Skip to main content

”Vi skal ikke kun uddanne til drift i skadestuen”

Den akademiske stemme skal fortsat runge højt på medicinstudiet på Aarhus Universitet, som netop har fået ny dekan. Men mere tværfaglighed venter forude.

Dr. med. Lars Bo Nielsen, ny dekan på HEALTH, Aarhus Universitets sundhedsvidenskabelige fakultet. Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet.
Dr. med. Lars Bo Nielsen, ny dekan på HEALTH, Aarhus Universitets sundhedsvidenskabelige fakultet. Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet.

Dorte R. Jungersen, doj@dadl.dk

4. apr. 2017
4 min.

Den nye dekan på Health, Aarhus Universitet, dr. med. Lars Bo Nielsen, der havde første arbejdsdag 3. april, kommer fra en stilling som institutleder på Klinisk Medicin på SUND, Københavns Universitet.

Ligesom lægeuddannelsen på KU, har AU traditionelt holdt den akademiske fane højt. Og det bliver der ikke ændret på med Lars Bo Nielsen i front.

”Lægeuddannelsen skal hos os fortsat være akademisk og forskningsbaseret – det er vigtigt at bibeholde den akademiske faglighed i den professionsuddannelse, som lægeuddannelsen er. Der er forventninger fra hospitalerne til, at den nyslåede kandidat kan gå ind og understøtte driften fra dag 1. Samtidig skal uddannelsen give en ballast til livslang læring og evne til udvikling og nytænkning. De krav skal vi hele tiden balancere, og det skal altid ske ovenpå en dyb faglighed”, siger Lars Bo Nielsen og fortsætter:

”Vi kan godt blive ved med at ruste til klinikken og løfte den kliniske undervisning, men uden at give køb på og skrotte det tunge teoretiske grundlag. Vi skal værne om og bibeholde den dybe biologiske forståelse. De studerende erhverver sig hos os nogle generelle kompetencer, som ikke umiddelbart kan anvendes på en skadestue. Og vi skal ikke bruge krudt på at bruge et halvt år på at opøve nogle kliniske færdigheder, som alligevel kan blive obsolete for den færdige læge”.

”Vi skal ikke bruge krudt på at bruge et halvt år på at opøve nogle kliniske færdigheder, som alligevel kan blive obsolete for den færdige læge”.

Humaniora og business ind på medicin

Flere gange fremhæver den nye dekan vigtigheden af at holde fast i den ”dybe akademiske faglighed”.

Men lægeuddannelsen må ikke lukke sig om sig selv.

”Vi skal have øget fokus på relationerne til omverden – herunder det private erhvervsliv. Hvordan fungerer en medicinalvirksomhed? Hvilke muligheder er der for de studerende, der har iværksætterdrømme? Langt de fleste af vores kandidater kommer til at få en hospitalskarriere, men der er også studerende, der har andre præferencer. Og samtidig vil gerne i dialog med f.eks. Novo Nordisk, der for et par år siden udmeldte et behov for flere tusinde nye læger til industrien. Det er da ikke en opfordring, vi som fakultet kan sidde overhørig”, siger Lars Bo Nielsen.

Også internt på universitetet skal lægeuddannelsen åbne sig.

”Vi skal i højere grad udnytte de fantastiske muligheder, der er for at arbejde tværfagligt – både på tværs af de akademiske discipliner og på tværs af fakulteterne. Moderne hospitaler har brug for andre fagligheder end de sundhedsfaglige. Og derfor skal vores studerende også have muligheden for at få erfaringer med både business og de tekniske og humanistiske videnskaber. På hospitalerne vil kandidaterne kunne drage nytte heraf ved at blive mediatorer for tværfaglighed og dermed være med til at nedbryde nogle siloer”, lyder det fra Lars Bo Nielsen.

Elitens elite

En fremtidig satsning bliver en slags elitespor.

”Alle de studerende på lægestudiet er jo sindssygt velbegavede, og de tilhører alle eliten. Men vi vil gerne tilgodese de særlige talenter. F.eks. dem, der har et særligt talent for forskning eller for iværksætteri eller for at udvikle læringsprincipper. Egentlig handler det ikke kun om at dyrke eliten, men om at udvise tonalitet for den enkelte studerende, der vil udvikle sine talenter og forfølge sine drømme. Og det skal vi understøtte".

En udvidelse af forskningsåret - der er pt. 100 forskningsårsstuderende på medicin - er nok ikke aktuelt på grund af fremdriftsreformen. Det er til gengæld et forskningsforløb på kandidatdelen for særligt interesserede studerende, hvor man samtidig passer sine studier. En model, der ifølge Lars Bo Nielsen ligner det, man som færdiguddannet læge vil møde ude i virkeligheden.

På KUs lægeuddanelse indfører man i år et valgfri semester. Et tiltag, som den daværende dekan luftede og som den nye dekan på Health i Aarhus overvejer. Men om det er den vej, man vil gå, er det endnu for tidligt at sige noget om.

Herudover står en øget internationalisering på lægestudiet noteret på Lars Bo Nielsens blok.

Lars Bo Nielsen erstatter Allan Flyvbjerg, der i oktober blev centerdirektør ved Steno Diabetes Center Copenhagen.

Læs også: Flere søger ind på medicinstudiet via kvote 2

Læs også: Optag på medicinstudiet: Aalborg bevæger sig mod toppen, mens færre søgte Odense som førsteprioritet

Læs også: Medicinstudiet: mellem akademiet og klinikken