Skip to main content

»Vi skal løse problemer, som kunne være løst i andre sektorer«

LÆGEDAGE: Praktiserende læger skal i stigende grad løse problemer, som er skabt af samfundet og kunne have været løst andre steder, lød det blandt andet fra panelet under åbningsdebatten mandag.

Folk mistrives på grund af den måde, vi lever på, lød det fra Anders Beich, DSAM-formand. »De havner alle inde hos os,« lød en af hans pointer under åbningsdebatten i går. Foto: Claus Boesen.
Folk mistrives på grund af den måde, vi lever på, lød det fra Anders Beich, DSAM-formand. »De havner alle inde hos os,« lød en af hans pointer under åbningsdebatten i går. Foto: Claus Boesen.

Line Felholt, kontaktlinef@gmail.com

15. nov. 2016
3 min.

Samtlige paneldeltagere blev indledningsvist bedt om at nævne den største udfordring for almen praksis de næste 10 år. Ét svar stak ud blandt velkendte problemer som demografi og lægedækning.

»Vi taler hele tiden om, at demografien er imod os og om mange samtidige sygdomme. Men man kunne også godt tænke sig, at vores politikere tænkte over, at den måde, vi har indrettet vores samfund på, giver sygdom,« lød det fra formand for DSAM, Anders Beich, der derved høstede åbningsdebattens første store bifald fra salen.

Hans pointe var, at et stigende antal af de problemer, der de næste 10 år vil lægge pres på almen praksis, helt kunne undgås. Tilstande, som for eksempel udløses af samfundsskabt langvarig stress.

»Folk, der mistrives på grund af den måde, vi lever på. De havner alle inde hos os,« sagde Anders Beich og gav et eksempel: Når danske børn får dobbelt så meget antibiotika end svenske, kan en forklaring være, at de på den anden side af sundet har 30 omsorgsdage per barn per voksen.

»Derovre har du mulighed for at lade deres børn være syge,« sagde formanden og supplerede med pointen med hele hans indlæg:

»Vi skal løse rigtig mange problemer, som kunne være løst i andre sektorer«.

Desværre var målskiven for Anders Beichs pile ikke til stede, da sundhedsminister Sophie Løhde (V) måtte forlade Lægedage før debatten til fordel for finanslovsforhandlinger.

Om man så gav os en milliard kroner, ville vi have leveringsvanskeligheder. Alle slås om vores tid. Christian Freitag, PLO-formand

Kapacitetsknappen bliver brugt

Men der var mange andre bud i åbningsdebatten på, hvad de største udfordringer er for almen praksis de næste 10 år. Formand for PLO, Christian Freitag, slog særligt hårdt ned på den ivrighed hvormed, der skrues på »kapacitetsknappen« i disse år.

»Vi får hele tiden at vide, at vi må kunne klare den og den opgave. Men om man så gav os en milliard kroner, ville vi have leveringsvanskeligheder. Alle slås om vores tid,« sagde han og satte trumfen ind, som fik debattens andet store bifald.

»Hvis vi forsøger at dække alle de behov, velvidende at vi ikke kan, så får vi en sektor, der ikke er særlig attraktiv at komme ud i. Vi skal i stedet beskytte vores speciale. Det er det, der skal vende rekrutteringskurven for os«, sagde PLO-formanden.

Med i debatpanelet var også Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner, Lise Müller regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden for SF, Ninna Thomsen (SF) sundhedsborgmester i København og Kjeld Møller Pedersen, sundhedsøkonom, SDU. Sidstnævnte forsøgte efter eget udsagn at provokere forsamlingen ved i sit indledende oplæg at afsløre, at han forgæves havde forsøgt at finde dokumentation for alle de skrækscenarier, der går igen, når den offentlige debat falder på den praktiserende læges fremtid.

»Alle siger, at de nye akutsygehuse har ført til flere tunge og komplekse patienter. Jeg har søgt overalt efter dokumentation, men har intet fundet,« lød et af hans eksempler, hvorefter han eftersøgte mere forskning på området.

Lise Müller fik også et bifald med på vejen, da hun som svar anførte at:

»Det kan sagtens være erfaringen, selvom der ikke er evidens for det endnu«.