oplever mange medlemmer, der udtrykker et pres i hverdagen.
”Men det er sjældent, de selv siger, at de er stressede. I stedet knokler de løs i årevis. Nogle kommer måske til mig, fordi de vil have hjælp til et radikalt karriereskift, og så finder vi ud af, at der ligger en stressproblematik under. Jeg tror, det ligger dybt i kulturen, at læger er ensomme ulve, der ikke beder om hjælp. Men det holder ikke i længden at gå rundt med det alene”, siger Bodil Gavnholt.
Søg hjælp
Da Charlotte Bülow var ramt af stress, havde hun behov for personlig rådgivning. Derfor var løsningen for hende at tale med coach og virksomhedsrådgiver, Marie Louise Steuch, der behandler flere læger.